Dijabetološki savez Srbije organizovao 11. kamp „Dijabetes lideri Srbije“

Kamp Dijabetes lideri Srbije se ove godine održava od 15. do 21. aprila u organizaciji Dijabetološkog saveza Srbije. Ovogodišnji domaćin mladih lidera je Nova Pazova gde se učesnici šetaju, uče o dijabetesu, razgovaraju sa lekarima o različitim terapijama, novim tehnologijama za pacijente, imaju interaktivna predavanja i usavršavaju svoj javni nastup kako bi na pravi način preneli znanja i veštine koje steknu tokom ovih šest dana.

Predavači na ovogodišnjem kampu su:

 • Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije,
 • Dr Miodrag Đorđević, endokrinolog,
 • Dr Voin Brković, nefrolog,
 • Dr Ljiljana Lukić, endokrinolog,
 • Dr Nikola Šekularac, internista,
 • Jovana Živić, nutricionista i fitnes trener,
 • Lucija Jakšić, lider,
 • Dunja Božović, psiholog,
 • Dolores Milošev Erdeg, podkast Zdrava priča,
 • Lazar Begović, organizator kampa,
 • Nenad Spasojević, koordinator kampa.
 • Uroš Bogdanović, predavač o projektima.

Predavanja se ne bave samo šećerom u krvi i terapijama za dijabetes, već se na predavanjima govori i o potencijalnim komplikacijama koje se mogu desiti svima nama, a kojima su osobe sa dijabetesom naročito podložne. Neke od komplikacija koje dijabetes može da izazove jesu kardiovaskularni problemi, dijabetesna nefropatija, očni problemi, problemi sa krvnim sudovima i nervnim sistemom.

„Kamp okuplja mlade ljude širom Srbije koji žive sa dijabetesom. Ideja je da povežemo i napravimo što veću mrežu mladih sa dijabetesom i da ih što bolje edukujemo kako bi oni, kada nakon kampa postanu edukatori na temu dijabetesa, širili svoje znanje. Takođe, potrebno je da učestvuju u različitim aktivnostima Dijabetološkog saveza Srbije nakon što steknu zvanje mladog lidera u dijabetesu. Učesnici imaju priliku da dobiju sve informacije koje se tiču dijabetesa od stručnjaka - ne samo endokrinologa, već i nefrologa, oftalmologa, kardiologa i drugih oblasti medicine koje su direktno ili indirektno povezane sa dijabetesom. Veliki akcenat je stavljen na fizičku aktivnost koju ne smemo da zanemarimo kada govorimo o dijabetesu, tako da imamo dosta aktivnosti u prirodi. Takođe, psihološke radionice su osmišljene tako da se govori o strahovima u vezi dijabetesa. Ideja je da kada učesnici odu sa ovog kampa budu osnaženi dovoljno da govore na ovu temu i šire istinu o dijabetesu - iako imamo dijabetes, možemo da se družimo, volimo svoj posao i radimo šta god poželimo", poručuje predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, Aleksandar Opačić.

Koliko ljudi treba da govori o dijabetesu?

Prema procenama Međunarodne dijabetes federacije, u svetu sa dijabetesom živi oko 537 miliona odraslih osoba (20-79 god), odnosno svaka deseta osoba. Predviđa se da će ovaj broj narasti do 783 miliona do 2045. godine.

U Evropi, sa dijabetesom živi oko 61 milion odraslih, odnosno svaka jedanaesta osoba. Preko jedne trećine (36%) odraslih živi sa dijabetesom, a da to ne znaju.

Prema procenama Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, u Srbiji sa dijabetesom živi oko 770.000 ljudi.

Dijabetološki savez Srbije, kako svojim radom, tako i radom udruženja članica nastoji da osigura sistemsku brigu o svim osobama sa dijabetesom kako bi nam se poboljšao kvalitet života.

Podsećamo vas na projekat i aplikaciju Otvori plavi krug, koja beleži vaše korake i pretvara ih u donaciju kampovima za decu sa dijabetesom. Cilj kampanje je da se do kraja meseca juna prošeta 100.000 kilometara. Aplikacija je dostupna na Google Play i App Store, a korišćenje je jednostavno i prilagođeno svim generacijama. Ne zaboravite da šetate za dijabetes!


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde