1. Lečenje metaboličkog sindroma

  Pitanje broj: #117495

  Poštovani, imam 34 godine i ozbiljan problem. Naime, pre dva meseca zbog dugogodišnje nepravilne ishrane i gojaznosti mi je na ultrazvuku dijagnostifikovana masna jetra, kao i povišen holesterol 6.5. Posle toga sam dobio savete o ishrani i preporuku da se bavim fizičkom aktivnošću. Odmah sam počeo da de pridžavam saveta odlazkom u tretanu i na trčanje, i u tom periodu sam oslabio oko 6 kg. Medjutim, najviše masnih naslaga sam izgubio u predelu ruku i listova na nogama koji su mi bili i tanki dok sam bio deblji, a primetio sam da gubim i mišićnu masu. Moje pitanje glasi: Da li vam je poznato, koji trening i preparat mogu da mi sačuvaju ili malo povećaju mišice a da na taj način ne ugrozim funkciju jetre (koja je dobra po nalazima) i ne pogoršam holesterol. Ističem da mi je intrenista savetovao zdravu ishranu, fizicku aktivnost i promenu stila života. Prognozirao mi je uspešno saniranje stanja, pošto je ultrazvuk pokazao blago zamašćenje jetre. Nadam se da nisam previše koplikovano opisao moj slučaj. U nadi da će te mi pomoći, srdačan pozdrav od Roberta.

  Odgovoreno: 19. 01. 2017.
  • Poštovani, masna jetra je deo šire slike koja se definiše kao metabolički sindrom. 

   Metabolički sindrom je otkriven nedavno, 1988. godine, i tada su gojaznost i povišen krvni pritisak prvi put povezani sa rizikom od dijabetisa i srčanih oboljenja. I metabolički sindrom se širi kao epidemija. U Evropi je preko 30% obolelih, a veliki je broj onih koji i sami to ne znaju. Metabolički sindroem nije baš bolest. On je zdravstveno stanje koje ima više faktora koje sam gore naveo. Sa ovim zdravstvenim stanjem idu razni poremećaji: malaksalost, glavobolja, poremećaj vida, ciste na jajnicima, masna jetra, giht, bolesti mišića i skeleta, kao i hronično hrkanje sa prestancima disanja (apnea) što je jako opasno.
   Metabolički sindrom je potencijalno fatalan. Osobe sa ovim sindromom imaju: 

   - dva puta veći rizik od srčanih oboljenja
   - tri puta veći rizik od infarkta
   - pet puta veći rizik od dijabetisa
   - sobe koje imaju metabolički sindrom imaju uvećan obim stomaka (žene preko 80 cm, muškarci preko 100 cm) kao i mišićnu disrofiju. 

   Generalno, veruje se da do metaboličkog sindroma dolazi kad pankreas ne može više da prati količinu šećera koju unosimo hranom, zamori se, ćelije postaju otpornije na njega, i  opada insulinska osetljivist. 

   Kako se leči? 
   Leči se low carb dijetom i težinskim treningom. Low carb dijeta za 7 dana smanji masti oko jetre kao dijeta sa redukovanom količinom kalorija za 6 meseci.

   Zašto trening snage?
   Receptori za insulin su u mišićima. Veći mišićni indeks, veća insulinska osetljivost, idemo ka izlečenju od metaboličkog sindroma.

   Potrebno je promeniti stil života i kontrolisati ugljene hidrate  i raditi vežbe snage.

   Pozdrav

Ostavite komentar