2. nedelja trudnoće

Kalendar trudnoće prvu nedelju trudnoće računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Dakle, tokom prve dve nedelje trudnoće, telo radi na pripremi za trudnoću.

Ukoliko se u toku kašnjenja očekivanog ciklusa pokaže pozitivan test za trudnoću, to verovatno znači da ste trudni već par nedelja. Čestitamo! Utvrdili smo da su prve dve nedelje period pre začeća, te Vam predlažemo da u slučaju pozitivnog testa na trudnoću odmah pogledate čertvrtu nedelju trudnoće.

Druga nedelja trudnoće treba da bude period kada se menstrualno krvarenje već završilo i sada počinje priprema za ovulaciju.

Mama u drugoj nedelji trudnoće

Verovatno nećete imati ultrazvuk u toku druge nedelje trudnoće. Ako biste mogli da vidite unutrašnjost svog stomaka u vreme ovulacije, to bi izgledalo ovako: najpre, jajnik oslobađa jajnu ćeliju (manju od komadića mlevene paprike) u jajovod, gde se treba oploditi u roku od 12 do 24 sata.

Buduća mama u drugoj nedelji trudnoće zbog hormonskih promena može primetiti specifično bolne grudi.

Sluzokoža materice se zadebljala i materica je spremna za zrelo jajašce, odnosno ovulaciju. Neke žene čak i osete ovulaciju kao tupu bol, dok je nekima bolnija i od menstruacije. Takođe, postoji fenomen bola samo sa jedne strane tokom oslobađanja jajašca i taj fenomen ima poseban naziv - Mittelschmerz, nazvan po lekaru koji ga je dokumentovao.

Potrudite se da saznate sve o istoriji porodičnih bolesti. Čak 75% bolesti i komplikacija vezanih uz trudnoću i porođaj mogu se ustanoviti već na prvom pregledu.

Beba u drugoj nedelji trudnoće

Samo što nije!

Tata

Da li ste znali da nošenje bokserica može povećati broj spermatozoida? Nošenje običnih gaćica ili uskog donjeg veša, pa čak i uzanih pantalona, može uticati na pregrejavanje testisa i tako nepovoljno uticati na kvalitet sperme.
Ključna tri saveta budućim roditeljima za ovu nedelju:

1. pratite svoj organizam,

2. razmislite o korišćenju testa za ovulaciju,

3. uzimajte prenatalne vitamine.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde