1. Anksiozno depresivno stanje - savet

  Pitanje broj: #160612

  Poštovani,

  Pre 5 godina sam imao anksiozno-depresivnu epizodu i trebalo mi je 11 meseci da se uz ksalol stabilizujem. Od tada nisam imao tegoba niti sam koristio bilo kakve lekove. Međutim, od Nove godine su mi se pojavili iznenadni noćni napadi panike (2 puta sam se budio usred noći) i skoro svakog dana često osećam paniku, kakvu sam imao tokom pomenute epizode. Doduše, prethodna godina mi je bila veoma turbulentna: smrt i bolest u porodici, problemi sa ljudima na poslu, položio sam vozački ispit, česta putovanja i duži boravci van zemlje (mada su mi prijali), povrh svega jedna turneja po zemlji, koju sam iskreno jedva čekao da se završi. Međutim, za razliku od pre 5 godina, sada nemam "crne" misli, već samo te telesne manifestacije. Plašim se da opet ne upadnem u to staro stanje. Šta to može da bude sa mnom, šta biste mi preporučili da preduzmem? Ili me je jednostavno "sastavila" prethodna godina? Hvala unapred.

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Poštovani,

   Obzirom da ste naveli u kratkim crtama šta se dešavalo, čini mi se da je problematika za psihoterapijski rad. Odnosno da su to teme koje treba podrobno i dobro izanalizirati, osvestiti i naći im adekvatno mesto u glavi. U suprotnom može da se desi da neuroza bude "rešenje" odnosno način na koji se na jedan rudimentalan i primitivan način nosimo sa problemima koje imamo. 

   Zato vam predlažem da potražite psihoterapeuta i da počnete da radite kako na samim simptomima tako i na samom uzroku neuroze.


Ostavite komentar