15. nedelja trudnoće

Mama

Srce Vam radi pojačano kako bi obezbedilo bebi kiseonik. Pumpa oko 20 % krvi više nego pre trudnoće. Taj će se procenat tokom trudnoće povećavati i doći će čak do 30 ili 50 %. Ako Vam je odeća postala pretesna, ne pokušavajte više ući u nju. Kupite trudničku odeću, pozajmite od nekog ili nosite muževljeve pantalone i majice. U ovom periodu može Vam biti ponuđen krvni test alfa - fetoproteina, proteina koji fetus izlučuje i koji ulazi u majčin krvotok. On može upozoriti na defekt neuralne cevi deteta, iako visoka koncentracija tog proteina može značiti i da nosite više od jedne bebe. Ta se analiza najčešće radi između 15. i 17. nedelje, iako postoji visok procenat krivih rezultata. Ako se koncentracija tog proteina, međutim, pokaže visokom, a imate i genetskih poremećaja u porodici, verovatno ćete sledećih nedelja obaviti i amniocentezu.

Beba

Vaša je beba možda razvila naviku sisanja palca! Koža je vrlo tanka i kroz nju se lako mogu videti krvni sudovi. Beba je teška oko 90 grama. Kosa na temenu postaje gušća. Beba sada već verovatno može i čuti otkucaje Vašeg srca ili rad želuca.

Tata

Kod nas službeno ne postoje grupe koje okupljaju buduće očeve, što ne znači da se ne možete i privatno povezati s nekima od njih. Možda Vam oni olakšaju da shvatite šta osećate i tako složite sve kockice u glavi.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde