Intrauterina smrt ploda

Najveći broj intrauterinih smrti ploda dešava se u prvih nekoliko nedelja trudnoće. Ponekada, međutim, smrt ploda nastaje u posle petog meseca gestacije.
  • faktori koji utiču na intrauterinu smrt ploda
  • koji su znaci i kako se utvrđuje intrauterina smrt ploda
 

Brojni su faktori odgovorni za intrauterinu smrt ploda. Tu su povišeni krvni pritisak tokom trudnoće (komplikovan preeklampsijom i eklampsijom), šećerna bolest trudnice, antepartalno krvarenje, postmaturitet, Rh aloimunizacija i teške kongenitalne malformacije ploda. 

Obično je smrt fetusa tiha, u trenutku neprepoznatljiva

Trudnica navodi da više ne oseća pokrete ploda, kao što ih je primećivala ranije. Lekar tada pokušava da evidentira srčani rad fetusa (auskultacijom, kardiotokografijom, fonokardiografijom ili ultrasonografskim pregledom).  
U najvećem broju slučajeva porođaj počinje dve nedelje posle intrauterine smrti ploda. Taj period može biti i duži, ako je do smrti ploda došlo tokom drugog trimestra. Ako ne dođe do spontanih kontrakcija materice, moraju se dati lekovi koji će ih izazvati. Duže zadržavanje mrtvog ploda u materici može dovesti do teških i po život opasnih poremećaja hemostaze i nezaustavljivog krvarenja trudnice.  

Posle intrauterine smrti fetusa pristup daljim trudnoćama isti je kao i kod prve trudnoće. Pre ponovnog zatrudnjivanja mora se isključiti postojanje svih faktora koji predisponiraju ovako teško stanje.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa plodom trudnice.


Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Daiiborka 01.04.2024

    Možete mi reći uplašena sam.  Imala sam ciklus ali jako skab. A pre toga se nismo pazili. Sada ne znam da li je ti bio removal ciklus sa malo krvarenja. Pošto sada osećam bol podnu stomaka, tupi bol i u ledjima plašim se da nije bila trudnoća i da mi plod se ne raspada unutra. Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde