Krvarenje u trudnoći

Kada dođe do oplođenja i kada se oplođena jajna ćelija usadi u sluzokožu materice, prestaje uobičajen proces cikličnog smenjivanja dejstva hormona na sluzokoži materice, a samim tim prestaje i menstrualno i svako drugo krvarenje iz materice. U normalnim okolnostima svi sastavni delovi ovuluma u to vreme normalno napreduju i plod se razvija sa napredovanjem trudnoće. Ali u toku celokupnog trajanja trudnoće može nastati krvarenje iz materice, koje može biti manje ili više opasno. Krvarenje koje se u to vreme javi smatra se patološkim.

Krvarenje iz materice ne može se zaustaviti ako je posledica uginuća ploda ili ako se javlja kao prateći znak grozdaste mole. U takvoj situaciji ono prestaje tek pošto se materica sama oslobodi sadržaja spontanim pobačajem ili ako se instrumentalno isprazni. Ako je plod živ, u svim slučajevima krvarenja u trudnoći lekar je dužan da na trudnicu obrati posebnu pažnju i da nastoji da se, ukoliko trudnoća nije poremećena, ona sačuva i nastavo do termina porođaja. Ako je plod uginuo onda treba nastojati da se materica isprazni i da ponovo povrati normalne funkcije.

Pored ginekološkog pregleda, lekar u tim slučajevima treba da koristi i pomoćna dijagnostička sredstva koja mu stoje na raspolaganju, pre svega laboratorijske analize, ultrazvuk i rendgen.

U ranoj trudnoći je najčešći uzrok krvarenja spontani pobačaj

Međutim, uvek kada postoje znaci trudnoće i javi se krvarenje praćeno bolom u trbuhu, treba pomišljati i na eventualnu vanmateričnu trudnoću. Sem toga, krvarenje u početku trudnoće , praćeno znacima iscrpljenosti i ranim graviditetnim toksikozama, pri čemu je rast materice brži nego što odgovara amenoreji, navodi i na postojanje grozdaste mole. Uzroci krvarenja mogu biti i cervikalni polip, erozije na grliću materice, venektazije i maligne neoplazme na grliću, pre svega iz karcinomatozne lezije. Da bi mogao tačno da se ustanovi uzrok krvarenja i preduzme odgovarajuće lečenje, neophodno je da se trudnica pre svakog unutrašnjeg pregleda, pregleda pomoću ekartera ili spekuluma.

Krvarenje u drugoj polovini trudnoće može biti veoma dramatično, dramatičnije nego u prvim mesecima

I tu je čest uzrok poremećena trudnoća, odnosno preteći ili početni pobačaj. Ali ovaj uzrok krvarenja kod odmakle bremenitosti mnogo je ređi nego kod rane. U drugoj polovini trudnoće mogu se isto tako naći i ostali, već nabrojani, uzroci krvarenja, osim grozdaste mole i vanmaterične trudnoće. To znači da u poslednjim mesecima trudnoće uzrok krvarenja mogu biti pomenute promene na grliću materice: cervikalni polip, erozije, venektazije i maligne lezije, u prvok redu karcinom grlića materice.  U kasnijojj trudnoći, postoje još dva važna uzroka krvarenja, to su placenta previja i prevremeno odlubljivanje normalno usađene posteljice. Zato i u ovim slučajevima treba trudnicu koja krvari obavezno pregledati pod ekarterima ili pomoću spekuluma.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Mirjana 16.12.2021

    Radila sam krijo ebrijo trasver sad 7 decebra pre tri dana mise pojavilo braon na ulosku pojacano malo vise po neka kap kad se brisem krvi.dali ne to opasno beta mije 27.5 toje 10 dan od trasvera pokrivena sam terapijom.utrogeston 3/1 od 200 mg.lenzetto sprej 2/1 ujutru i uvece.kardijopirin.1/1. Pronizon 2/1 od 5 mg.femino bijon 1/1 .fakceparin nekcija 1 dnevno pame zanima dalije to normalno ili nije


  2. milka 23.05.2011

    Trenutno sam 8 nedelja trudnoce. U petoj se pojavilo blago krvarenje, trajalo je par dana. . Lekar mi je tada rekao da u spermi postoji neki sastojak koji moze dovesti do toga i moj slucaj poistovetio sa tim. . Posle mesec dana apstinencije od sexa, moze se nastaviti ali sa kondomom ili prekinutim snosajem. .


  3. meme 05.11.2009

    Krvarila sam od 3 do 7 mjeseca trudnoce. Nije utcalo na zdravlje bebe ali je bilo vrlo obilno krvarenje, sva 4 mjeseca. Nisu znali da mi kazu zbog cega je dolazilo do krvarenja. Ni dan danas mi nije jasno zbog cega se to desavalo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde