Kušingov sindrom (Morbus Cushing)

Uzrok nastanka


Hiprefunkcija adrenalnog korteksa može biti ACTH zavisna i nezavisna. Zavisni tip nastaje kod hipofizne hiperprodukcije ACTH, kod ne-hipofiznih tumora koji stvaraju ACTH ili kod egzogenog unošenja ACTH. ACTH-nezavisna hiperfunkcija nastaje kod terapeutskog davanja kortikosteroida ili kod adrenalnih adenoma ili karcinoma. Dok termin Kušingov sindrom predstavlja kliničku sliku nastalu zbog viška kortizola usled bilo kog uzroka, Kušingova bolest predstavlja hiperfunkciju kore nadbubrežne žlezde  koja nastaje zbog viška ACTH koga luči hipofiza.

Klinička slika


Kliničke manifestacije uključuju zaokrugljeno, pletorično  lice, centralnu gojaznost sa izraženim nad-ključnim i zadnje-vratnim masnim naslagama i uglavnom tankim ekstremitetima i prstima. Koža je tanka i atrofična, na kojoj rane teško zarastaju. Česta je pojava hipertenzije, kamena u bubregu, osteoporoze, smanjena otpornost na infekcije, smanjena tolerancija na glukozu i mentalni poremećaji. Javlja se prestanak rasta kod dece, dok je kod žena menstrualni ciklus obično iregularan.

Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja na osnovu istorije bolesti koja podrazumeva terapijsko uzimanje kortikosteroida ili na osnovu povišenih vrednosti kortizola.

Lečenje


Terapija zavisi od uzroka. Međutim prvi korak podrazumeva ishranu bogatu proteinima i odgovarajući unos kalijuma. Dalji tok lečenja može biti medikametozna terpija ili hirurška.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Jelena 31.03.2015

  Postovani,
  imam mikroadenom na hipofizi i hiperplaziju hipofize. Zanima me sta znaci kada je kortizol vrednosti 20, 7 u 24h. Jutarnji u 8h mi je normalan 361, 1. Unapred zahvalna na odgovoru!


 2. Čedómir stojin 29.05.2011

  Drago mi je što ste ovu bolest detaljnije opisali. A mnogi i ne znaju sta je to gusingov sindrom, a verujem da je duboko usao u nas


 3. Che 15.05.2011

  Najtezi oblik mikroadenoma u selarnoj regiji i kod muskaraca ostavlja strasne posledice. Najsigurniji nacin lecenja otklanjane hipofize jer recidiv je uvek visestruko tezi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde