4D ultrazvuk - Uputstvo za trudnice

Svaki budući roditelj želi da vidi svoju začetu bebu kako se pomera i raste u stomaku mame. Primenom novih tehnologija i modernog 4D ultrazvuka ovo je omogućeno onim roditeljima koji žele da na vreme znaju da li je sa njihovom bebom sve u redu i da li trudnoća protiče kako treba.

Za razliku od 3D ultrazvuka, 4D omogućava roditeljima da vide svoju bebu kako se pomera u materici. Osim prijatnog prvog susreta sa plodom, ovakvim testom lekari dobijaju uvid i mogućnost da dijagnostikuju zdravstvene probleme kod bebe u materici. Ovo ranije nije bilo moguće. 
Na pitanje roditelja da li će moći da vide jasno svoju bebu - odgovor je da. 4D ultrazvuk daje veoma detaljan prikaz. Videćete usta, nos, ruke, noge, kao i pokrete poput zevanja, mahanja rukama, a ako vam se posreći videćete i bebin smešak prvi put. 
Važno je da znate da 4D ultrazvuk nije obavezan i da ćete do njega najlakše doći u privatnim ordinacijama. Svakako, sve više budućih majki opredeljuje se za ovaj pregled, pre nego za 2D ultrazvučni pregled koji daje crno-bele nejasne slike. 3D ultrazvuk takođe daje trodimenzionalnu sliku bebe, međutim ne vidi se pokret u realnom vremenu, tj gledanje videa kao kod 4D.

Šta je 4D ultrazvučni pregled?

U pitnju je dijagnostička metoda, koja se sprovodi uz pomoć 4D tehnologije koja prikazuje snimak bebe u realnom vremenu. Obilje informacija koje se prikupe tokom snimanja značajne su za procenu razvoja bebe i gotovo jednoznačno i pouzdano ukazuje na defekt kod deteta, ukoliko takav postoji.

Kako se radi 4D ultrazvuk?

Isto kao i svaki drugi ultrazvuk, 4D se radi tako što trudnica legne na leđa, nakon čega sledi mazanje stomaka gelom i prislanjanje sonde na stomak kako bi se na ekranu dobila slika bebe. Za prikaz koji daje sonogram zaslužni su talasi koje stvara UZ aparata. Talasi prave eho koji se odbija i daje sliku bebe. 
Dijagnostiku će vam protumačiti lekar koji je specijalizovan za tumačenje ovakvih rezultata. Važno je da znate da ovaj pregled može da radi isključivo i samo medicinsko osoblje koje je obučeno za rukovanje za ovakvim aparatom, te to ponekad može biti i iskusan tehničar.

Da li je 4D bezbedan?

Prečesto izlaganje UZ talasima nije dobro, pa ovakav pregled nemojte raditi na svoju ruku, već samo po preporuci i u dogovoru sa lekarom koji vodi trudnoću. Svakako, 3D ili 4D tehnologija je bezbedna koliko i klasični 2D apart i on je bezbedna za bebu i majku ukoliko se radi po propisanim standardima. 

Pravo vreme za 4D ultrazvuk

Mnogi akušeri će reći da je uvek pravo vreme za 4D ultrazvuk, ali izdvaja se dva važna termina: 12. nedelja trudnoće (kontrola Daunovog sindroma), kao i između 20. i 22. nedelje trudnoće (kontrola anatomije ploda, razvoj lica, mozga, glave i rada srca). U 12. nedelji videćete i pol deteta.
Uz pomoć 4D ultrazvuka spoznaće se deformitet kao što je: zečija usna, deformitet skeletnog sistema, problemi u razvoju neurološkog sistema. 
Ukoliko, na primer, lekar uoči srčanu manu ili oboljene kod ploda, daće svoju preporuku za tretman kako da porođaj prođe uspešno.
Lekari koriste 4D ultrazvuk kako bi pratili efekat pušenja na nerođenu bebu. Naučnici su preko 4D ultrazvuka utvrdili da bebe čije majke puše, pomeraju usta više nego bebe koje nose nepušači. Ovo pomaže pri izučavanju dejsta stresa i pušenja na bebe u materici. 
Prednost ove tehnologije je mogućnost da se detektuju pokreti organa, što dalje daje indikaciju da li postoji problem sa plodom ili ne. Pokreti bebe govore sve o njenom stanju (npr. ako beba pomera sve udove, to znači da dobro napreduje; ako su pokreti jednostavni ili se ne pomeraju svi udovi, biće potrebno da se urade dodatni testovi).

Zakažite 4D ultrazvuk pozivom na 063/687-460.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi trudnoće.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde