Antepartalno krvarenje

Različiti su uzroci antepartalnog (preporođajnog) krvarenja: placenta praevia, promene na grliću materice, prevremeno odvajanje posteljice od zida materice, prskanje proširenih vena u vagini itd. Najčešće je antepartalno krvarenje veoma oskudno i ne ostavlja nikakve posledice. Međutim, kada je intenzivno, tada može ugroziti život trudnice i njene bebe.  

Simptomi i znaci

Vaginalno krvarenje koje se javlja posle petog meseca trudnoće.

Terapija

Odmah se javite svom akušeru, koji če utvrditi tačan uzrok krvarenja. Možda će Vam dati lekove za sprečavanje kontrakcija materice tokom trudnoće (tokolitike) i preporučiti duži dnevni odmor u postelji. Po napravljenom unutrašnjem (ginekološkom) i ultrazvučnom pregledu i obavljenim analizama krvi i mokraće doneće se odluka u daljem pristupu trudnoći. Ako se krvarenje nastavlja, ili je u samom početku veoma intenzivno, daju se transfuzije krvi, ili se trudnoća završava (vaginalno ili carskim rezom).


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi krvarenja.


 


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde