6. nedelja trudnoće

Otkucaji srca bebe se u ovom trenutku mogu uočiti ultrazvukom. Iako ste trudni tek par nedelja, Vaš embrion zaista počinje da liči na bebu.

U šestoj nedelji, trudnoća je još uvek nova za vas, tako da je normalno da se osećate emotivno. To je samo deo ovog putovanja koji traje 40 nedelja i koji je priprema za roditeljstvo.

Mama u šestoj nedelji trudnoće

Mučnine koje trenutno osećate mogu biti još intenzivnije s obzirom na povišen nivo hormona. Bez obzira na to što se često nazivaju jutarnjim mučninama, mogu Vas "napasti" u bilo koje doba dana ili noći. Grudi Vam mogu biti bolne i teške, a bradavice dobiti tamniju nijansu. Ukoliko imate mačku, važno je da izbegavate čišćenje peska sa njenim izmetom. Prepustite drugima da obave prljavi posao! Naime, preko mačjeg izmeta možete se zaraziti toksoplazmom, koja može izazvati ozbiljne malformacije fetusa, pa čak i smrt. Većina žena koje imaju mačke vervatno je i bilo zaraženo toksoplazmom, a mislile su da su samo prehlađene. Prema tome, ne treba se odricati svojih ljubimica, samo nemojte čistiti njihov izmet.
Šesta nedelja trudnoće nije vreme kada je ultrazvučni pregled obavezan, pa Vam osim u slučaju visokorizične trudnoće, lekar može predložiti se strpite još 2-3 nedelje. Znamo, iščekivanje je strašno!
Simptomi koje možete osetiti u šestoj nedelji trudnoće:

Beba u šestoj nedelji trudnoće

Za Vašu malu bebu ovo je vrlo važna nedelja. Do kraja nedelje ona će biti duga 4 - 6 milimetara. Počinju se formirati grkljan i unutrašnje uvo. Unutrašnji delovi posteljice počinju se razvijati, iako posteljica neće preuzeti funkciju stvaranja hormona sve do 12. nedelje. Takođe, i srce je počelo kucati! Ove nedelje pojaviće se i sitna ispupčenja iz kojih će se razviti ruke i noge, vidljivi su i začeci jetre, gušterače, pluća i trbuha.

Tata

Za Vas je ovo definitivno jedna od čudnijih nedelja u životu. Normalno je i da imate podvojene osećaje, čak i ako ste planirali dete. Sada je već važno da počnete razgovarati sa partnerkom o svemu što osećate.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde