5. nedelja trudnoće

Dobrodošli u klub za trudnice! Peta nedelja je vreme kada sa sigurnošću možete potvrditi trudnoću. Do sada ste verovatno shvatili da ste propustili menstruaciju i pomislili: "možda bi trebalo da uradim test!" Osim toga, povišeni nivoi hormona mogu vam dati simptome koje je teško ignorisati, poput bolnih grudi, mučnine i hroničnog umora.

Mama u petoj nedelji trudnoće

Buduća mama od zevanja verovatno neće moći sve ovo ni da pročita bez prekida. Spavanje u udobnom, ali čvrstom grudnjaku može pomoći kod bolnih grudi. Većina simptoma ista je kao i prošle nedelje. Neke buduće mame će zbog hormonske zbrke možda osetiti povremene glavobolje. Verovali ili ne, ima žena koje će kroz ranu trudnoću proći bez ijednog klasičnog simptoma i izaći iz nje bez vrtoglavica ili povraćanja. Blago njima! Sa druge strane, sasvim uobičajeno je i da buduće mame imaju sve moguće simptome.
Eksperimentišite sa različitim strategijama kako biste pronašli ono što vam najbolje pomaže da se nosite sa mučnom. Svakako, ono što je opšta preporuka jeste jesti male, česte obroke. Takođe, možete probati vitamin B6, kapsule đumbira, posebne suplemente za smanjenje mučnine, folnu kiselinu...
Možda ćete primetiti da imate potrebu da češće idete u toalet. Ovaj simptom se delimično dešava i zato što već u petoj nedelji Vaši bubrezi počinju da se šire... Vau!

Beba u petoj nedelji trudnoće

Vaša se blastocista od ove nedelje naziva embrion! Takođe, ovo je nedelja u kojoj se razvilo srce i koje je počelo kucati. Iako je jedva vidljiv golim okom, moguće je razlikovati glavu od ostatka tela u obliku repa. Od ove nedelje će Vam se isplatiti uzimanje folne kiseline, jer se moždane ovojnice počinju spajati. Prosečna dužina embriona je oko 2,5 mm. U žumančanoj kesi se i bebi počinju pojavljivati krvni sudovi i stvoren je primitivni kardiovaskularni sistem Vaše bebe.

Tata

Već znate kako ćete reagovati na rezultate testa? Možda će Vas žena zamoliti da ga upravo Vi prvi pogledate. Pobrinite se da ih znate pravilno proćitati. Takođe, pazite kako ćete reagovati na pozitivan test. To je jedan od onih trenutaka koji se ne zaboravlja!

Pregled lekara u petoj nedelji trudnoće

Iako peta nedelja trudnoće znači da ste ušli u drugi mesec trudnoće, zapamtite da većina lekara počinje da računa trudnoću od prvog dana poslednje menstruacije. Iako mnogi ljudi misle da trudnoća traje 9 meseci, ona je zaista duga 40 nedelja. Međutim, neki meseci imaju pet nedelja. Upravo iz tog razloga mnogi lekari izbegavaju da prate trudnoću po mesecima i o napretku ploda govore u nedeljama trudnoće. Takođe, još uvek je rano za prvi ultrazvuk - osim ako ga lekar ne preporuči. Prvi ultrazvuk se radi u osmoj ili devetoj nedelji trudnoće. Moram priznati da razumem nestrpljenje!

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde