Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (84052)

  1. Vec cetvrti dan osecam jak bol na desnoj strani > gla koji nije ni nalik obicnom grebuckanju koje se cesto javlja obicno na sredini kad je u pitanju "obicna" upala grla.Pre 2 dana posetio sam lekara opte prakse u svom domu zdravlja koji je posle preggleda ustanovio veliko crvenilo i upalu sa slivanjem sekreta i sa elementima alergijske reakcije. Postavio mi je pitanje da li sam imao temperaturu na sta sam ja odgovorio da nisam. Doduse nisam je ni merio ali bih je osetio da sam je imao, kao sto je to bio slucaj juce uvece ( tog dana kad sam bio kod lekara).Tada sam imao 37/2. Kao terapiju sam dobio polusinteticki antibiotik hemomycin-250 koji imam za 5 dana.Obzirom na bol koji imam mislim da je u pitanju upala krajnika (desnog) pa je moje pitanje ako je to stvarno upala krajnika da li je hemomycin prava terapija obzirom da danas drugog dana terapije bol ne popusta. Puno pozdrava i unapred hvala

    Odgovoreno: 06. 06. 2007.
    • Postovani Slobodane, Vase pitanje je nekom greskom upuceno meni koji sam po specijalnosti pulmolog. Vas zdravstveni problem je u domenu otorinolaringologa. Moguce da se kod Vas radi o upali krajnika, ali je sumnjivo sto se javlja samo sa jedne strane. Ozirom na cinjenicu da imate jak bol nije iskljuceno da se mozda radi i o upali loze krajnika (peritonzilarni apsces), te je potreban pregled kod orl specijaliste, uz modifikaciju antibiotske terapije. Srdacan pozdrav!
      Doc. dr sc. Milan Rancic

  1. Postovani doktore Rancic,


    Hvala Vam neizmerno na brzom i iscrpnom odgovoru. Jos samo jedno jedino pitanje:
    juce su mojoj majci zakazali crtanje (tj. obelezavanje mesta koje ce se zraciti) na VMA za 20. jun. Rekli su - ne moze ranije, posto je nastala velika guzva, zbog toga sto im se aparat u medjuvremenu bio pokvario.Pretpostavljam da ce onda sa zracenjem poceti koji dan nakon  20/og. Recite mi, molim Vas, koliko je rizicno toliko dugo cekanje, uzme li se u obzir, da ce tada, 20.juna kada krene sa zracenjem biti tacno dva meseca kako je majka zavrsila sa hemioterapijom? Mogu li ta dva meseca ne dobijanja  nikakve terapije biti presudna, u smislu da se postojece metastaze - ako ih ma - prosire, ili da se stvore nove? Jednostavno, nije bilo moguce da krene ranije, jer je doktor onkolog koji je nadlezan na Bezanijskoj kosi u Beogradu gde je primala hemioterapiju bio na putu, pa se cekao konzilijum, a pre toga su joj pregled abdomena bili zakazali tek za 19. maj. A onda je sledila administracija, itd...
    Jednostavno, nije bilo do nas.

    Puno Vas pozdravljam i sve najbolje,
     i jos jednom, mnogo Vam hvala,

     Ana

    Odgovoreno: 01. 06. 2007.





    • Postovana Ana,

      Svakako da je najbolje da se sa zracenjem krene sto ranije, ali morate se prilagoditi situaciji. U tom periodu  2 meseca koliko je majka bez terapije ne bi trebalo da nastane znacajna progresija tumora.
      Pored onkoloske terapije, Vasoj majci je potrebna nega, pomoc i podrska, koja od Vas sigurno ne nedostaje.
      Srdacan pozdrav!
      Doc. dr sc. Milan Rancic       

