1. nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće je specifična jer zapravo još uvek niste trudni.

Kalendar trudnoće prvu nedelju trudnoće računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Dakle, tokom prve dve nedelje trudnoće, telo radi na pripremi za trudnoću.

Ukoliko se u toku kašnjenja očekivanog ciklusa pokaže pozitivan test za trudnoću, to verovatno znači da ste trudni već par nedelja. Čestitamo! Utvrdili smo da su prve dve nedelje period pre začeća, te Vam predlažemo da u slučaju pozitivnog testa na trudnoću odmah pogledate čertvrtu nedelju trudnoće.

Mama u prvoj nedelji trudnoće

Drage buduće mame, ukoliko ste planirali trudnoću i željno očekujete blaženo stanje, odmah počnite da se ponašate kao da ste trudni. Verovatno je da će Vam ginekolog preporučiti uzimanje prenatalnih vitamina, a posebnu pažnju obratite na uzimanje folne kiseline (vrsta B vitamina), koja je izuzetno važna za sprečavanje defektnosti nervnih kanala bebe.
Odmah prestanite sa uzimanjem bilo kakvih štetnih supstanci, kao što su alkohol i cigarete. Takođe, izuzetno je važno da pazite da ne dođete u dodir sa x - zracima, odnosno sa rendgenom!
Hormoni se menjaju, te mogu izazvati naduvan stomak neposredno pre i tokom menstruacije. Takođe, mnoge žene se žale na menstrualne migrene.

Beba u prvoj nedelji trudnoće

Sluzokoža materice se lagano zadebljava, a hormoni pripremaju još jedno jedno zrelo jajašce.
Ukoliko Vaš menstrualni ciklus traje 28 dana, verovatno ćete ovulirati i zatrudneti tek za 14 dana.

Početak novog ciklusa (menstruacije) znači da estrogen ponovo raste i postepeno zaustavlja krvarenje. Tokom ovog perioda, hipofiza luči folikostimulirajuči hormon (FSH) pod čijim uticajem se na površini jajnika razvijaju folikuli koji sadrže nezrele jajne ćelije. Sada je vreme govoriti o jednom dominantnom folikulu koji sadrži jajnu ćeliju spremnu za oplodnju. Zanimljiva je činjenica da se već u ovoj fazi odlučujuće da li će trudnoća biti dvojajčana, te u tim slučajevima, kada se obe ćelije oplode u jednom ciklusu, imamo dvojajčane blizance!

Tata

Ishrana i životne navike oca imaju podjednako važnu ulogu u razvoju i zdravlju deteta. Sada je pravi trenutak za prestajanje pušenja i razvijanje bolje ishrane. Dokazano je da konzumiranje štetnih supstanci može ostaviti posledice na bebu. Ne zaboravite da iako još uvek nije došlo do začeća, treba se i mentalno pripremati za ovu važnu ulogu.
Takođe, još jedan važan savet za tate je držati se podalje od električnih ćebića, laptopa u krilu i ostalih uređaja koji telo greju na način koji nije prirodan. Postoje studije koje dokazuju da prekomerna toplota u krilu može naškoditi produkciji spermatozoida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milijana 15.12.2023

    Edukativno! ☺️


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde