8. nedelja trudnoće

Mama


Ako već niste bili na prvom pregledu, krajnje vreme je da to učinite. Prvi su trudnički pregledi najopsežniji i bilo bi dobro pripremiti se za njih kako psihički, tako i spiskom pitanja o svemu što Vas zanima.

Ono što možete očekivati je:

  • krvni pritisak, što će se meriti na svakom pregledu
  • analiza urina
  • merenje težine
  • krvne analize, najpre zbog krvne grupe i Rh faktora
  • ginekološki pregled i uzimanje brisa materice
  • palpacija, odnosno opipavanje trbuha dok se ne pronade vrh materice
  • anamneza porodičnih bolesti kako bi se u startu uvidele moguće genetski uslovljene komplikacije
Samo u izuzetnim slučajevima bićete prisiljeni napraviti i dodatne analize. Svaki ginekolog ima svoj način rada i ne budite iznenadeni ako neke analize izostavi ili ih napravi nešto više.

Beba

Beba će do kraja nedelje biti duga oko 2,5 cm. Bebin zadnji deo mozga sada je vidljiv. Bebine gonade postaju testisi ili jajnici. Kosti i zglobovi se razvijaju. Laktovi se pojavljuju i započinje proces okoštavanja. Pojavljuju se i delovi nožnih prstiju, još malo pa ćete ih moći prebrojati!

Tata

A šta je sa seksom? On definitivno nije stvar prošlosti, iako će se u početku možda tako činiti. Možda ćete imati čudan osećaj pri samoj pomisli na seks s trudnicom, dok će nekima to biti sasvim normalna stvar. Najbolje rešenje je popričati s partnerkom o tome i uvažavati njene želje. Najnormalnija je stvar da u prvom tromesečju ženi nije do seksa zbog mučnina, bolnih grudi i ostalnih komplikacija. Možda ćete morati sačekati drugo tromesečje kada ti simptomi nestanu i žena ponovno oseti svoju seksualnost.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde