1. Anksioznost sa napadima panike i depresijom

  Pitanje broj: #4448

  Uspostavljena mi je dijagnoza F41. Aksioznost sa primesama depresije, panični napadi, derealizacija i depersonalizacija. Terapija Xanax 0,25 i Flunisan od 20 mg izjutra. Nakon mesec dana prepolovljen mi je Flunisan na pola, a Xanax pijem po potrebi. Jednom mesečno idem na psihoterapiju. I dalje osecam simptome, povremeno mi je sve čudno, kao da gledam kroz filter ili kao da sanjam. To me užasno nervira i često pričam o tome jer mi je dosta lakše (vrtoglavica, napetost). Radim sve kao i pre - posao, porodica, druženje, ali ne uživam u svemu tome kao nekad i motivacija mi je slaba. Koliko vremena mi je potrebno da se oporavim i stabilizujem? Da li moje stanje može da se pogorša i izazove neke druge komplikacije? 

  Odgovoreno: 06. 05. 2008.
  • Kada započnu psihoterapiju, pacijenti obično očekuju instant izlečenje i nestrpljivi su da se stanje što pre pokrene na bolje, sto je i razumljivo. Ipak, realno je očekivati da je potrebno duže vreme dok se stvari zaista ne poprave, a ono se obično ne meri nedeljama, nego najmanje mesecima. Nemojte biti nezadovoljni svojim napretkom, jer ukoliko se terapija smanjuje, znači da je Vaš lekar procenio da se bolje osećate i da može lagano da počne sa smanjivanjem do ukidanja terapije. A to je već odgovor na Vaše pitanje. To što još uvek ne uživate u svemu što radite, deo je depresivne slike, ali je važan podatak da obavljate uobičajene poslove i imate relatvno normalno funkcinisanje, što govori o ipak blažim psihičkim smetnjama ako pođemo od toga da je funkcionisalnost pokazatelj težine smetnji. Kao i kod drugih psihičkih bolesti, mogu postojati oscilacije i privremena pogoršanja, ali je to nešto što je veoma individualno i nepredvidivo, posebno kada čovek tokom života nailazi na veće krize i emocionalne potrese, pa se i početne psihičke tegobe intenziviraju. Ali, s obzirom na to da idete na psihoterapiju, pretpostavka je da kroz nju Vi postajete psihicki snažniji i stičete bolje sposobosti da se sa emocionalnim i psihičkim krizama borite. Svako od nas, bilo da oseća neke psihičke smetnje ili ne, tokom života ima padove i uspone. Nemojte sve što Vam se dešava pripisivati smetnjama koje imate, verovatno bi i da ih nemate, bilo boljih i loših perioda. Vi ste glavni akter svog života i verovatno ćete nastojati da se Vaše psihičke tegobe ne odražavaju bitno na njegov tok, odnosno da ne izazove "neke druge komplikacije", kako Vi kažete. Naravno, depresivne smetnje sa paničnim napadima mogu izazvati i povlačenje od ljudi i aktivnosti i pad samopouzdanja i partnerske probleme i sve ono što je povezano sa uspešnim interpersonalnim komuniciranjem, ali se ovakve komplikacije ne očekuju ako ste u stanju da kontrolišete svakodnevno funkcionisanje. Ako budete čitavu svoju dnevnu aktivnost organizovali oko pitanja bolesti i zdravlja, verovatno ćete time i promeniti uobičajeni životni ritam. Ukoliko se trudite da funkcionišete kao pre bolesti, manja je verovatnoća da će do toga doći. Iako kažete da Vam je lakše kad o svojim smetnjama pričate, po mom iskustvu, to nije baš dobra ideja, jer se stalnim pričama o Vašim tegobama i dalje vrtite u istom krugu, krugu psihičke bolesti, dijagnoze, simptoma, Vaših i tuđih iskustava sa lekovima itd. Smatram da je bolje što manje govoriti o tome i ne činiti bolest temom večernjih ćaskanja. Pokušajte da i u ponašanju budete kao pre bolesti, a da zadržite razmišljanja o tegobama samo za sebe ili bar za par najbližih osoba. Bolest kao tema će onda biti manje prisutna u Vašem svakodnevnom ponašanju i delovanju, što je veoma bitno i za subjektivno i za objektivno stanje.

Komentari na pitanje: #4448

  • vierocka fodora 03. 04. 2017.

   Anksioznost i depresija su zaista teška i bolna osećanja, možda veća od fizičkog bola. Meni je lekar prepisao seroxat 20 mg i mogu vam reći da me je preporodio. Koristim ga vec duži period i osećam se dobro.

  • Svima bih preporučila za ovakve probleme čaj od ljuske jabuke-neprskane, zatim čaj od zdravca i čaj od matičnjaka. Verujte mi da mogu da naprave čudo. Samo treba verovati i biti uporan. Recepte za ove čajeve će te naći na internetu. Ja sam ih kombinovala, spremala naizmenično. Sa 5 mg moditena sam sišla na 1mg. Nadam se da će mi doktor i prekinuti terapiju.

  • Napad panike, depresija i anksioznost se najbolje leče fizičkom aktivnošću, šetnjom, nekm sportom, druženjem sa pozitivnim osobama. Kikirike i bademe je dobro uključiti u ishranu. Čokoladu takođe, jer podiže nivo serotonina (hormona sreće). Seksualna aktivnost tako utiče na vaš organizam. 

  • Pozdrav, branislave mogao bih ti dati ja mnogo korisnih saveta sto se toga tice ja imam tih problema vec 8 godina, javi mi se na mail. . . Babicveselin@yahoo. Com

  • Kod mene se to desilo kad sam ostao bez posla. Traje već godinu dana, istina u blažem obliku ali traje. Sve je počelo od slabosti, malaksalosti, neke strepnje, napada panike i mraka na oči. . . Vreline u glavi. Od tada sam često iscrpljen, bezvoljan, teško mi je ugoditi, ponekad sam nervozan, ne bavim se sportom kao prije. . . Pijem velafax i misar po potrebi. Treba dugo da se ova bolest izliječi, s toga gore glave i mislimo pozitivno. Drugačije ne ide. Pozdrav.

  • Ovo sto sam procitao malo me je ohrabrilo u tome da se ozbiljnije pozabavim svojim problemom, istim kao gore navedenim, zanima me koja je to, , posebna terapija, , koja ima samo u beogradu?

  • Ja patim od aksioynosti veoma dugo tako da sam pre tri godine bila toliko loše i nisam mogla hodati koliko su mi klecala kolena. Otš[la sam kod psihijatra i pila sam ksalol i to je jedno vreme funkcionisalo, pre tri nedelje bila sam kod dr. Gorice đokić u lazi lazareviću i sad pije zoloft i xanax i malo mi je bolje. Žena mi je objasnila kakva je to bolest tako da kad imam napad znam šta je i trudim se da skrenem misli i verujmi pomaže samo treba pozitivno razmišljati. A što se tiče psihoterapije ona nije za to jer moraš sve ponovo preživeti i preporučjue posebnu terapiju ali to ima samo u beogradu. Moj savet znam jako dobro kako se osečaš ali ne misli o tome samo traži lepe stvari i pozitivno razmišljaj pročiće. Pozdrav

Ostavite komentar