  1. Postovani doktore Rancicu, Hvala Vam na iscrpnom odgovoru - i hvala na spremnosti da i ovim putem pomognete. Pitali ste me u kakvom je stanju moja majka, trenutno - nakon hemioterapije, koju je dobro podnela (krvna slika joj je sve vreme bila u normali) ona normalno dise, prestala je da kaslje vec kada je oktobra meseca primljena u bolnicu zbog ustanovljavanja uzroka bolesti, i kada je izmedju ostalog, kao posledicu te osnovne bolesti imala i upalu plucne maramice i jak bronhitis. Normalno se krece, obavlja svakodnevne poslove, itd. Moram da napomenem, da kao dugotrajni pusac (naravno, prestala je da pusi cim se razbolela) ima i druge plucne dijagnoze - pocetni emfizem, kao i nekakve ,,zone fibroze". Kiseonik je primala samo dok je bila u bolnici na ispitivanju, kao i prvi mesec tokom prve ture hemioterapije, nakon cega joj vise nije bio potreban. Uz to, imala je i Hornerov sindrom (ako sam dobro napisala), odnosno sindrom vene cave, pre nego sto je pocela sa hemioterapijom, oticanje kapaka i lica, ko! ji je nestao vec nakon prve primljene ture. Znaci li to da zaista zracenje moze unistiti eventualno prisutne sekundarne depozite? I jos jedno - priznajem, glupo pitanje, ali za sve nas koji se suocavamo sa ovom bolescu, mozda i ocekivano - citala sam na internetu da je ovo najmaligniji oblik kancera pluca, i da se bolesnicima predvidja najvise godinu do dve prezivljavanja. Vazi li to i za one bolesnike kod kojih se lecenje pokaze uspesnim, i kod kojih nema udaljenih metastaza? I da, jos nesto - da ne zaboravim, a mozda kljucno - verovatno ste upoznati sa tim kako kod nas ide sa zakazivanjem zracenja. Ona ce se zraciti na VMA, najpre smo jednog dana morali da idemo po uput, potom je dosao vikend, danas sam isla da predam za overavanje uputa u socijalno, a sutra treba da ga podignem, a tek prekosutra mozemo otici na VMA da zakazemo, gde obicno krenu sa zracenjem tek za mesec dana. Da ne govorim o tome da se aparat na VMA svaki cas kvari... Kojom brzinom se razvijaju metastaze, odnosno, ako su ovo sto ima trenutno zaista sekundarni depoziti, da li je toliko cekanje (od zavrsetka hemioterapije do verovatno pocetka zracenja bice jedno mesec i po dana, ako ne i vise) rizicno? Srdacan pozdrav i mnogo Vam hvala. Ana

    Odgovoreno: 31. 05. 2007.


    • Postovana Ana, Kod Vase majke je propisna terapija zracenjem u cilju dopune terapijskih efekata koji su postignuti hemioterapijom. Zracenje ima upravo za cilj da unisti zaostale maligne celije koje su eventualno dospele do limfnih zlezdi medijastinuma. Takodje imajte u vidu da moze unistiti i zaostale celije u plucima.Problem konacnog izlecenja karcinoma lezi u zahtevu da i poslednja celija bude unistena, a to sa sadasnjim oblicima terapije nikada nismo sigurni. Tacno je da je mikrocelularni karcinom pluca najmaligniji oblik karcinoma pluca, ali taj tip karcinoma najbolje reaguje na citostatike i zracenje. Tacno je i da vecina pacijenata ima losu prognozu, ali smo svedoci da ima i pacijenata kod kojih se bolest ne obnovi tokom duzeg niza godina pracenja. U Nisu se zracenje sprovodi po listi zakazivanja u Klinici za onkologiju. Od pre godinu dana nabavkom novih aparata znacajno je smanjena duzina cekanja, a pacijenti iz grada i blize okoline zrace se ambulantno. Na kraju, ponavljam, Vasa majka mora biti nadalje pod stalnim nadzorom kvalifikovanog onkologa i Konzilijuma lekara koji ce u svakom momentu predlagati najoptimalnija resenja. Srdacan pozdrav!
      Doc. Dr sc. Milan Rancic

  1. Postovani Doktore Milane, imam samo jedno pitanje za Vas. U grlu, tacnije deo koji se vec spaja sa vratom (ne znam kako se zove (:-), osecam kao neku knedlicu. To traje vec mesec dana.Isla sam na skener (posto sam panicar) i nema nikakvih promena.Lekar opste prakse mi je dao da uradim krvnu sliku koja je u redu.Imam gljivice u usnoj duplji koje lecim.Ali osecam kao da su mi sve zile na vratu otecene(imam okostavanje vratnih prsljenova).Stavila sam dva puta oblogu od komovice i Alpu, i tada to malo popusti. Sta mi Vi savetujete, koji pregled da uradim posto je ovo jako neprijatno, a da budem iskrene po malo me i plasi. Unapred zahvalna Patricija

    Odgovoreno: 28. 05. 2007.


