Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79047)

  1. Postovani doktore, obracam Vam se s molbom, naime ja imam ponekad problema sa disanjem, odnosno zaboli me kod srca ispod leve sise, neki bol koji me probada i nakon podrigivanja vazduha me popusti. Ne hvata me cesto, ali nekad nemogu dobiti vazduha i to potraje par minuta a nekad i mnogo duze, onda rukama radim neke vezbe gore-dole, unazad i nekako se povrati disanje. U ranijim godinama sam pitala doktora i dobila sam odgovor da to nije opasno, ali ono mene mnogo zaboli.Imam 66 godina, ne trosim nikakve lekove.Volela bih kad bih znala gde i kome da se obratim na pregled.Nadam se da cu dobiti odgovor, unapred zahjvalna,spostovanjem B.Ljubica!

    Odgovoreno: 22. 05. 2007.


    • Dr Milan Rancic, pneumoftiziolog
      Odgovor: Postovana B. Ljubice, Vas problem je moguce sasvim bezazlen i verovatno ima veze sa polozajem dijafragme u odredjenim situacijama. Ipak, da bi ste bili sasvim sigurni javite se Klinici za plucne bolesti Knez Selo, prijemnoj ambulanti svakog radnog dana od 8 do 13 h kako bi bili uradjeni neophodni pregledi. Izvinjavam se za zakasneli odgovor sto je uslovljeno tehnickim problemima sa mojim internet operaterom!

  1. zasto na nekim preparatima na bazi mentola (npr. za utrljavanje ili inhalaciju) pise da se ne smeju upotrebljavati ako dete ima astmu ili zapaljenje pluca? da li to vazi uopste ili samo za te preparate? Hvala

    Odgovoreno: 22. 05. 2007.


    • Kod bolesnika sa bronhijalnom astmom postoji hronicna upala sluzokoze disajnih cevi koja je uzrok pojacane reaktivnosti disajnih puteva na razlicite respiratorne nokse. Kod takvih osoba se ne moze pouzdano predvideti individualni odgovor na materije koje se inhaliraju, a posebno na one koje mogu delovati nadrazujuce na disajne cevi. Kako preparati na bazi mentola sadrze etarska ulja koja lako isparavaju mogu kod osetljivih osoba biti razlog pogorsanja bolesti ili mogu uzrokovati napade astme. Kod bolesnika sa upalama pluca ovi preparati mogu dovesti do sirenja krvnih sudova, sto ponekad moze biti razlog krvarenja iz pluca.
      Dr Milan Rancic, pneumoftiziolog

  1. Postovani gospodine Rancicu, Obracam vam se sa molbom za vase misljenje. Pre nekoliko godina nisam postovao sopstveno zdravlje pa sam antibiotike kasno poceo da uzimam nakon velikog kaslja i temperature. Mozda sam tada "na nogama" odbolovao i upalu pluca. Danas kao posledicu sopstvene neodgovornosti osecam povremeno pistanje u plucima sto je, pretpostavljam preostali sekret ili sta vec usled neadekvatnog i pravovremenog lecenja. Odlazio sam kod lekara specijaliste i snimao se rendgenom u par navrata ali bez uspeha. Nisu mi pomogle ni trave sa medom travara iz Zajecara. U ocekivanju vaseg odgovora, unapred vam se zahvaljujem

    Odgovoreno: 03. 05. 2007.
    • Postovani, Na osnovu malog broja podataka ne moze se sa sigurnoscu zakljuciti da li ste imali upalu pluca ili ne. Velika vecina upala pluca je lakse prirode i preboli se u ambulantnim uslovima bez koplikacija i posledica. Podatak da jos uvek osecate krkljanje u plucima moze da ukazuje na eventualni produzeni oporavak. Ipak, neophodno je da se javite Klinici za plucne bolesti i tuberkulozu Knez Selo, radnim danom od 8 do 12.30 h sa propisanim uputom od svog lekara, radi dopunskih ispitivanja. Milan Rancic

Prikazano 806-808 od ukupno 808 pitanja