Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80636)

  1. imam blizance decaka i devojcicu,bili smo kod fizijatra ali nisam od njega dobila informacije koje su me zanimale pa bih vas zamolila da mi vi objasnite ove dijagnoze:decak ima na stopalima prekomerna dorzifleksija uz punu PF uz valgus stopala a devojcica na stopalima pasivno korektabilan metatarsus,da li je to nesto ozbiljno i da li moze imati neke posledice kad deca prohodaju?Unapred zahvaljujem na odgovoruFizijatar kod koga smo bili mi je pokazao par vezbi da radimo kod kuce. pf

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana, Oba navedena deformiteta su uglavnom posledica lošeg položaja. Kod dečaka, postoji stopalo koje je podignuto naviše i izvrnuto u polje, ali se može u potpunosti korigovari(puna plantarna fleksija). Kod devojčice se radi o \"kiflasto\" savijena stopala unutra, koja se takodje mogu korigovati. U principšu oba deformiteta se uspešno koriguju fizikalnom terapijom i neostavljaju posledice, sem u najtežim slučajevima, kada je ponekad potrebna hirurška intervencija, obično posle prohodavanja.

  1. Da li je dozvoljena operacija cukljeva devojcici od petnaest godina?

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana, Ukoliko su čukljevi izraženi, stvaraju tegobe, onemogućavaju nošenje obuće i obavljanje svakodnevnih aktivnosti operacija je dozvoljena. Postoje operativne tehnike koje se primenjuju i kod dece koja nisu završila koštani rast,

  1. Imam unuku od 12 meseci. Pocela je da ustaje i hoda uz tudju pomoc,mora se za nekog pridrzavati. Primetili smo da dete hoda na vrhovima prstiju, ne spusta tabane na zemlju u toku hoda. Kad dete stoji stopola redovno stoje,priljubljena na pod, ali cim krene podigne se na prste i tako hoda. Molim Vas da mi odgovorite odgovorite da li je to normalna pojava ili bi trebali da se javimo kod ortopeda na pregled. Naponjem da ja imam troje dece,odraslih , ali takvih problema nisam imala sa njima, pa sam malo zabrinuta. Unapred hvala

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana, Hodanje na vrhovima prstiju kod dece koja su u fazi prohodavanja nije neuobičajena pojava. Ukoliko se dete kada stoji oslanja na cele tabane, i do sada nije imalo nikakve probleme sa razvojem, najverovatnije nema razloga za brigu. Pustite dete da prophoda samostalno i učvrsti hod, pa ukoliko se problem održava, potražite savet dečjeg ortopeda

  1. Vodila sam dete na drugu kontrolu kukova sa 16 nedelja i 2 dana kada nam je kao dijagnoza data Hypoplasio coxae cong. bil. s tim da nalaz obostrano odgovara tipu Ib po Grafu, jezgra osifikacije se ne prikazuju. Na prvom pregledu je sve bilo ok, pa me zanima da li ce sve biti u redu sa kukovim a jer siroki povoj ne stavljamo od kada smo usli u 6. mesec. Unapred hvala

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana, Ultrazvučni tip kukova Ib predstavlja normalne kukove, sa nešto više hrskavičavih elemenata, koji sporije okoštavaju. Ono što je bitno je da su čašice kukova normalno formirane. jezgra okoštavanja se pojave kod sve dece, s tim što se kod najvećeg broja to desi do 6. mesec života, a kod manjeg broja dece kasnije. Široko povijanje je obezbedjeno i pampers-pelenama, i ono nema nikakvog uticaja na razvoj jezgara okoštavanja. Samo kod dece od 9 meseci i starije, kod koje se jezgra okoštavanja nisu pojavila, savetuje se odlaganje oslanjanja na noge i prohodavanja.

  1. Poštovani dr Živanoviću, imam 27 godina i problem sa metatarzalnim delom stopala.Prvi put, pre jedno tri godine sam tokom hoda osetila veoma jak bol u l e v o m stopalu- blizu prstiju, gde nakon toga nisam mogla da se oslonim na celo stopalo a kamoli da hodam na prstima. Prilikom kontrolnog pregleda ortopeda dr Bokuna, data je dijagnoza da je metatarzalna kost spuštena i da se moraju nositi ort.ulošci sa MT jastucicem i to u levoj i desnoj obuci uz fizikalnu terapiju. Uz navedenu terapiju, prepisane uloške sam nosila oko dve, a jednu godinu ort.uloske koje sam naručila preko tvshopa.(bez konsultacije lekara) i nikakvih bolova nisam imala. http://www.tvshop-direct.tv/photos/products/28/28_walk_fit_253x109.jpg 19.07.08.g. Nakon 3 god. nošenja uložaka, pojavio se bol u d e s n o m stopalu (bolnost prednjeg dela stopala – metatarsalgia), doduše ne tako jakom,a nakon dan-dva i blag bol u desnom kolenu (leva strana kolena). Kako mi vise nije prijalo da nosim ort.uloške (još gore je i bez njih) rešila sam uz konsultaciju lekara opšte prakse da počnem sa oblogama (vata natopljena alkoholom), mirovanjem (stavljanjem noge na jastuk) i blagim vežbicama (hod na prstima, na peti i sl.). Napominjem da mi prija obuca sa poliuretanskim đonom (u mom slučaju su to klompe i Grubinova obuća), i interesuje me, koje uloške treba da nosim. Pošto dr Bokun prima pacijente u amb. samo petkom- KBC "BK" (moram da čekam 4 dana na pregled) molim Vas za mišljenje i savet u vezi navedenog, da li postoji mogućnost izrade ulož. po meri sa MT jastučićem i gde? Interesuje me na kom sajtu se mogu više informisati o ovom problemu. Izvinjavam se na opširnom tekstu i zahvaljujem se unapred na odgovoru. Srdačan pozdrav.

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Poštovana,. Ovo pitanje izlazi iz okvira dečje ortopedije ali ću pokušati da Vam odgovorim. Kod spuštenog poprečnog svoda stopala, neophodno je nošenje ortopedskih uložaka sa metatarzalnim jastučetom. prema mojim saznanjima najvećem broju osoba sa ovim problemom prijaju ulošci od silikona, koje možete nabaviti u preduzećima koja se bave proizvodnjom i prodajom ortopedskih pomagala, i sasvim je dovoljno da budu izradjena po veličini Vašeg stopala. Uz to može se lokalno priomeniti neka analgoantireumatska mast. Predlažem da se ipak konsultijete sa svojim ortopedom.

Prikazano 501-505 od ukupno 584 pitanja