1. Bol u štitnoj žlezdi

  Pitanje broj: #163811

  Osećam bol u predelu štitne žlezde i imam otežano gutanje, svakog dana. Kada sam vadila hormone štitne žlezde sve je u granicama normale. Ne primećujem da mi je vrat nešto posebno otekao.

  Da li su hormoni jedini pokazatelji da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom ili je moguće da uradim još nešto? Na šta ukazuju moji simptomi?

  Odgovoreno: 11. 09. 2019.
  • Osim bola u predelu vrata, bitno je koje još simptome imate. Da li ste imali osećaj vrućine i preznojavanja, psihičke napetosti ili nasuprot osećaj hladnoće, tromosti, pospanosti?

   Da li ste gubili ili dobijali na kilaži? Bol je retko simptom bolesti štitne žlezde, a i kada se javi, vrlo retko je to jedini izolovan simptom. Pre bilo kakve laboratorije, trebalo bi uraditi klinički pregled od strane vašeg lekara, koji će palpacijom vrata utvrditi ima li nekih nepravilnosti. Takođe, savetujem da uradite krvnu sliku i biohemiju, ORL pregled. Ako se zaista ispostavi da postoji sumnja na bolesti štitne žlezde, nemojte sami bez saveta vašeg lekara raditi laboratorijske testove, jer ni jedan test ne može da zameni kvalitetan lekarski pregled i podaci koje date svom lekaru. Testovi koji mogu ukazati na autoimune bolesti, Grejvsovu bolest i Hašimoto tireoiditis su anti-Tg i anti-TPO antitela, dok na papilarni karcinom može ukazati povišen tireoglobulin, a na medularni karcinom može ukazati povišen kalcitonin.

   Ne zaboravite da ovi nalazi ne isključuju oboljenje ni ako nisu povišeni. Vaš lekar može zatražiti ultrazvuk štitne žlezde i mekih tkiva vrata.

Komentari na pitanje: #163811

  • Poštovani, polovinom marta bila sam na ultrazvučnom pregledu štitne žlezde, na redovnoj kontroli. Godinama imam noduse i veličina se ne menja. Hormoni su u granicama normale. U poslednje vreme osećam bol u žlezdi i vratnim žilama. Da li mislite da ponovo treba da uradim pregled, zbog novih simptoma? Napominjem da mi je zakazana punkcija za oktobar.

  • Skoro sam se porodila, imam malu bebu tada su mi otkucaji srca bili ok ,do 89. Sada imam 130 otkucaja i ne mogu normalno da dišem, kada hoću da udahnem vazduh nemam snage, brzo se umorim kada nešto počnem da radim .i pritisak mi je ok 120 sa 80. Pa sam htela da Vas sta bi to moglo da bude? Žlezda, srce, pluća? 

Ostavite komentar