    • Postovana gospodjo Patricija, Tegobe koje imate mogu biti uzrokovane gljivicnim oboljenjem usne duplje i gornjih disajnih organa, ali ono sto ne navodite su razlozi zbog kojih je nastala kolonizacija gljivicama. Potreban je kompletan ORL pregled i pregled pulmologa, a ako bude potrebno i pregledavanje pocetnog dela disajnih puteva ispod glasnih zica. Pregled pulmologa mozete obaviti u Zavodu za plucne bolesti i tuberkulozu u Nisu ili u Klinici za plucne bolesti i tuberkulozu u Knez Selu. Srdacan pozdrav! Doc. dr sc. Milan Rancic


  1. Postovani, Vec ranije sam pokusavala da stupim sa vama ovim putem u kontakt, ali nije uspelo, valjda zbog nekih tehnickih problema. Ovog puta cu pokusati da budem kraca. Rec je o mojoj majci kojoj je oktobra meseca otkriven mikrocelularni karcinom bronhija, bez udaljenih metastaza. Primila je 6 doza hemoterapije, koju je dobro podnela. Nalazi krvi su sve vreme bili u redu. Uradjena je kontrola i radiolog zakljucuje da je tumorna formacija koja se nalazila na desnom bronhu potpuno nestala, ali uocava dve sitne mekotkivne promene na desnom plucnom krilu (jedna je velicine 10mm, dakle 1cm, a druga 15mm, dakle 1,5cm) od kojih za jednu pretpostavlja da je u pitanju sekundarni depozit, a za drugu da je neka vrsta oziljka na plucnom krilu. Te promene nisu mogle biti uocene nakon prvog pregleda (pre vise od pola godine kada je i postavljena dijagnoza), kako radiolog kaze, verovatno zbog vode u plucima i zapalenja plucne maramice. Voda iz pluca se povukla vec nakon prve dve/tri terapije. Sada ce lekari na konzilijumu mojoj majci prepisati preventivno zracenje toraksa i CNS/a. Interesuje me sledece - da li samo zracenje ubuduce moze imati nekog uticaja na smanjenje tih sekundarnih depozita? Ili na njihovo ,,blokiranje" (oprostite, ali ne znam koji izraz da upotrebim). Sta se obicno cini u tim situacijama nakon zracenja? Kojoj terapiji se pristupa? Unapred hvala, Ana

    Odgovoreno: 28. 05. 2007.
    • Postovana Ana, Iz Vaseg pisma sam shvatio da je primenjena terapija kod Vase majke bila vrlo delotvorna, te da je verifikovan znacajan radioloski odgovor. U pismu ne navodite podatake iz kojih se moze zakljuciti kakav je i klinicki odgovor (kako se majka oseca, kakve tegobe ima). Nakon zavrsene terapije postoji osnovana sumnja da postoje sekundarni depoziti. Iz tih razloga je i propisana terapija koju navodite. Radioterapija ima za cilj da spreci razvoj novih metastaza i da istovremeno unisti postojece. Jedna od mogucih opcija lecenja je i primena tzv. hemioterapije druge linije. O mogucnostima njene primene i izboru lekova odlucuje konzilijum lekara i nadlezni hemioterapeut. U svakom slucaju, Vasa majka nadalje mora biti pod stalnim nadzorom kvalifikovanog lekara koji se bavi plucnom onkologijom. Za eventualne dopunske konsultacije mozete se javiti specijalistickoj onkoloskoj ambulanti Klinike za plucne bolesti i tuberkulozu u Knez Selu, koja radi cetvrtkom od 8 h. Takodje, mozete se obratiti i meni bilo kojim radnim danom uz prethodno zakazivanje na telefon 651195. Srdacan pozdrav! Doc. dr Milan Rancic

Prikazano 806-810 od ukupno 816 pitanja