Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (91785)

  1. POŠTOVANI DOKTORE INTERESUJE ME DA LI DOBROVOLJNI DAVAOCI KOŠTANE SRŽI DOBIJAJU NEKI DOKUMENT ILI KARTICU KAO DONATORI ORGANA.

    Odgovoreno: 20. 08. 2008.
  1. Postovani, prosle godine sam imala namerni prekid trudnoce u petom mesecu zbog srcane mane ploda.Sada planiram novu trudnocu.Radi pronalazenja uzroka,radjena su mi neka ispitivanja i pronadjena su mi povisena antikardiolipinska antitela-14,1 (ref. vr. 0-10).Zatim su usledile dalje analize krvi,zbog sumnje na fosfolipidni sindrom.Rezultati: Hb-132, Le-7,0 ,Eritrociti 4,0 , Te-302, seg-65, Eo-2, Ly-26, Mo-7, fibrinogen-4,03(2-4), vreme krvavljenja (duke)-1min 30s (1-3), protrombinsko vreme(quick)-102% (75-120%), parcijalno tromboplastinsko vreme (rodman) - 31,2s ( 25-35s) ,KCT-65 (70-90), LA1-31,1s (<45s). Niko mi nije protumacio rezultate i dok cekam zakazan termin zabrinuta sam zbog vrednosti KCT,kao i ove granicne vrednosti fibrinogena.Ako mozete da mi pojasnite sta je uopste KCT i na sta mogu da ukazu ove vrednosti?Samo jos da dodam da nemam nikakve smetnje. Unapred hvala

    Odgovoreno: 20. 08. 2008.
    • Postovani, vase analize izuzev antikardiolipiskih antitelasu u normalnim granicama. KCT je test vreme koagulacije sa kaolinom ali nemora to da vas brine. Ono sto moze biti uzrok spontanih pobacaja su upravo antikardiolipinska antitela i lupus antikoagulans/.Trebalo bi ponoviti analizu antikardiolipinska antitela i ukolko su povisene vrednosti konsultacija hematologa. Pozdrav dr Stanojkovic

  1. Prije 10 god od nesoodvetne obuce otekla mi je desna noga oko gluzda i oko koljena .Lekari su posumnjali na trombozuPrilikom radenja venoskopa prosirili su mi venu na gluzdu i ispucali veliki broj kapilaraOd tad muku mucim sa venom pogotovo u ljetnim mesecima kad imam i otoke oko gluzdaZavrsila sam prvu bremenost sa carskim rezom i dijagnoza Gestoza sine tensioneBila sam otecena kao bumbarDopler dlabokih ven je bio uredanSada,20 meseci nakon porodjaja jos ne mogu da se oslobodim otoka i bol u venama Imam osecaj da mi je desna noga manje pokretljivija od koljena nadole Po savet opstog lekara pijem Aspirin 100 i mazem venu HepatrombinomOve god u martu ispila sam jednu dozu tableta Phlebodia i bilo mi je bolje do pred desetina dana Sad opet osecam ukocenost desne noge i zarenje vene Sta biste mi preporucili Ne vjerujem lekarima na odjelenju transfuziologije u nasom gradu Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 20. 08. 2008.
    • Postovani, poptrebno je da uradite sledece dopler krvnih sudova nogu, koagulacioni status( protombinsko vreme, APTT, D dimer) i ukoliko ste u mogucnosti ispitivanje na trombofilije( lupus antikoagulans, antitrombin, protein C) sa tim rezultatima javiti se obavezno vaskularnom hirurgu. Sto se tice dosadasnje terapije ona je dobra samo treba mozda razmisliti i o nosenju elasticnih carapa. Pozdrav Dr Stanojkovic

  1. moja mama je imala mozdani udar i posle izlaska iz bolnice joj je prepisan lek farin u zavisnosti od inr-a. inace po izlasku iz bolnice pri inr-u od 2,08 pila je 1/2 leka. (granisa je data od 2-3 za inr). u domu zdravlja lekar opste prakse nam je rekao da prema poslednjem inr od 3,7 i dalje da se pije 1/2 leka, sto znaci da je preslo onu gornju granicu. skroz smo zbunjeni i ne znamo uopste ko je taj ko treba da nas strucno vodi do ustaljivanja doze farina, jer sa domom zdravlja je vrlo komplikovano i nisam sigurna da li je i dovoljno strucno. molimo za savet. pozdrav

    Odgovoreno: 20. 08. 2008.
    • Postovani, oralna antikoagulantna terapija koju je dobila vasa majka je da bi se prevenirala nova tromboza i neophodno je smanjiti koagulabilnost (zgrusavanje) na onu vrednost koja nece da dovede do krvarenja a istovremeno sprecava nastanak nove tromboze.Vrednosti protrombinskog vremena izrazena u INR potrebna za vasu majku je izmedju 2 i 3, i to radi lek Farin. kod uvodjenja ovog leka kontrole su cesce da bi se nasla odgovarajuca doza a zatim idu kontrole na 4 do 6 nedelja. Ono sto je bitno da kada se uvede neki novi lek neohodna je konsultacija jer neki lekovi pojacavaju dejstvo farina a neki ga smanjuju. Vrednosti su kod vase majke velike i treba smanjti dozu leka , preporucujem dva dana po pola tablete a treci dan jedna cetrvtina tablete, tako naizmenicno i kontrola za desetak dana u Zavodu za transfuziju krvi Nis. Pozdrav Dr Stanojkovic

  1. Postovanje! Imam 23 godine,poslednjih 2 meseca osecam malaksalost i temperaturu od 37,1-37,3 koja ne traje svih dva meseca vec se povremeno javlja,npr.svaki drugi treci dan! Isla sam kod hematologa,pregledala me je i nemam nijednu promenu,limfne zlezde su u redu! Preporucila mi je da uradim neke analize,hormone stitne zlezde koji su u redu i pored njih dala mi je da uradim i imunoglobuline koji su vecinom u redu,samo dva nisu:-prisustvo IgG antitela prema Epstein-Barr virusu parametri pokazuju da je normalno imati 25 a ja imam 50, -prisustvo IgM antitela prema Epstein-Barr virusu pokazuje da sam pozitivna! Pa bih Vas zamolila da mi pojasnite sta te analize pokazuju i da mi date savet sta dalje da radim!Analize sam radila u INEP-u S postovanjem Jelena

    Odgovoreno: 20. 08. 2008.
    • Postovani, sto se tice rezultata na virus Epstein-Barr, imate povisene vrednosti Ig M antitela koja ukazuju na akutnu infekciju i potrebno je uraditi ultrazvuk jetre i slezine i biohemijske analize krvi, posebno transaminaze da bi se postavila definitivna dijagnoza, infektivne mononukleoze. Pozdrav Dr Stanojkovic

Prikazano 16-20 od ukupno 42 pitanja