31. nedelja trudnoće

Mama

Kako beba sve više raste i zauzima sav mogući prostor, Vaš će trbuh samo bujati, a grudni koš i karlica mogli bi biti bolni. Iako je zaista sjajno što Vaša beba dobija na težini i uredno raste, Vi biste ste mogli naići na nove neugodnosti. Obzirom da materica pritiska unutarašnje organe, nekim će se trudnicama pojaviti gorušica. Ona se može smanjiti ako nakon jela ostanete u uspravnom položaju. Moglo bi Vam pomoći i ako jedete više manjih obroka na dan, a ne samo tri velika.

Ne zaboravite se posavetovati sa svojim lekarom ako odlučite uzimati neki lek, makar bio i na biljnoj bazi. Jedan od najčešćih problema u trudnoći su bolna leđa. Bol se može pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće i trajati i nakon porođaja. Možda ga možete malo ublažiti laganim vežbanjem i rastezanjem. I ne zaboravite reći Vašoj jačoj polovini da Vas izmasira! Telo u trudnoći proizvodi hormon relaksin. Pomoću njega Vaša karlica postaje rastegljiva i priprema se za porođaj. Međutim, to može izazvati i osećaj gubljenja ravnoteže, pa ćete možda osetiti kako se lagano gegate. To je samo privremeno. Bez obzira na to što Vam sada zadaje probleme, bićete mu zahvalni kada dođe do porođaja. Neke žene, međutim, neće osećati nikakve komplikacije u ovoj fazi trudnoće, ali to ne znači da Vam se telo ne priprema za porođaj. Možda samo imate višu toleranciju na bol, vežbate, pokretljiviji ste i pripremljeniji za trudnoću. Ako spadate u tu kategoriju, smatrajte se srećnom!

Beba

Možda brinete da je Vaša beba u opasnosti kad ostanete bez daha nakon dugih šetnji ili kad samo sedite. Ne brinite, beba dobija dovoljno kiseonika preko posteljice. Zenica bebinog oka sada se može širiti i skupljati u kontaktu sa svetlom. Obzirom na skupljenu belu mast pod kožom, bebina koža više nije crvena nego ružičasta, a beba teži oko 1,5 kg.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde