3. nedelja trudnoće

Mama

Ovuliraćete ove nedelje i uz malo sreće ostati trudni. Međutim, Vaša će se trudnoća brojati od prvog dana poslednje menstruacije, a ne od dana oplodnje! Prilikom probijanja sluzokože može doći do laganog krvarenja. To je normalno i nije ništa zabrinjavajuće. Vaše telo tada ispušta imunosupresivni protein poznat kao "rani trudnički faktor" koji pomaže da Vam telo ne prepozna Vašu tek začetu bebu kao nešto strano.

Beba

Oplodnja će se dogoditi ove nedelje. Jajna ćelija i spermatozoid će se sresti u tzv. Fallopijevoj tubi koja povezuje jajnik sa matericom. Oplođena jajna ćelija dalje putuje i ugrađuje se u zadebljanu sluznicu materice. To putovanje može potrajati 7 do 10 dana. Tokom tog putovanja jajna ćelija se umnožava dok ne dosegne veličinu od oko 0,1 do 0,2 milimetara. U trenutku kada se jajna ćelija oplodi službeno ime Vašeg deteta je blastocista.

Tata

Jeste li znali da prilikom ejakulacije u proseku izbacite oko 200 do 300 miliona spermatozoida, a samo njih 200 stigne do zrele jajne ćelije?Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde