Krvarenje u trudnoći

Vaginalno krvarenje u trudnoći često je znak da nešto nije u redu, zbog čega se odmah morate javiti lekaru.  U prvih dvadeset nedelja trudnoće krvarenje je često povezano sa pobačajem i može biti različitog intenziteta: od vrlo oskudnog do veoma obilnog. Nastaje obično iznenada, mada se u početku može manifestovati oskudnim "braonkastim sekretom".  

Tokom prvih nekoliko dana trudnoće, kada se oplođeno jajašce implantira u zid materice, može se javiti krvarenje u obliku mrlja, veoma oskudno. Mora se istaći da oko 20% trudnica na početku graviditeta ima krvarenje koje samo po sebi ne znači da je započeo pobačaj. To krvarenje ne treba protumačiti kao nešto strašno, ali u svakom slučaju trudnica se mora javiti lekaru.  

Posle dvadesete nedelje trudnoće krvarenje se prema savremenim stavovima naziva antepartalno. To krvarenje je mnogo ređe, i konstatuje se samo u oko 2% trudnica. Mnogo je izroka antepartalnog krvarenja: niže usađena ili prednjačeća posteljica (placenta praevia), pobačaj ili prevremeni porođaj itd.

U najvećem broju slučajeva krvarenje je veoma oskudno

Intenzivno krvarenje može ugroziti život trudnice i bebe.  

Ako krvarenje nastane po završenom prvom trimestru trudnoće, odmah se javite svome akušeru. Možda će vam predložiti hospitalizaciju, ali će svakako uraditi ultrazvučni pregled, radi utvrđivanja stanja Vaše bebe. Kod intenzivnih krvarenja daju se transfuzije krvi. U najtežim slučajevima trudnoća se završava pre vremena, vaginalnim putem ili carskim rezom.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa krvarenjem.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde