Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79047)

  1. Dete mi je rodjeno sa kuglicom masnog tkiva u glavi promera 1cm koj do sada (a dete ima godinu dana) ne vrsi nikakav pritisak na mozak niti utice na detetovo ponasanje ili razvoj. Pravljen mu je CT glave sa 8 dana starosti kad je to otkriveno i doktor neurohirurg je insistirao nakon 5 meseci da se napravi ponovni CT. Doktor pedijatar koji mi treba dati uput kod doktora neda mi taj uput jer smatra da je isuvise stetno za dete i salje me na magnetnu rezonanciju u tirsovu gde utvrdjuju da je stanje tog masnog tkiva nepromenjeno i da se nastavi kontrola ultrazvukom i nikako sa CT jer se to deci ne radi. Medjutim doktor- neurohirurg u decjoj bolnici u Novom Sadu koji je prvi dijagnosticirao sta je mom detetu i dalje insistira na CT i pri poslednjem odlasku nije hteo ni sa ultrazvukom da mi pregleda dete i trazi ponovni pregled sa CT objasnjavajuci mi kako je to skener nove generacije govoreci mi kako ima zracenje od 1.2T a ja kao tehnicko lice znam da to nema veze sa radioaktiv! nim zracenjem. mene zanima da mi vi kao njegov kolega objasnite koliko je stetan taj pregled i koje u ovom slucaju pravu neurohirurg iz Novog Sada (dr milojevic)ili dr Dimitrijevic iz Bg i pedijatrica iz Sombora koja leci moje dete.Da napomenem da mi dete ima punih godinu dana i da se potpuno u svemu normalno razvija. Unapred hvala na odgovoru

    Odgovoreno: 25. 01. 2008.


    • Postovana Gospodjo, moram da priznam da me je objasnjenje Vaseg pitanja zbunilo, narocito deo jedne recenice (podvuceno): "Medjutim doktor- neurohirurg u decjoj bolnici u Novom Sadu koji je prvi dijagnosticirao sta je mom detetu i dalje insistira na CT i pri poslednjem odlasku nije hteo ni sa ultrazvukom da mi pregleda dete i trazi ponovni pregled sa CT objasnjavajuci mi kako je to skener nove generacije govoreci mi kako ima zracenje od 1.2T a ja kao tehnicko lice znam da to nema veze sa radioaktivnim zracenjem." Ovako kako ste Vi napisali, dobija se utisak da ste potpuno pomesali termine vezane za pregled skenerom i magnetnom rezonancom jer u isto vreme govorite o zracenju kod skeneta (CT) i jacini magnetnog polja kod magnetne rezonance (kod nas, naj jaci aparati imaju 1.5T). Dalke, verovatno da su kolege u brzini malo sturo ili previse komplikovano dali objasnjenja sto je kod Vas izazvalo jos vecu zabunu. U principu: - treba se rukovoditi savetima maticnog neurohirurga koji prati stanje intrakranijalne promene kod Vaseg deteta (pametovanje kolega sa strane nije pozeljno i samo stvara jos vecu zbrku kod roditelja). Ako postoji nesuglasica izmedju stava neurohirurga i pedijatra, potrebno je da oni to rese na Vas zahtev u sluzbenom kontaktu, a ne da se preko Vas prepucavaju. Ako saradnjom sa neurohirurgom niste zadovoljni, treba potraziti drugo misljenje odnosno drugog lekara neurohirurga koji ce preuzeti dalji nadzor i po potrebe sprovoditi lecenje. - kad god je to moguce treba koristiti MR pregled (pregled magnetnom rezonancom) zbog preciznosti i nepostojanja radioaktivnog zracenja, mada se kod male dece ovaj pregled mora raditi u kratkotrajnoj opstoj anesteziji (da bi bila mirna-nepomicna tokom pregleda) sto u izvesnoj meri komplikuje stvar. Skeneri nove generacije (spiralni skeneri) imaju dobre tehnicke mogucnosti ali ipak zrace i takodje zahtevaju kratkotrajnu anesteziju za vreme trajanja pregleda. U slucaju kada je MR pregled nedostupan ili raspolozivi aparat za CT preglede daje bolje mogucnosti pregleda onoga sto neurohirurg trazi, treba uraditi CT (naravno u kratkotrajnoj opstoj anesteziji). Mislim da treba da sa menje nervoze ponovo popricate sa lekarima vaseg deteta, da bi se sto pre odlucili kome ce te verovati i koga slusati. To je od presudne vaznosti da kasnije ne bi eventualno bili u jos vecem problemu. Srdacan pozdrav.

