Patuljast rast (hipopituitarizam)

Simptomi, znaci  i dijagnoza


Brzina rasta kod dece sa ovim poremećajem je < 6 cm godišnje pre četvrte godine života, < 5 cm godišnje od četvrte do osme godine života i < 4 cm godišnje pred pubertet. Zrelost skeleta zaostaje više od dve godine za kalendarskom starošću. Dete ne započine pubertetski razvoj, ipak dete sa izolovanim nedostatkom hormona rasta može da doživi zakasneli pubertetski razvoj. Kada je rast abnormalan, starost kostiju treba oderediti rendgenskim snimkom leve šake. Dijagnostičke metode poput CT i NMR se koriste za snimanje turskog sedla i hipofize kako bi se isključili tumori i kalcifikacije. Tursko sedlo je abnormalno smanjeno u 10-20% pacijenata. Od sredine do kraja detinjstva, mere se nivoi insulinu sličnog faktora rasta (IGF-1) kako bi se odredila aktivnost faktora rasta. Ovo se radi zbog toga što je direktno merenje nivoa faktora rasta veoma varijabilno i teško za interpretaciju.  

Lečenje


Terapija obično podrazumeva otklanjanje tumora uzročnika i supstituciju hormonom rasta. Rekombinantni hormon rasta se daje svoj deci kod koje je dokazan nedostatak hormona rasta. Neželjena dejstva su povećanje interkranijalnog pritiska kao i prolazni blagi periferni edemi. Ako postoje smanjene vrednosti kortizola, tiroidnog hormona kao i polnih hormona onda treba nadoknaditi supstitucionom terapijom.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa patuljastim rastom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. amelchi 06.07.2013

    Ija sma visoka 130 isla sam vadila nalaze u djetinjstvu medjutim nakon rodjenja moji su primjetili nesto nije uredu tesko puzanje itd tako da sam navikla na sebe doktori su rekli kako tako je nema lijeka nisu mi govorili nista a mislim da nema spasa a moji su normalne visine nema nikog sa ovim problemom samo me zanima kad bi imala djete dal bi genetski naslijedilo


  2. Tijana 27.03.2012

    Postovani,
    ja sam niskog rasta, visoka sam 130 i imam 28 godina. Imala sam 12 ili 16 god kada su me roditelji odveli u kod jednog doktora koji mi je rekao da nema sanse da sam prerasla. Meni je hipofiza u redu, jer u sestom razredu sam imala problem sa okom, mislili su da je tumor i nekoliko puta sam snimala glavu, i u rezultatima mi je sve u redu sa hipofizom. Moji roditelji su normalne visine, familija. Moje pitanje da li postoji neka mogucnost da ja sad u mojim godinama koristim neke hormone, samo me zanima, prestala sam da se nadam jos odavno.
    Unapred hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde