Prim. mr sci. med Dragoljub Živanović

Dečji hirurg i ortoped

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Prim. mr Dragoljub Živanović je dečji ortoped i hirurg.

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 112

 1. Poštovani. Moj sin ima pet godina. 12, 10, ove godine urađena mu je punkcija bekerove ciste ispod lijevog koljena. Gips je nosio 11 dana a zatim par dana elastični zavoj. Problem je u tome što mu je evo dva dana koljeno malo natečeno i ispod koljena se vidi cista. Da li moram kod lekara da se sve to ponovi ili kako može da se mirovanjem i oblozima to da se sanira. Da li postoje kakvi lijekovi da se cista sanira. Njega to ne boli i nije ga ni prije bolilo a inače je nemirno dijete. Hvala.

  Odgovoreno: 07. 12. 2009.
  • Prim. mr sci. med Dragoljub Živanović

   Poštovana,
   Bekerova cista se nalazi sa zadnje strane kolena, u zadkolenoj jami. Nije neuobičajeno da se posle punkcije ponovo javi, u uzrastu u kome je vaše dete ja savetujem praćen je, pogotovu kada nema tegoba, samo ukoliko postojen bolovi ili se cista povećava savetujem odmah operaciju. Ukoliko je cista na nekom drugom delu kolena, onda nioje bekerova, i zahteva dalje sagledavanja i evenuralno lečenje.
   Pozdrav

 1. Molim vas za misljenje po nalazu nmr devojcica 14. God neposredno iznad skafoidne i luatne kosti. U mekim tkivima. Ovalna cisticna formacija/zbog bola u tom delu je i radjena nmr. Otoka nema/13*5mm. Koja je t1w niskih t2w/t2w fs izrazito visokih inteziteta signala. Na nacinjenom t2wtransverzalnim tomogramima se prikazuje tanka inertna septa. Znaci ganglion cista mekih tkiva na projekcijimadijalni aspekt levog zgloba rucja. Dok je ostali nalaz ureda. Pitam da li operisati tu cistu. Bol se javlja povremeno. Hvala

  Odgovoreno: 07. 12. 2009.
  • Prim. mr sci. med Dragoljub Živanović

   Poštovana,
   Ukoliko tegobe nisu velike ili ih uopšte nema, ja predlažem da se sa operacijom sačeka bar 6 meseci. U tom periodu moguće je i spontano povlačenje gangliona. Ukoliko su tegobe takve da onemogućavaju svakodnevne akltivnosti predlažem operaciju. Rizik od recidiva postoji.
   Pozdrav

 1. Molim vas objasnite mi kako izgleda korset radi lecenja skolioze i da li moze pomoci magnetna ili bilo kakva podrska za pravilno drzanje tela u ovom slucaju?

  Odgovoreno: 06. 12. 2009.
  • Prim. mr sci. med Dragoljub Živanović

   Poštovana,
   M, ider koji se primenjuje za lečenje skolioze se izradjuje od plastike, prema gipsanom otisku za svakog pacijenta čime se obezbedjuje korekcija kriviine i sprečava dalje krivljenje kičme, mider se nosi preko pamuične majce, 23 sata dbnevno, i skida se za održavanje higijene, vežbe i plivanje. Nosi se do završetka rasta. Sva ostala pomagala koja ste naveli su neefikasna u lečenju skolioze.
   Pozdrav

 1. Pektus eskavatus djevojcica 10 godina

  Odgovoreno: 06. 12. 2009.
  • Prim. mr sci. med Dragoljub Živanović

   Poštovana,
   Udubljen, levkast grudni koš (pectus excavatum) je deformitet grudnog koša koji je teži za korekciju od tzv. "kokošijih grudi, pectus carinatuima, jer je neoperativno lečenje neefikasno. Zbog smanjenja zapremine grudnog koša i pritiska na srce mogu da se jave smetnje od strane pluća i srca kod težih deformiteta. U proceni težine deformiteta potreban je klinilčki pregled, spirometrija, ekg i npregled pedijatra kardiologa, i ct ili mri grudnog koša kako bi se odredio halerov indeks - stepen deformiteta. Ukoliko dete nema smetnji sa radom srca i pluća i deformitet je blag savetuje se praćenje, i vežbe disanja i jačanja grudnih mišića, ukoliko postoje tegobe, deformitet je veliki ili dete ima psihološke smetnje zbog deformiteta, preporučuje se operativna korkecija minimalno invazivnom tehnikom po nuss. -u.
   Pozdrav

 1. Moj problem je nedostatak fibule na levoj nozi, pa moje pitanje glasi, moze li se ta kost nekeko nadomestiti??? Inace ovaj problem imam od rodjenja, rodjena sam za vreme cernobilja pa smatram da je taj nedostatak posledica toga! Unapred hvala, jelena!

  Odgovoreno: 06. 12. 2009.
  • Prim. mr sci. med Dragoljub Živanović

   Poštovana,
   Fibula je kost čiji je značaj za fukncionisanje podkolenice daleko manji nego tibije. Kada je neophodno ona se uzima da se nadoknadi gubitak neke druge, važnije kosti u telu (graft) . Samo deo fibulem u predelu skočnog zgloba ima značaj, jer utiče na njegovu stabilnost,. Urodjeni nedostatak može biti delimičan ili potpun. Takodje može da postoji odredjeno skraćenje dužine podkolenice ili nedostatak prsta na stopalu. Za sada nije moguće nadoknaditi nedostatak fibule, ali ukoliko postoji skraćenje podkolenice, ili deformitet i nestabilnost skočnog zgloba moguća je hirurška korekcija
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 112 pitanja