Svetski dan borbe protiv raka 2024. godine

Tokom jedne godine, 50 000 ljudi uđe u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije radi lečenja i dijagnostike. Statistički podaci ukazuju na to da je tokom 2021. godine obolelo skoro 42 000 stanovnika, dok je 19 979 osoba izgubilo život.

Upravo iz tog razloga, ovogodišnji slogan Svetskog dana borbe protiv raka jeste „Zajedno pokrećemo“, te je u skladu sa ovim sloganom, Instutut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) zajedno sa pacijentima i predstavnicima udruženja obeležio ovaj važan dan.

Tokom 2020. godine je u svetu obolelo oko 19 miliona ljudi, a umrlo je 10 miliona osoba. Zastrašujuća procena je da će se do 2040. godine broj novoobolelih povećati na 30 miliona godišnje. Najčešće maligne bolesti u Srbiji su rak pluća (oko 7 000 novoobolelih), rak debelog creva (oko 5 200 ljudi) i rak dojke (4 450) ljudi.

Direktor Instituta, dr Milan Žegarac, govorio je da se na na IORD svake godine leči oko 13 000 pacijenata. Dnevno je na zračenju 400 ljudi, a operiše se oko 20 ljudi.„Institut radi na unapređenju organizacije rada i stručnih vodiča, edukaciji zaposlenih i podrci pacijentima. Tokom 2023. godine su oformljene nove dnevne bolnice, renoviran je prostor nekoliko odeljenja, nabaljena je nova oprema, uvedene su nove metode na nuklearnoj medicini i radioterapiji, a otpočela je i primena inovativnih lekova dodatih na listu RFZO“ govorio je dr Žegarac.

Rukovodilac Klinike za internističku onkologiju, dr Davorin Radosavljević, govorio je o koracima u proširenju liste inovativnih lekova: „Na listu su ušli savremeni lekovi za neke od najučestalijih malignih bolesti kao što su rak pluća, rak dojke, rak debelog creva, kao i adjuvantna terapija za melanom u trećem stadijumu“.

Dr Dragana Jovićević, epidemiolog IORD, rekla je da se na Institutu posebna pažnja posvećuje podršci pacijentima kroz rad Odeljenja za psihoonkologiju, psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju, kao i rad Odeljenja za suportivnu onkologiju.

Institut je prepoznao značaj saradnje sa udruženjima pacijenata. Udruženja imaju značajnu ulogu u podršci pacijentima, unapređenju položaja i prava onkoloških pacijenata, stvaranju svesti o značaju malighnih bolesti i promociji prevencije i ranog otkrivanja. Upravo iz tog razloga, govornici na današnjem obeležavanju Svetskog dana su bili lekari, ali i predstavnici različitih udruženja:

  • doc. dr Milan Žegarac, v.d. direktor IORS,
  • prim. dr sci med Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za internističku onkologiju,
  • Domina Spasić, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno",
  • dr Marijana Branković Magić, Evropa Dona Srbija,
  • Snežana Cmiljanić, Nacionalno invalidsko udruženje "ILCO" Srbije,
  • Gorica Đokić, Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika i raka grlića materica "Progovori",
  • Vesna Bondžić, Ženski centar "Milica".

Položaj onkoloških pacijenata je fokus interesovanja

Predstavnici instituta su zaključili konferenciju povodom Svetskog dana borbe protiv raka rečima: „Ne radi se na decentralizaciji odlučivanja (time će se uvek baviti tercijalni nivo), već se radi na decentralizaciji primene lečenja. Dakle, namera i želja jeste decentralizovati primanje terapije za rak onda kada je to moguće i kada je primanje terapije van centra najbolja opcija za pacijenta.“


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde