Pušenje u trudnoći izaziva hiperaktivnost kod dece


Ukoliko majka puši u trudnoći, to može uzrokovati hiperaktivnost deteta u  predškolskom uzrastu, zaključak je opsežne britanske studije.

Premda su ranije studije potvrdile da postoji popriličan rizik za dečake školske dobi, sada je prvi put dokazana veza između pušenja u trudnoći i hiperaktivnosti kod dečaka i devojčica već u trećoj godini života, ističu naučnici.  
Kate E. Pickett, sa univerziteta u Jorku, zajedno sa saradnicima istraživala je povezanost pušenja cigareta u trudnoći i problema u ponašanju te poremećaja pažnje kod više od 13.000 trogodišnjih dečaka i devojčica, u studiji Millennium Cohort.

U okviru istraživanja prikupljen je velik broj podataka o ekonomskom statusu porodica, stepenu obrazovanja roditelja, etničkom poreklu, bračnom statusu roditelja, finansijskim poteškoćama i o tome je li majka pušila, konzumirala alkohol i opojne droge.

Ispitanici su morali da ocene ponašanje, hiperaktivnost svoje dece, ali i poremećaj pažnje, primera radi koliko brzo njihovom detetu popušta pažnja, kakav je bes kod dece, jesu li sklona tučnjavi ili zlostavljanju druge dece, svađi s odraslima, krađi, laganju i/ili prevari.

Premda kod većine dečaka (61,6 posto) i devojčica (71,7 posto) nisu utvrđene štetne posledice čak i ako je majka mnogo pušila u trudnoći, primećeno je povećanje opasnosti za problematično ponašanje i poremećaj pažnje ukoliko je majka pušila u trudnoći, zaključak je stručnjaka.

Naučnici su otkrili i to da pušenje u trudnoći ostavlja različite posledice na dečake i na devojčice. Dečaci koji su bili izloženi dimu cigarete u majčinom stomaku skloniji su, čini se, problematičnom ponašanju i poremećaju pažnje a devojčice samo problematičnom ponašanju.

Pušenje u trudnoći nosi sa sobom velik rizik i za dečake i za devojčice, po tom istraživanju. "Ukupno gledano, čini se da je glavni faktor takvog ponašanja majčino pušenje cigareta tokom cele trudnoće, više nego količina popušenih cigareta", rekla je Pickett.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde