Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (83685)

  1. Imam 22 godine. Pre 6 meseci poceli su da me bole zglobovi i to prvo mali na sakama, zatim na stopalima,laktovi,kolena.Prvo sam osecala ukocenos i bolove ujutru i uvece, a kasnije i preko celog dana. Tesko sam hodala niz stepenice,nisam mogla da skupim ruku u pesnicu,cucnem,bolela su me ramena i slicno. Sedimentacija mi je bila 30,40 pa 60.Svakog drugog dana imala sam temp. 37,2C. Doktor mi je prepisao Nyripan i Movalis, a sad trenutno pijem Sulfosazalin 500mg i Nyripan. Nalazi su bolji ali me zanima koliko dugo traje lecenje, da li je bilo takvih slucajeva s obzirom da imam tek 22 god, da li su moguce deformacije na kostima i da li postoje inekcije za reumatski artritis kod nas i da li se koriste?  
     Hvala unapred. 

    Odgovoreno: 02. 03. 2007.

    • Prema opisu bi se reklo da bolujete od reumatoidnog artritisa. Lečenje ove bolesti traje doživotno. Deformacije kostiju su moguće ali se sprečavaju ili usporavaju adekvatnim lečenjem. Ranije su korišćene injekcije soli zlata, sada mnogo redje. Od injekcija se sada koristi Metotreksat i tzv. biološki agensi. O detaljima mora da se dogovorite sa svojim lekarom.

  1. Giht.Imam dva pitanja vezana za ovu bolest, te vas molim da mi odgovorite: 
    - da li postoji mogucnost da se ostane kod dijagnoze gihta iako su rezultati analize krvi na mokracnu kiselinu u granicama datih vrednosti, 
    - koje namirnice se potpuno zabranjuju da se koriste kod ove bolesti. 
    Unapred zahvalna 
     

    Odgovoreno: 02. 03. 2007.

    • Dijagnoza gihta se izmedju ostalog postavlja i na osnovu nivoa mokraćne kiseline u krvi. Kada se dobro leči (tzv. urikostatici – Alopurinol ili Zyloric) mokraćna kiselina u krvi se normalizuje, ali dijagnoza gihta ostaje. Potpuno se zabranjuju džigerice, suhomesnati proizvodi i alkohol.

  1. Poštovani doktore
    Pre dve godine ukočio sam se, bol je išao od kičme do kolena uz jake bolove baš u kolenu. Bio sam nepokretan skoro 3 meseca. Posle raznih terapija to me je popustilo, ali i dan danas od kuka do kolena imam zategnutu tetivu a list desne noge mi je blago neosetljiv na dodir.
    Dijagnoza mi je uklještenje 5 i 6-og pršljena diskushernia i predlažu operaciju na koju se ja plašim da idem a ni ne znam gde. Iz Beograda sam, imam 52 godine, po zanimanju taksista, višak kilograma i uglavnom sedim.
    Posavetujte me šta dalje. 

    Odgovoreno: 19. 02. 2007.
    • Operacija je poslednje sredstvo, koje ja prema opisu koji ste poslali ne bih savetovao. Operacija je neophodna kad postoji slabost ili "pad stopala", smetnje u seksualnoj sferi ili nemogućnost zadržavanja mokraće ili stolice. Kod Vas bi najpre trebalo sprovesti lečenje fizikalnim procedurama, a posebno treba insistirati na smanjenju viška kilograma, fizičkoj aktivnosti prevashodno na jačanju leđne i stomačne muskulature. Reumatološki Institut u Beogradu ima vrhunske stručnjake koji Vam mogu pomoći.

Prikazano 31-33 od ukupno 33 pitanja