Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79047)

  1. Imam 30. god.  pre 2 meseca sasvim slučajno savetovano mi je da uradim hormone štitne žlezde, rezultati su bili u redu sem anti tg.- koji je bio 1000. 

    tsh.-1.246 

    t4-87.84 

    t3-1.70 

    Savetovana mi je kontrola na 2 meseca, uz komentar da očekujem da se hormonske vrednosti promene. Pošto živim u malom mestu informacije iz ove oblasti su mi teško dostupne pa bih Vas molila da mi nešto više kažete o ovome i šta to mene čeka.

    Odgovoreno: 03. 03. 2007.
    • Povišena tireoglobulinska antitela (Tg-Ab) idu u prilog lakšem obliku hroničnog zapaljenja štitaste žlezde. Nema potrebe za zabrinutost. Može u perspektivi doći do smanjenja funkcije štitaste žlezde (hipotireoze), ali i da dođe ovo oboljenje nije opasno i uspešno se leči. Potrebno je sada uraditi ultrazvuk štitaste žlezde, i ukoliko je u redu, na 6-12 meseci TSH, FT4, Tg-Ab i holesterol,  a u slučaju pojave simptoma smanjene funcije štitaste žlezde (zamor, dodavanje u težini, otoci oko očiju ujutru, zatvor) i ranije. 

  1. Rođena sam 1952. godine, dugi niz godina lečim hipertenziju, potvrđeno mi je postojanje želudačne kile i neznatni poremećaj u radu štitne žlezde. Od prošle godine, gotovo po pravilu uveče i posebno s proleća, se javljaju tahikardije i do preko 150 otkucaja u minuti. Ponekad propraćeno visokim pritiskom, a ponekad se to događa pri relativno dobroj hipertenziji. Objektivno gledano, gojazna sam iako već dugi niz godina vodim računa o ishrani moja kilaža se zadržava. Od lekova za pritisak uzimam amlodipin od 10 mg i hemokvin od 5 mg 2x dnevno, ujutru i uveče, uz 1/2 polovinu prinorma i po 3 mg leksilijuma ujutru i uveče. Na tri dana pijem diuretik. Zaposlena sam, radim prilično stresan posao. Zabrinuta sam zbog tahikardije i osećaja stalne napetosti u celom telu.

    Odgovoreno: 03. 03. 2007.
    • Vrlo je malo podataka za konkretan odgovor. Potrebno je detaljno ispitivanje kardiologa, endokrinologa, konsultacija psihijatra, dijetologa, a nakon toga svakako i korekcija ciljeva u terapiji kao i same terapije.  

  1. Imam problema sa prekomernim znojenjem dlanova i stopala. Do sada doktori nisu pokazali preterano interesovanje, a metode lečenja koje postoje kod nas nisu puno pomogle. Na Internetu sam našao podatke o Endoskopskoj transtorakalnoj simpatektomiji, kao i o lečenju botoks injekcijama. Da li možete da mi kažete nešto više o ovome, kao i kome bih mogao da se obratim za tretman botoksom, s obzirom da sam čuo da i kod nas postoji. 


    Odgovoreno: 03. 03. 2007.
    • Postoji primarno (kakvo je verovatno kod Vas) i sekundarno prekomerno znojenje-hiperhidroza (u sklopu različitih boleti). Lečenje se sastoji u promeni životnih navika, smanjenju telesne težine, psihičkoj relaksaciji, dečjem puderu, i različitim lekovima kao što su: antiholinergici (Ditropan, Robinul), beta blokatori, andepresivi. Ako nema rezultata preporučuju se injekcije Botulinum toxin type A (Botox) koje mogu imati efekat od nekoliko meseci. Ponekada se koristi i akupunktura. Hirurško lečenje nosi rizik od komplikacija pa se preporučuje samo u najtežim slučajevima kakav po svemu nije Vaš. U svakom slučaju najpre se obratite dermatologu, koji će Vas po potrebi uputiti i drugom specijalisti.

  1. Hronični tireoiditis
    Pitanje broj: #53

    Da li možete da mi pošaljete neki link na kojem mogu više pročitati o LAXITAS GENERALISATA. Pretraživala sam po internetu i sve što sam saznala je nešto o meteoropatiji gde se pominje slabost vezivnog tkiva i nešto malo o mogućim komplikacijama. Lekar kojeg posećuje moja ćerka joj je prepisao DOLOMIT, BAKAR I VITAMIN C. Ima problem sa vidom, srčanim komorama, žučna kesa joj je presavijena dva puta, ima problem sa gojaznošću u poslednje vreme i već joj se pojavljuje celulit iako ima samo 8 god. Neću pisati više jer ne znam da li ću dobiti odgovor. Volela bih da više saznam o ovome jer mislim da svaka bolest može da se drži pod kontrolom ako su adekvatni ljudi uključeni u problem i rešavanje istog.

    Odgovoreno: 02. 03. 2007.
    • U Vašem slučaju se najverovatije radi o hroničnom tireoiditisu (zapaljenju štitaste žlezde), što se može potvrditi određivanjem antitela. Zbog toga je funkcija štitaste žlezde smanjena i doživotno morate piti hormon T4 (l-thyroxin) u obliku Tivorala, letroxa ili Euthyroxa. Na osnovu tegoba, kliničkog nalaza i hormona TSHi FT4 određuje se adkvatna doza. Ukoliko je terapija korektna neće biti posledica po kvalitet i dužinu vašeg života.  

  1. Nakon blagog moždanog udara (premor, bez posledica) oktobra 2006. pojavile su se uvećane vrednosti šećera u krvi (do 7,2). Trenutno sam na dijeti (odredio lekar sa dijetologije), a kod kuće kontrolišem šećer pomoću Akucek aparata. Pokazalo se da sam prve dve nedelje dobro reagovala na dijetu (do 5,9), a sada se nemotivisano javljaju vrednosti do 8, uveče, iako se strogo pridržavam dijete. Nisam pod stresom, ovo je jedan od najmirnijih perioda u mom životu (imam 53 godine). Pre 13 godina operisala sam žučnu kesu. Da li je moguće da je pankreas "posustao" zbog preuzimanja "posla" žučne kese? Postoji li tu ikakva veza ili ne? Pomozite mi da shvatim šta se događa kako bih adekvatno postupala.


    Odgovoreno: 02. 03. 2007.

    • Šećerna bolest nastaje kao posledica udruženih genetskih faktora i dominatnih faktora spoljašne sredine (način života) Može biti i posledica hroničnog zapaljenja pankreasa, što kod Vas verovatno nije slučaj. Nezavisno od uzroka cilj u lečenju je normalizcija šećera u krvi. Najbolje je da se javite endokrinologu radi dopunskih ispitivanja (HbA1c, Fou i dr.).

Prikazano 1926-1930 od ukupno 1930 pitanja