  1. Postovani, Obracam Vam se povodom slucaja moje majke koja je operisala neurinomu slusnog zivca (benigni tumor slusnog zivca) hirurskom metodom pre godinu i po dana u Beogradu u Visegradskoj, ali se to ponovo pojavilo na istom mestu (razmera oko 3.5 cm). Interesuje me da li ova vrsta neurinoma moze da se leci uz pomoc gama noza ili cyberknife, i ako moze, da li mozete da mi date kontakt ustanove ovde ili u inostranstvu gde se vrse takve operacije? Ako trebaju dodatne informacije, poslacu Vam. Unapred hvala na odgovoru!

    Odgovoreno: 25. 01. 2008.


    • bolest od koje boluje Vasa majka (recidiv neurinoma slusnog zivca) moze se leciti metodom stereotaksne radiohirurgije koja obuhvata vise tehnika medju kojima su i GammaKnife i CyberKnife. Radi se o primeni fokusiranog snopa radioaktivnog zracenja visoke energije kojim se precizno ozracuje sam tumor bez ostecenja okolnog zdravog tkiva. CyberKnife je poslednji krik tehnike u ovoj oblasti koji poseduje najbolje terapijske mogucnosti uz maksimalan konfor za pacijenta. Jedina cinjenica koja moze biti sporna je velicina odnosno precnik tumora. Po klasicnom shvatanju iz ove oblasti, gornja granica velicine odnosno precnika promena koje se mogu lece na ovaj nacin je 3cm. Medjutim, CyberKnife i tu pruza nove mogucnosti u smislu primene tzv. etapne tehnike ozracivanja koja se koristi u slucajevima tumora vecih od 3cm.

  1. Postovani,molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje.Radi se o devojci koja ima 24god.i operisala je 25.06.2007.maligni melanom na ledjima,a 24.12.2007.je operisala maligni melanom u glavi,Dg-extirpatio tumoris regio parietalis l.dex,tu cerebri l.dex..Posle operacije se dobro osecala prvih 5 dana,a onda su pocele jake glavobolje,povracanje,bolovi u ocima,levo oko je otislo u stranu,vidi duplo i mutno,ukocila joj se leva noga,i leva ruka,dosta nesigurno hoda,i kad hoda zanosi se u levu stranu.Tada su joj uradili lumbalnu punkciju i pronasli u likvoru maligne celije-zanima me sta to znaci,i sta je ugrozeno tim malignim celijama u likvoru,sta to znaci?Da li nam preporucujete neku terapiju, da li ce vid moci da se normalizuje,i da se vrati to levo oko,a ruka i noga normalno da funkcionisu kao pre operacije?????Konzilijum je preporucio palijativnu terapiju endokranijuma.Molim Vase misljenje o ovom slucaju.Unapred jako zahvalna

    Odgovoreno: 25. 01. 2008.


    • Postovana, uz veliko izvinjenje da moj komentar ne shvatite pogresno, mislim da je neodgovorno, i u strucnom smislu neprihvatljivo davati bilo kakve detaljnije komentare na ovakvom mestu, o ozbiljnoj bolesti i njenim komplikacijama od koje boluje osoba koju pominjete. Takodje, da bi se bilo sta svrsishodnije kometarisalo, potrebo je detaljno pogledati kompletnu medicinsku dokumentaciju, a i onda, komentar i objasnjenja su namenjena samo za clanove najuze porodice. U najboljoj nameri Vam savetujem da sva konkretna pitanja koja ste postavili ovde, uputiti lekarima koji lece pacijentkinju i insistirate na konkretnim odgovorima. To je jedini pravi nacin da se realno informisete o toku boleti, trenutnom stanju bolesnice, planiranim oblicima lecenja i daljoj prognozi. Sve ostalo ce dovesti do jos vece zabune uz mogucnost potpunog gubitka veze sa realnim stanjem bolesnice i preostalim mogucnostima daljeg lecenja. Mislim da je komentar koji ste u dva navrata dobili od prof. dr Bosnjakovica dovoljan, i da je u Vasem interesu i interesu bolesnice da se sto pre obratite lekarima koji lece pacijentkinju za dodatna objasnjenja. Srdacan pozdrav.

Prikazano 1171-1173 od ukupno 1173 pitanja