Ginekološki ultrazvuk

Pregled kod ginekologa ne može se zamisliti bez pomoći ultrazvučnih aparata koji su od velike pomoći lekarima kod pregleda trudnica i žena. Ginekološki ultrazvuk nije svemoguć, ali može dosta upotpuniti dijagnozu u kombinaciji sa ostalim dijagnostičkim metodama.Ultrazvuk se inače u medicini koristi na osnovu saznanja iz fizike da se zvuk veće frekvencije od 20.000 herca (ultrazvuk) nejedako prostire kroz različite sredine i odbija (reflektuje) od "granice" između sredina različitih gustina. U medicini se koristi ultrazvuk od 3,5 do 12 MHz. Ultrazvučni talasi emituju se pomoću sondi (koje mogu biti raznih oblika i veličina), a posle odbijanja talasa od unutrašnjih organa na ekranu dobija se slika unutršnjih organa.

Ultrazvučni pregled je jednostavna,  pouzdana i efikasna metoda u otkrivanju mnogih oboljenja. Ginekolozi koriste ultrazvuk za pregled uterusa, bešike, jajovoda i jajnika.

Klasičan ginekološki pregled

Ovo je najznačajniji pregled za uspešno uspostavljanje dijagnoze. Sve ostale analize i pomagala samo upotpunjuju sliku o zdravstvenom stanju pacijentkinje. Ginekolog na osnovu rezultata ovog pregleda donosi odluku: koje analize treba uraditi i da li je potreban ultrazvučni pregled.

Koje bolesti može otkriti UZ pregled?

Redovnim pregledom pacijentkinje ginekolog ultrazvukom može da otkrije: ciste, dobroćudne miome i zloćudne tumore. Ultrazvučnim pregledom može se ustanoviti u kom su stadijumu pomenuti procesi i kolikih su dimenzija. Na osnovu ultrazvučnog pregleda i ostalih analiza, ginekolog preduzima adekvatne metode lečenja ili predlaže operaciju.

Ukoliko je potrebna operacija na ginekološkim organima, ultrazvukom se ustanovljuje tačno mesto gde treba vršiti hiruršku intervenciju tako da su "rezovi" manji, a operacije kraće i bezbednije. Pored ostalih analiza, ultrazvučnim pregledom se mogu otkriti i neki uzroci steriliteta.

Kada raditi ginekološki ultrazvuk?

 •     Preporuka je da svaka žena uradi bar jednom godišnje ginekološki ultrazvuk
 •     Kod bola u maloj karlici
 •     Neredovnih, bolnih, obilnih krvarenja
 •     Izostanka ciklusa
 •     Praćenja rasta mioma materice i veličine i izgleda cista na jajnicima
 •     Lociranje spirale
 •     Ispitivanje izgleda i veličine materice i jajnika
 •     Praćenje rasta folikula i debljine sluzokože materice u toku tretmana steriliteta
 •     Dijagnoza i potvrda trudnoće (eventualno vanmaterične trudnoće) i dalje praćenje toka trudnoće

Potrebna je potpuna saradnja pacijenata

Da bi pregled bio što tačniji i efikasniji pacijent mora da sluša savete ginekologa i izvrši adekvatne prepreme neposredno pre pregleda: kada, šta i koliko treba jesti i piti uoči pregleda.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa ultrazvukom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Sanja 19.03.2024

  Mogu li nešto da Vas pitam, u koliko mi stojite na raspolaganju za odgovor?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde