Trudnice sve mlađe

Prema podacima Republičkog centra za planiranje porodice, svaka dvadeseta devojka u Srbiji uzrasta od 15 do 19 godina ostaje u drugom stanju, što znači da rano stupaju u seksualne odnose bez prethodnog, neophodnog znanja kako bi izbegle negativne posledice, upozorila je nedavno načelnik tog centra dr Katarina Sedlecki.

"Svake godine povećava se udeo rađanja kod adolescenata koje imaju 16 godina ili manje", rekla je Sedlecki, objašnjavajući da devojke najčešće ostaju trudne već u prvom mesecu od započinjanja seksualne aktivnosti.

U Srbiji još uvek postoje konzervativne kontrole rađanja, a izražene su i predrasude kada su u pitanju načini kontracepcije posebno ako se radi o oralnoj kontracepciji tzv. piluli, istakla je ona.

"Poslednjih 10 godina aktivno se radi na zaštiti reproduktivnog zdravlja adolescenata i upravo iz tog razloga pokrenuta su savetovališta za mlade u okviru domova zdravlja gde oni mogu da dobiju sve neophodna znanja, a prvenstveno o tome kako sačuvati zdravlje", dodala je Sedlecki.

Mesec septembar je posvećen reproduktivnom zdravlju i biće obeležen čitavim nizom aktivnosti usmerenih pre svega na tinejdžere i njihovu potrebu da o tome razgovaraju sa lekarima, roditeljima i stručnjacima, rekla je predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje dr sci Ana Mitrović Jovanović.

Svetski dan kontracepcije ove godine podudara se sa važnim evropskim stručnim događajem vezanim za reproduktivno zdravlje – sa desetim seminarom Evropskog udruženja za kontracepciju i reproduktivno zdravlje koji je prošlog vikenda (18. i 19. septembra) održan u Beogradu.

Ovaj skup okupio je više od 400 ginekologa iz Srbije, zemalja iz okruženja, ali i Evrope, Amerike, Izraela i Australije, gde su kroz interaktivne seminare i radionice lekari razmenjivali svoja iskustva, dodala je Mitrović Jovanović.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.
Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde