Genetski test otkriva vek plodnosti


Novi genetski testovi moći će da pokažu preti li ženama starenje jajnika i smanjene plodnosti. Zahvaljujući novom testu devojke i žene će moći unapred da isplaniraju vreme za rađanje.  
Kućni testovi veka plodnosti ili trenutne rezerve jajnih ćelija i na našem tržistu moći će da se kupi već na proleće.  

Plodnost žena, jajna ćelija i planiranje porodice svuda u svetu zanimaju naučnike. Norbert Gleicher, iz njujorškog Center for Human Reproduction, smatra da može ići i korak napred. Naime, uz pomoć uzorka gena on želi da predvidi kad će zalihe jajnih ćelija biti iscrpljene, uočivši varijaciju kod Fragile X ili FMR1 gena povezanu s ranim starenjem jajnika i preuranjenim padom plodnosti.

Testirajući ove gene, on smatra da može predvideti kojoj devojci/ženi preti preuranjeno starenja jajnika, što bi joj moglo pomoći u određivanju idealnog vremenskog okvira za rađanje.

Kome je test namenjen?

Nakon tridesetpete godine života kod većine žena dolazi do naglog pada rezervi jajnih ćelija, što znači i smanjenje plodnosti. Ali, kod 10 posto devojaka starih dvadesetak godinama dolazi do ranog starenja jajnika. Ovaj test namenjen je pre svega ovoj populaciji.

"Ovo je veliki pomak u nauci ali i u praksi. Zahvaljući novom testu, devojke i žene će moći da isplaniraju reproduktivni život, tj. trudnoća će biti maksimalno planirana. Drugim rečima, moći će sebi da ispune želju, žele li na porođaj pre ili posle uspešno ostvarene karijere. Ako žele kasnije, to je O.K, možda sad žele da zamrznu neko jajašce", objasnio je dr. Gleicher.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi plodnosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Milica 07.09.2011

    Gde se tačno može kupiti taj test i kako se zove?


  2. Lepa Avramović 01.02.2011

    Imam 30 godina imam jedno dete. Imala sam jedan spontani pobačaj posle toga. Lekari kažu da je sve uredu ali nema sanse da ostanem u drugom stanju ponovo, šta da radim?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde