4. nedelja trudnoće

Mama

Vaše telo pokušava da odgonetne šta mu se događa. Test urina, koji meri nivo trudničkog hormona - humanog horionskog gonadotripona (HCG), već bi trebalo da pokazuje pozitivan rezultat. Verovatno ćete se početi osećati umorno, češće ćete mokriti, često menjati raspoloženje i verovatno imati napete ili bolne grudi. Ako se još niste priklonili zdravom životu, sada je vreme da to učinite. Prvo tromesečje najkritičniji je period u razvoju Vaše bebe. To takođe podrazumeva prestanak pušenja, izbegavanje alkohola i droga, ograničavanje ili potpuni prestanak pijenja kafe. Zbog mučnina ili preosetljivosti na mirise moguće je i da će Vam aromatičnije namirnice smetati.

Beba

Vaša beba, ili blastocista, razvija se dvostruko. Spoljašnji sloj postaje posteljica, a unutrašnji embrion iz kojeg se razvija beba. Embrion se sastoji od tri sloja - spoljašnji se razvija u nerve i kožu, središnji stvara kosti, hrskavicu, mišiće, krvotok, bubrege i polne organe, a unutrašnji u sistem za disanje i varenje. Posteljica se formira sve do kraja 12. nedelje, a pričvršćena je za sluznicu materice i razdvaja detetov krvotok od majčinog. Propušta kiseonik i hranu, ali i zaštitna antitiela koja kroz pupčanu vrpcu dolaze do deteta. Razvija se i žumančana kesa, koja će proizvoditi bebine krvne ćelije sve do negde 11. nedelje.

Tata

Već imate u glavi kako ćete reagovati na rezultate testa? Možda će Vas žena zamoliti da upravo Vi prvi i pogledate. Pobrinite se da ih znate pravilno pročitati. I pazite kako ćete reagovati na pozitivan test. To je jedan od onih trenutaka koji se ne zaboravljaju!


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde