1. Neuhranjenost

  Pitanje broj: #137436

  Poštovani,

  1. Kratko i jasno postavljam pitanje:
  Zanima me kako da poboljšam svoju ishranu. Imam 45 kg, a visoka sam 164 cm, pothranjena sam. Nisam zadovoljna svojom težinom. 
  2. Navodim od kada ili koliko dugo imam problem:
  Poslednjih godinu dana. Na istoj sam težini, dobijem par kilograma, ali ukoliko preskočim neki obrok izgubim ih baš brzo, nekada i preko noći. U poslednja tri meseca je više izraženo. 
  3. Ukratko opisujem svoj problem:
  Nemam potrebu za hranom, ili je smanjena. Osećam glad i bol u želudcu, a nemam apetit. Kada jedem brzo se zasitim, tada bol nestane ali vrlo brzo opet imam osećaj gladi. Bol traje konstantno dok nešto ne pojedem. Uveče je veći, ta bol i glad idu zajedno uvek. Ponekad je prisutna mučnina. Budem loše volje, nervozna. Obuze me depresija jer ne volim da mršavim. Osećam kosti kada se tuširam u predelu grudnog koša. I onda se i tada osećam loše. Mislim o hrani i opsednuta sam time što se ništa ne menja. 
  4. Da li sam koristila neku terapiju i koju i koliko je bila uspešna:
  Počela sam da pijem pivski kvasac u tabletama pre nekoliko meseci. Prvu kutiju od 40 tableta sam popila za malo više od mesec dana. Onda sam napravila pauzu. I nikako da ponovo počnem da ih pijem. Dok sam pila iskreno imala sam bolji apetit. Non stop bih jela po malo. I tad je bol bio prisutan, ali sam imala apetit, pa nije bio toliko čest i kraće je trajao. 
  5. Da li sam radila dodatna ispitivanja ili pretrage:
  Radila sam samo opšti krvni analz, ali nisam posebno tražila za ishranu. Bili su u redu. Sve baš.
  6. Moji poslednji nalazi:
  Mislim da nema potrebe da ih šaljem, analize je pogledala doktorka opšte prakse i rekla da je sve u redu. Ali sa njom nisam tad pričala o problemu ishrane. Samo sam tražila da uradim analize krvi. 
  7. Da li bolujem od neke druge bolesti:
  Ne. Jedina bolest koju sam imala je infektivna mononukleoza pre tri godine. Od tada imam loš imuni sistem. A čini mi se i apetit. Tada sam bila 12 dana u bolnici i posle tri meseca kući, jela sam samo povrće, jabuke i banane.
  8. Da li u mojoj porodici neko boluje od te ili slične bolesti:
  Mama i baka imaju problem sa želudcem, imale su gastroskopske preglede, bez promena. Običan gastritis. I one su mršave.
   9. Navedim svoje loše navike:
  Ne pijem, ne pušim i nikada nisam. O drogama da ne pričam. Živim zdrav život. Idem na selo, išla sam i na more od moje sedme godine života, svake godine sem poslednje dve. Treniram i dosta sam fizički aktivna. Ne volim brzu hranu pa je gotovo i ne jedem. Možda nekad picu i to je to. Gazirane sokove takođe ne volim. Slatkiše jedem, ali poslednjih godina i to slabije. Čipseve, neke grickalice isto poslednjih godinu dana ne jedem. Jednostavno nemam potrebu za tim, nije da izbegavam namerno. Ništa ne radim namerno samo mi se neka hrana traži, a neka ne. Uglavnom jedem kuvanu hranu svakodnevno. A to i volim, svo povrće. Volim i meso da jedem, povremeno. Uvek radije biram povrće. Pijem dosta vode.
  E sad, moj problem je što nisam discipliovana a mislim da je i to bitno. Nikada ne doručkujem u isto vreme, niti mi je ručak u isto vreme. I po navici ali baš svaki put pijem čašu vode posle jela. Uvek. Takodje, nekada dozvolim sebi da pregladnim. Toliko da posle ne mogu da jedem. Zato što čekam da dođem kući pa da ručam, a ne kupim nešto da pojedem u gradu. Ili slično. Jedem brzo i malo.
  Ja sam emotivna osoba. Teško podnosim neke stresne situacije. Nerviram se. Postepeno se borim sa tim da izbacim emocije iz sebe i da kad imam problem ne trpim u sebi već da raspravim, kažem itd. Ja sa sobom izađem na kraj i zadovoljna sam, ali drugi me umeju iznervirati i sekirati ponašanjem. Roditelji nisu u dobrim odnosima, vec dugo, često je neka negativna atmosfera u kući. Od toga umem da se povučem i nerviram. 
  10. Čiji odgovor (kojeg specijaliste) želim da pročitam:
  Pa želim pomoć bilo koga ko može pomoći. Nutricionista ili možda i psiholog.

  Odgovoreno: 26. 04. 2017.
  • Poštovana,

   Vaš problem je kompleksan. Trebalo bi prvo odraditi neki gastroskopski pregled i konsultovati se sa specijalistom gastroenterologije oko bola koji Vam se javlja svaki put kada osetite glad. Zatim, vaše tegobe su psihogene prirode. Stres je veliki pokretač raznih negativnih procesa u organizmu što vodi do raznih tegoba. Ukoliko se radi o čiru, što je vrlo moguće, za njegov nastanak je u najvećem broju slučajeva odgovoran stres. Stoga, pored regulacije načina ishrane trebate poraditi na smanjenu stresa meditacijom ili praktikovanjem joge. Ukoliko niste ljubitelj navedenog probajte plivanje ili trčanje.
   Što se tiče režima ishrane, preporučila bih Vam ponovnu upotrebu pivskog kvasca i obavezna tri glavna obroka i dve užine. Najbolje bi bilo da glavni obroci budu u istom vremenskom periodu svakoga dana. Ako se ustanovi neka dijagnoza vezano za gastrointestinalni trakt poželjno bi bilo jesti laganiju hranu (izbegavati mahunarke, testenine, prženu hranu) dok se želudac postepeno ne navikne na redovni unos hrane. Užine mogu biti u vidu voća ili proteinske u vidu nekih orašastih plodova.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #137436

  • Imam ćerku 13 godina. Ima 32kg a visoka je 148cm. Da li ima razloga za brigu?

Ostavite komentar