Testovi za trudnoću

Najlakši način da saznate da li ste trudni ili niste jeste da uradite test na trudnoću . Samo četiri dana posle oplodnje jajna ćelija počinje da stvara hormon koji se zove  humani horionski gonadotropin (hCG) . Ovaj se hormon nalazi u krvi i u svim telesnim tečnostima žene. Posle oplodnje najpre se može utvrditi povišeni nivo hCG u krvi, a posle nekoliko dana i u mokraći. 

Najveći broj testova za trudnoću baziran je na utvrđivanju postojanja ovoga hormona u urinu. Uzimanje uzorka mokraće mnogo je lakše i komfornije, nego uzimanje uzorka krvi iz vene. Testovi su uglavnom bazirani na reakciji između hCG i antitela protiv ovoga hormona. Antitela se nalaze na pločici gde se aplikuje kap mokraće. Promena boje reagensa je potvrda da se ova reakcija zaista odigrala, odnosno da je žena trudna.

Test na trudnoću žena može uraditi i kod svoje kuće. Test je pouzdaniji ako se analizira prva jutarnja mokraća.

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

To zavisi od toga koliko ste sledili uputstva za sprovođenje testa. Žene koje vrše testiranje prvi put u životu ili one sa manje iskustva imaju veću mogućnost za dobijanje pogrešnog rezultata. Takođe, ako se test uradi na samom početku trudnoće, može se dobiti negativan rezultat, a da ste vi zapravo trudni. Objašnjenje ovog lažno-negativnog testa je u činjenici da na samom početku trudnoće u krvi, pa i u mokraći pacijentkinje, postoji relativno nizak nivo hCG koji testom može biti nedijagnostikovan. Zbog toga su negativni testovi na trudnoću manje pouzdani od pozitivnih.
 
Testovi na trudnoću koje žena sprovodi sama kod svoje kuće su samo "screening" testovi. Ako je rezultat testa negativan, a vi imate simptome i znake rane trudnoće, morate se javiti svome lekaru. Ako je rezultat testa pozitivan, potrebno je da napravite prvu prenatalnu posetu svome ginekologu-akušeru.
 
Smatra se da je oko ¾ testova urina na trudnoću pozitivno ako je žena trudna, a ciklus kasni 4-7 dana. Ako menstrualno krvarenje kasni dve nedelje, tada je pouzdanost testa skoro 100%. Rezultati pouzdanosti testiranja uzoraka mokraće kod kuće su 95% ako ciklus kasni deset dana.

Testiranje uzoraka mokraće na trudnoću sprovodi se mnogo češće, ali je manje pouzdano od ispitivanja nivoa hCG u krvi žene. Kada se radi o vanmateričnoj trudnoći, kada oplođena jajna ćelija započinje sa rastom i razvojem u jajovodu, jajniku, ili u trbušnoj duplji, a ne u šupljini materice, žena može imati sve znake trudnoće, uprkos negativnim urinarnim testovima na trudnoću. Ovo se može objasniti podatkom da koncentracije hCG u krvi žene nisu visoke kada se oplođena jajna ćelija ne razvija u materici. Utvrđivanje koncentracija humanog horionskog gonadotropina u krvi predstavlja izuzetno pouzdan i senzitivan test na trudnoću.
 
Kako je vanmaterična trudnoća potencijalno opasna po život pacijentkinje, informacija o koncentracijama hCG može biti od presudnog značaja za ženu i njenog ginekologa.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.
 
Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Bojana 30.01.2023

  Pozdrav htela bi da vas pitam kasini mi 5 dana mestrucija uradila sam kuci test ispalo je da sam negativna dali je test tačan


 2. Julijana 04.01.2023

  Kasni mi 20dana,uradjena beta negativno,koliko je pouzdana beta


 3. Jekena 10.07.2022

  Kasni mi ciklus 8 dana radila sam 3 kucna testa i bila su pozitivna ali kada sam otišla da vadim betu hcg iz krvi bilo je


 4. Svetlana 02.05.2022

  Trebala sam dobiti 20 aprila ciklus nisam dobila 29 Sam uradila test pokazao mi pozitivan koliko je on tacan


 5. Katarina 13.11.2016

  Kasni mi već 7 dana. Radila sam test za trudnoću i bio je pozitivan. Da li je rano da se radujem trudnoći?


 6. Semira 26.01.2015

  Poštovani, 
  menstruacija mi kasni već 5 dana, a par dana prije nego mi je trebalo biti vrijeme za menstruaciju osjećala sam bolove u donjem dijelu stomaka kao kad trebam da dobijem. Radila sam test na trudnocu i negativan je. Da li postoji mogucnost da sam trudna iako je test negativan?
  Hvala


 7. Jelena 21.10.2012

  Cao, zeljela bi da vas pitam da li je moguce menzis mi kasni 40 dana, test pokazuje negativno nema nikakve znake da sam trudna, a toliko kasni. Sem sto ne mogu da legnema na stomak i na bok. ? Da li postoji mogucnost da sam trudna ili imam neki drugi problem


 8. Daca 28.04.2012

  Prosla menstruacija mi je bila jako slaba, posle sam uradila test i bio je negativan. Cesto imam mucninu i bol i donjem delu stomaka. Da li postoji sansa da sam trudna?


 9. Milena 23.03.2012

  Da li moze ako niesam skinata da li mozem da ostanem trudnalarin chat


 10. edi 23.02.2012

  Osoba sam starija 44 godine, , imam samo jedno djete, starosti, 19 godina. I u febuaru sam trebala dobiti oko 5 ili 6 a nisam. . Izvadila sam test i pokazomi trudnocu, a imalasam bolove prija toga kad sam trebala dobiti i nisam. . Obradovala sam se i plakala od dragosti, cuj mama cu postati. . I evo febuar 23 izvadila test digitalni i oni obicni nisu mi pokazali trudnocu negativno sad, , , , pase pitam staje a i dalje nemam, , menstruaciju. A imam one osobine bolove i bridenje grudi. . . Javite ako imate nesto. . . Hvala unaprijed. . . . . . . . . . . . . Edi


 11. Julka 19.02.2012

  Trebala sam da dobijem menstruaciju 13. 02 jos uvek nista, imam bolove u grudima i u donjem delu stomaka, imam simptome kao da treba da dobijem, ali nista, da li je rano da uradim test? Unapred hvala!!


 12. mara 26.02.2010

  Imam 17 godina, imala sam prvi odnos 9. Januara 2010 i nismo koristili zastitu. . . A zadnju mestruaciju sam imala od 26. Decembra sve do 7. Januara 2010. . . Od tada nisam dobila vise mestruaciju, zanima me da li sam trudna. . . Molim vas pomozite mi. . .


 13. dejan 23.12.2009

  Mene samo zanima, sta biva kada devojci kasni 21 dan a 3 testa su negativna bila?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde