Nova vakcina protiv streptokoka


Streptokoka grupe B spada među glavne uzročnike infekcija krvi i mozga novorođenčadi. Vakcina koju razvijaju američki naučnici mogla bi da smanji rizik od infekcije.

Eksperimentalna vakcina koju razvijaju stručnjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu smanjuje rizik da trudnice budu nosioci bakterije streptokoke grupe B, koja spada među glavne uzročnike infekcija krvi i mozga novorođenčadi.

Streptokoka grupe B naseljava vaginu i donje regione probavnog trakta od 15 do 40 odsto zdravih žena u SAD.
Ta bakterija se razlikuje od streptokoke grupe A, koja uobičajeno izaziva infekciju grla.

Zbog toga što streptokoka grupe B predstavlja opasnost za novorođenče tokom porođaja, trudnice se rutinski testiraju i one kod kojih se ta bakterija utvrdi, dobijaju intravenozno antibiotik tokom porođaja da bi se zaštitilo dete, ali ta strategija nije baš savršena, upozorava Šeron Hilijer, iz tima stručaka sa Univerziteta u Pitsburgu.
Kao prvo, ne mogu se sve infekcije tom bakterijom sprečiti antibioticima a, osim toga, porodilja mora da stigne u bolnicu dosta brzo po otpočinjanju trudova da bi mogla da primi antibiotik.

Streptokoka grupe B izaziva oboljenje kod jednog od 2.000 američke novorođenčadi. Od nje, takođe, mogu ozbiljno da obole i same trudnice, kao i starije osobe i odrasli koji pate od neke hronične bolesti.

Pitsburški tim je istraživanje obavio na 650 seksualno aktivnih žena, starosti od 18 do 40 godina, koje na početku studije nisu imale streptokoku grupe B ni u vagini ni u rektumu. Nijedna od njih nije bila trudna.
Polovina od navedenog broja žena primila je vakcinu protiv pomenute bakterije, dok je druga polovina primila placebo vakcinu.

Posle osamnaest meseci utvrđeno je da kod žena koje su primile pravu vakcinu postoji za trećinu manja verovatnoća da nose streptokoku grupe B u vagini i za oko 43 odsto manja verovatnoća da je imaju u crevima.

Hilierova priznaje da je korist od pomenute vakcine skromna, ali dovoljna da američkoj vladi i farmaceutskoj industriji ukaže kako postoji mogućnost da se razvije i efikasnija vakcina protiv streptokoke grupe B.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi streptokoka.


Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde