Placenta previa

Termin placenta previa označava stanje kod koga posteljica nije implantirana visoko prema telu materice, već nisko, tako da delom ili u potpunosti prekriva grlić materice. Pri kraju trudnoće, kada se materica priprema za porođaj, grlić se širi, pa se nisko usađena posteljica odvaja od zida materice, pri čemu dolazi do krvarenja.

Simptomi i znaci

Bezbolno krvarenje iz vagine.
Smatra se da kod 1 od 200 trudnoća starijih od sedam meseci postoji placenta previa. Ovo stanje je veoma retko na samom početku trudnoće, a češće je kod žena koje su se već porađale ili pobacivale, kod starijih trudnica, i kod onih koje su imale operativne zahvate na materici (odstranjenje mioma, operacije usled anomalija materice ili carski rez).

Dijagnoza

Najvažniji znak kod placente previe je bezbolno vaginalno krvarenje, obično na kraju drugog trimestra, ili kasnije. Obično prvo krvarenje nastaje noću, tokom spavanja trudnice, pa se može desiti da se osoba probudi u "lokvi krvi". Krvarenje se obično "samo zaustavlja".

Terapija

Ako lekar pretpostavlja da se radi o placenti previji, poslaće trudnicu na ultrazvučni pregled. Ako krvarenje iz placente previe nastane pri kraju trudnoće, blizu termina porođaja, tada se može uraditi carski rez, da bi se sprečio dalji gubitak krvi koji može dovesti do oštećenja ili čak do intrauterine smrti ploda. Kod veoma obilnih krvarenja daju se transfuzije krvi.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa krvarenjem.
 
Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Milica 29.07.2022

    Dobar dan. Htela sam da pitam 35 nedelja sam, treca trudnoca i treci carski.. Na UZ doktorka je videla da ima malo manje plodove vode. Da li je to opasno i kako mogu nadoknaditi tu vodu? Hvala


  2. bobic vanja 23.06.2009

    Da li posteljica moze da se vrati u normalno stanje, ako je do 6 mjeseca trudnoce bila djelimicno spustena na usce maternice?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde