Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80609)

  1. Pre dve nedelje bila sam na pregledu kod endokrinologa gde je nakon ultrazvučnog pregleda utvrđeno da imam čvorić na desnom režnju štitne žlezde, tačnije-struma nodosa lobi dex. Doktorka je naredila scintigrafiju sa tehnecijumom uz hormonsku analizu. Zanima me kakav je to pregled i koliko traje? Imam 22 godine i nisam na terapiji za štitnu žlezdu.

    Odgovoreno: 20. 03. 2007.
    • Najćešće se radi o benignoj promeni (verovatno veličine preko 10 mm), ali je to potrebno dokazati. Prava slika će se dobiti na osnovu nalaza hormona, Tg, Tg-Ab, (eventualno kalcitonina)i biosije (FNB) štitaste žlezde ukoliko se ukaže potreba. Ispitivanja nisu komplikovana i pokazaće da li je lečenje uopšte potrebno.

  1. Imam sina od 13,5 godina koji boluje od diabetes insipidus neurohormonalis. Lečen je na IMD maja prošle godine i tada mu je slučajno otkrivena bolest. Od tada uzima MINIRIN sprej 1x,uveče.Do sada su mu urađene dve magnetne rezonance. Snimanje je pokazalo da ima zadebljanje na infudubulumu veličine 6mm. Sve što znam je da nije operativno i da je potrebno samo redovno kontrolisanje. O ovoj bolesti sam našla jako malo podataka pa vas molim za detaljnije objašnjenje i kako ona nastaje.


    Odgovoreno: 20. 03. 2007.
    • Radi se o oboljenju u čijoj je osnovi smanjenje antidiuretskog hormona (ADH, vasopresin), koje može biti različitog uzroka. Kod Vašeg sina je najverovatnije idiopatskog (nepoznatog) uzroka. Ukoliko je nadoknada hormona adekvatna neće biti tegoba (prevelika količina izlučene mokraće i popijene vode, a ni posledica oboljenja).


  1. Poboljšanje spermograma
    Pitanje broj: #81

    U braku smo 2 godine. Kod mene su nalazi uredni (nađe se ponekad koja bakterijica), još je ostao HSG. Kod muža je dijagnoza bila ashenoteratozoospermia, a sada je blaga asthenozoospermia (vol. 2.oooMl,konc.sp. 342.8 M/ml,pokretnih 55%(45%), progresivno pokretnih 21%(17%). Morfologija: normalnih 2%.MAR test:dir.11%,THS 1.17,LH 3.8,FSH 1.7,testosteron 17.6,estradiol 0.10,prolaktin 13.5. Bez varikočele. 

    Bili smo na pregledu u bolnici Vuk Vrhovec kod endokrinologa dr. Čolaka. Preporučuje da još neko vrijeme pokušavamo prirodno, a i mi bi ako je ikako moguće da izbjegnemo vještačku oplodnju. Kakve su nam šanse da do oplodnje dođe prirodnim putem? Može li se spermogram poboljšati? 

    Odgovoreno: 03. 03. 2007.
    • Zdravim načinom života (bez alkohola, cigareta) uz zdravu ishranu sa normalizacijom telesne težine nekada može doći od poboljšanja spermograma i oplodnje prirodnim putem. Urolog može po potrebi i propisati neke lekove. Izvršite kompletnu kontrolu (endokrinolog, ginekolog, urolog) za nekoliko meseci i ukoliko nema uspeha nemojte se bojati IVF (vantelesne oplodnje) koja sada daje odlične rezulate.

  1. 03.01.2007 sam operisan od makroadenoma hypophise, laboratorijski nalazi ne pokazuju znakove malignosti. Kakva su iskustvena predviđanja? Šta je za očekivati? Hirurg operator je mišljenja da je sledeće dubinsko (MR) snimanje glave svrsishodno tek za 9 mjeseci i zakazana mi je kontrola tek u drugoj polovini septembra. Moje zdravstveno stanje je zadovoljavajuće. U stanju mirovanja nemam nikakvih bolova, kod kretanja glave imam bolove na tjemenu i laku vrtoglavicu, a poslije operacije imam toplotne talase i znojenje glave, smetnje sa snom, lake bolove u testisima, depresiju itd. Kako se ponašati, šta činiti? 

    Odgovoreno: 03. 03. 2007.
    • Verovatno se radi o funkcionalno neaktivnom tumoru hipofize, veličine preko 10 mm. Operacija može dovesti i do potpunog izlečenja.  Navedene tegobe mogu biti i psihičke prirode, ali predlažem kontrolu svih hormona hipofize i ciljnih žlezdi (štitaste, nadbubrežne i testisa), obzirom da pri operaciji može doći do njihovog poremećaja. Hirurg je siguran da je operacija uspešno urađenja i zato traži kontrolni snimak NMR za 9 meseci. 

  1. Imam 25 godina i sledeći laboratorijski nalaz hormona: TgAt 142.90 (normalna vrednost: molim za definiciju poremećaja rada štitne žlezde i da li je potrebna medikametozna terapija. 

    Odgovoreno: 03. 03. 2007.
    • Procena funkcije štitaste žlezde se određuje na osnovu tegoba, kliničkog nalaza, a onda ukoliko postoji sumnja radi se ultravuk štitaste žlezde i/ili hormonsko ispitivanje (T4, T3 i TSH). Moguće da vaše pitanje nije kompletno stiglo do mene.

Prikazano 1926-1930 od ukupno 1936 pitanja