Hipertireoza

Hipertireoza je sistemsko oboljenje u kom je nivo hormona štitaste žlezde povećan. Ova bolest se opisuje i kao poremećaj metabolizma koji je posledica prejakog izlučivanja hormona štitne žlezde odnosno preterane aktivnosti štitne žlezde.Uzroci su različiti pa postoje i brojne podele ovog oboljenja. Jedan od oblika vrlo karakterističan po svojoj kliničkoj slici je Bazedovljeva bolest (MORBUS GRAVES-BASEDOW). Kliničko stanje hipertireoze naziva se još i tirotoksikoza. Do hipertiroidizma ili tirotoksikoze dolazi zbog viška tiroidnog hormona u telu.

Učestalost

To je pretežno bolest odraslih žena, s najvećom učestalošću između 30. i 50. godine života.

 

Uzrok nastanka

Etiologija hipertireoze je nepoznata. Mnoga istraživanja upućuju na jak nasledni faktor u razvoju Gravesove bolesti. Smatra se da je to autoimuna bolest. Takođe kao uzroci hipertireoze smatraju se i tumori štitne žlezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala štitne žlezde zbog virusne infekcije ili druge upale, unos prevelikih količina tiroidnog hormona i unos prevelikih količina joda.

Klinička slika

Karkteristični znaci za ovo oboljenje su: egzoftalmus (ispupčene očne jabučice), uvećna štitasta žlezda, lupanje srca, prekomerno znojenje, nepodnošenje toplote, gubitak težine, gušenje pri naporu, topla i vlažna koža, uvećana slezina, periferni otoci, lomljiva kosa, povećani apetit, nervoza, nemir, umor, grčevi u mišićima, česte stolice, menstrualne nepravilnosti kod žena. Metabolizam bolesnika s hipertireozom je izuzetno ubrzan, što dovodi do ubrzavanja svih telesnih procesa i emotivnog stresa kao odgovora na povećanu fizičku aktivnost. Bolesnik često ima epizode ekstremnih emocija s epizodama plakanja i depresije nakon kojih slede intenzivna fizička aktivnost i mentalna euforija i histerija.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskih analiza. Laboratorijski su tireoidni hormoni uvećani. Fizikalni pregled otkriva povećanje tiroidne žlezde. TSH u serumu je smanjen, T3, T4 u serumu su obično povišeni.

Komplikacije

Karakteristična komplikacija za ovo oboljenje je tzv. tireotoksična kriza koja je akutno i izuzetno žestoko pogoršanje simptoma i znakova Bazedovljeve bolesti, praćeno groznicom, lupanjem srca i zahteva lečenje u specijalizovanim stacionarnim ustanovama.

Lečenje

Hipertireoza se leči antitiroidnim lekovima, radioaktivnim jodom ili hirurškim putem. Može se propisati sedativ kako bi se pacijent umirio.

Adrenergički blokatori se propisuju za kontrolu simptoma tremora, nemira i tahikardije. Izbor dodatnih lekova i hirurška intervencija zavisiće od starosti bolesnika, veličini guše i bolesnikovom odgovoru na odabranu terapiju. Radioaktivni jod je lek izbora za osobe srednje dobi i žene koje nisu trudne. On se primenjuje oralno, obično u jednoj maloj dozi, i bolesnik se može vratiti kući. Antitiroidni lekovi, prepisuju se kao početno lečenje deci, mladim odraslim osobama i trudnicama. Glavni kandidati za ovo lečenje su bolesnici s malim gušama, nedavnom pojavom bolesti i blagim simptomima.

Tiroidektomija je hirurško odstranjenje dela štitne žlezde i lečenje izbora kod dece koja ne odgovaraju na antitiroidne lekove ili imaju nuspojave, kod odraslih osoba koje ne mogu ili ne žele biti podvrgnute dugotrajnoj terapiji lekovima, kod bolesnika s jako povećanom tiroidnom žlezdom ili kad postoji verovatnoća da će se razviti karcinom.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa hipertireozom.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. biljana ostojic 18.09.2014

  Zaista hvala na iscrpnim informacijama, samo ovde sam procitala sve bitno. . . Naime. . Pre devet meseci dijagnostikovana mi je hipertireoza, pod terapijom sam tabletama tirozol od 20 mg, beta-blokatorima 1/2 propranolol ujutru i uvece i malom dozom sedativa bromazepam 1. 5 mg, vrednsti ft4 i ft3 se postepeno normalizuju i u granicama su referentnih vrednosti ali mi je tsh stalno nizak odnosno isti kao i na pocetku lecenja <0. 005, zanima me sta to znaci. . .


 2. Dragana 29.03.2011

  Upravo mi je ustanovljena bazedovljeva bolest zlezde i jako znaci ovoliko saveta, tj. Detal; jnog objasanjenja-kako-zasto-? Moja je hiper aktivna, jedem ali mrsavim, na pocetku sam terapije i nadam se najboljem rezultatu, ono sto me trenutno interesuje je ishrana u skladu sa dijagnozom? Koje povrce, voce nesadrzi jjod u sebi? Jako korisno od vas i hvala unapred!


 3. Sladjana Simic 08.02.2010

  Molim vas da mi odgovorite da li treba da se obratim endokrinologu ako su mi t3 i t4 potpuno uredu a tsh malo uvecan? Na pr. Dozvoljeno je do 5. 0aja imam 5. 94. Unapred zahvalna sladjana simic


 4. Milica 20.08.2009

  Da li neko moze da mi kaze koliko stres utice na poremecaj rada zlezde? Meni se to dogodilo nakon saobracajne nesrece.


 5. Spasoje 05.08.2009

  Postovani, moja majka se leci od hipertireoze vec 18 meseci lekom ptu. Posle 2 meseca pauziranja u terapiji, uradjena analiza ft4 25,8 i tsh < 0.012. Na ultrazvuku joj je receno da je desni rezanj stitne zlezde heterogenog sastava. Predlozena joj je operacija. Koliki je rizik odlaganja hirurske intervencije i da li postoji neki drugi nacin lecenja. Unapred hvala


 6. Maja 11.07.2009

  Poštovani,
  moja majka ima probleme sa štitnom žlezdom, koja uključuje aritmiju, znojenje, lomiljivu kosu, nervozu i veliki višak kilograma koji joj otežava kretanje i stvara jos veći problem, lekara su joj preporučili upotrebu joda i presolol i još mnoštvo lekova koje pije svaki dan. Pre godinu dana na moru usled povećanog joda izjednačio joj se pritisak i maltene je jedva ostala živa, mišljenje nekih lekara je da ona ima previše joda u sebi, stoga me zanima da li preporučejete i dalji unos istog. Tsh-7, 14.
  Unapred zahvalna


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde