Medicinske aktuelnosti

Trodnevni kongres Društva za ishranu Srbije

Naziv kongresa „Mesto susreta nauke i prakse“ opravdalo je niz izlaganja – od gojaznosti odraslih i kod dece, preko pozitivnog uticaja na opšte zdravlje ljudi.

Pročitajte >>>

„Samo da čuju naš glas": Jelisaveta Fotić o iskustvu sa dijabetesom

Jelisaveta Fotić je sjajna devojka, koja sa dijabetesom živi već 21 godinu. Ona je i veliki borac za to da se osobe sa dijabetesom čuju i da imaju svoje mesto...

Pročitajte >>>

Kampanja „770.000“ - Svetski dan dijabetesa

Prema dostupnim podacima, u Srbiji danas ima 770.000 osoba sa dijabetesom. Upravo zbog toga, naziv ovogodišnje kampanje povodom Svetskog dana dijabetesa nosi naziv „770.000“.

Pročitajte >>>

Brinuti za retke: put napretka

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbija - NORBS, vas obaveštva da će u petak, 5. novembra sa početkom u 10h, biti održana regionalna (online) konferencija za retke bolesti "Brinuti za...

Pročitajte >>>

Zapaljenske bolesti creva - Nevidljivi invaliditet

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis u Srbiji i regionu ulaže znatne napore za priznavanje invalidnosti pacijenata za zapaljenskim bolestima creva.

Pročitajte >>>

Narukvica za telemedicinu: Inovacijom do lakšeg praćenja zdravlja

Poljska firma SiDLY izašla je na tržište sa telemedicinskom narukovicom čiji korisnik može imati negu 24 sata dnevno, a porodica ili staratelji prate njegovo stanje putem aplikacije.

Pročitajte >>>

Prva sezona podkasta o proširenim venama

Dr Dario Jocić završio je sa prvom sezonom svog podkasta o proširenim venama.

Pročitajte >>>

Donacija za uređenje staza zdravlja u Beogradu u okviru projekta „Otvori plavi krug“

Kompanija Novo Nordisk Srbija donirala je Gradu Beogradu milion dinara za uređenje staza zdravlja u Banjičkoj (Bajfordovoj) i Zvezdarskoj šumi.

Pročitajte >>>

NORBS anketa o dostupnosti terapije i zdravstvene zaštite tokom pandemije

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije - NORBS poziva osobe sa retkim bolestima da popune anketu koja ima za cilj da analizira situaciju u pogledu dostupnosti zdravstvene zaštite osoba sa...

Pročitajte >>>

Pravilna upotreba antibiotika

Magistar farmacije Stefanija Mehandžiska govorila je za Stetoskop.info o tome šta predstavljaju antibiotici, na koji način se primenjuju i do čega može dovesti nepravilna upotreba antibiotika.

Pročitajte >>>

Fizička aktivnost i Covid-19

Covid-19 predstavlja akutnu infekciju disajnih puteva, međutim pored toga može da dovede i do zapaljenja i oštećenja ćelija srčanog mišića. Pre povratka na trening, neophodno je uraditi kardiološko ispitivanje.

Pročitajte >>>

Kompletan pregled pluća nakon preležanog virusa Covid-19

Covid-19 napada pluća, međutim zbog različite simptomatologije, klinička slika nije ista kod svakog pacijenta, a posledice mogu biti dugoročne i zbog toga je neophodno obaviti pregled pluća nakon preležanog virusa.

Pročitajte >>>

Dani melanoma (izveštaj 2020.)

U okviru Dana melanoma dr Dragana Petrović-Popović je predstavila rezultate lečenja pacijenata sa primarnim kutanim melanomom u Kliničkom centru Srbije.

Pročitajte >>>

'Preporučuje Stetoskop' nalepnica - pacijenti su ocenili rad lekara u 2020.

Ponudili smo opciju pacijentima da nakon obavljenog pregleda u privatnoj ordinaciji ocene svoje iskustvo. Godinu dana kasnije saznali smo mnogo toga.

Pročitajte >>>

TV Stetoskop - 100 epizoda za godinu dana

13. januara ove godine počelo je emitovanje TV Stetoskop emisije u kojoj lekari odgovaraju na pitanja pacijenata iz rubrike Pitajte doktora. Danas emitujemo stotu epizodu.

Pročitajte >>>