Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80592)

  1. Dobar dan postovani, Nedavno sam primjetila da moja cerka (20) mjeseci drzi stopala ka unutra kada stoji(svodovi su joj spusteni). Pitala sam njenog pedijatra u vezi toga i nakon sto je pregledala rekla je da ima dobro drzanje i hodanje ali i da ima predispozicije za ravna stopala jer joj idu stopala unutra.Takodje mi je rekla da treba da sacekamo da napuni 2 godine i da tek tada idemo kod ortopeda (vjerovatno ce nam reci da nabavimo uloske) jer do tog perioda pretezno sva djeca drze tako stopala jer su tako stabilniji.Molim vas da nam kazete da li treba da cekamo jos ta 4 mjeseca ili da je vec odvedemo na pregled?Napominjem da niko u blizoj familiji nema ravna stopala.To kod nje nije puno izrazeno ali sam ja primjetila, cak mi se cini da lijevo stopalo ide vise unutra. Nadam se vasem brzom odgovoru, Zabrinuta mama

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana, Izvinjavan se što odgovor nije bio brz, zbog mog odsustva i obaveza. Većina dece u tom uzrastu uvrće stopala unutra, kao posledica nezavršenog sazrevanja - rotacije butnih kostiju, koja je normalan fiziološki proces, koji teče u prvih 5-7 godina života intenzivno, i nešto sporije sve do kraja rasta. Uvrtanje stopala se najviše promećuje u drugoj godini života. S druge strane, većina dece do treće godine života ima svodove stopala ispunjene masnim jastučetom, pa im stopala izgledaju ravna. Uvrtanje stopala unutra naglašava spuštenost stopala. Predlažem nošenje kvalitetne obuće, poželjno sa uloškom, i hodanje bez obuće po neravnim podlogama (pesak, šljunak, šišana trava) i kontrolu ortopeda sa 2 godine. Ukoliko nemate članove porodice sa ravnim stopalima velika je verovatnoća da će se i stopala Vašeg deteta popraviti i normalizovati u toku rasta.

  1. Postovani doktore, bratu je pre nekoliko dana naprslo rebro. Dijagnoza je fractura costae VIII 1.sin S22. Rekli su mu da pije brufen i da odmara desetak dana. Sto se tice bolova, naporno mu je kada ustaje iz kreveta , kao i kada pokusa duboko da udahne. Medjutim, krajem nedelje trebalo bi da ide na more. Moje pitanje je da li ce mu to stetiti i sta bi trebalo da radi? Koliko mu moze smetati visecasovno putovanje autobusom? Samo da napomenem da ima 25 godina. Pozdrav, Milica

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
  1. Poštovani, imam kćer(7 god) sa dijagnozom ABREVIATIO EXTREMI INF.LAT.SIN. tj.lijeva noga kraca od desne za cca 1,5 cm.Preporuca se RTG kukova i ulosci u lijevu cipelu visine 1,5 cm.Da li je to sve sta se moze uciniti ? Hvala

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana, Razlika u dužini donjih ekstremiteta od 1,5 cm kod devojčice od 7 godina se najbolje može korigovati unutrašnjom povišicom u cipeli (s tim što je pšovišica od oko 1 cm najveća koja se može udobno nositi, a za 1,5 cm razlike u dužini je i dovoljna). U svakom slučlaju potreban je RTg kukova, ( a nalbolje celih donjih ekstremiteta ) kako bi se otkrio eventualni uzrok razlike u dužini. U praksi vrlo često se uzrok i ne otkrije. Nadalje potrebno je praćenje i odluka o eventualnoj korekciji. Za razliku u dužini do 2 cm, može se pri kraju rasta primeniti privremeno zaustavljanje rasta duže noge, a za veće razlike u dužini produženje kraće.

  1. Postovani doktore, imam 21 godinu i jake bolove u predelu kicmenog stuba. Bolovi se uglavnom javljaju ujutru i uvece koji su toliko izrazeni da ne mogu da udahnem vazduh ili stojim uspravno duze od minut. Da li je mozda u pitanju deformitet kicmenog stuba, ukljestenost prsljenova ili nesto trece?Molim vas da mi odgovorite u najkracem roku da bih znala kome da se obratim. Studiram u Nisu,tako da se nadam da cu u istom gradu pronaci pravu pomoc uz vasu podrsku. Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
  1. imam bebu od 3 meseca i bili smo na uz kukova pa me interesuje nalaz:labavi kukovi.ib bill(naznaceni centri osifikacijeobostrano,lako zaobljen erker,siri hrskavicavi deo krova).savet:vezbe,i dalje siroki povoj i setnje.unapred zahvalna!

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana, prema Vašem opisu radi se o urednom nalazu na kukovima, pri čemu su oni nešto manje zreli (o čemu govori tip Ib, zaobljeni erker i prošireni hrskavičavi deo krova). Radi se o normalnim kukovima kod kojih su procentualno zastupljeniji hrskavični elementi, koji se normalno razvijaju i ne zahtevaju lečenje. Savetuju se vežbe i široko povijanje )prema shvatanju velike većine dečjih ortopeda u svetu obezbedjuje ga Pampers pelena). Potrebne su samo ultrazvučne kontrole dok kukovi ne sazru potpuno.

Prikazano 496-500 od ukupno 584 pitanja