Akutni gastritis

Gastritis je najčešće uzrokovan infekcijom i iritacijom. Infekcije mogu biti bakterijske ili virusne. Iritacija može biti prouzrokovana lekovima (kao što je andol, aspirin), alkoholom, hroničnim povraćanjem, stresom, jelom ili konzumiranjem korozivnih stvari (otrovi). Akutni gastritisi predstavljaju veliku grupu oboljenja želudačne sluzokože koje imaju opšte kliničke i jedinstvene histološke karakteristike.

Uzročnici

Uzročnici gastritisa mogu biti egzogeni i endogeni. Infekcije izazvane razlicitim alimentarnim toksinima spadaju u endogene, dok je, na primer, alkoholni gastritis predstavnik egzogene grupe. Naučno je dokazano da salicilati izazivaju akutne gastritise, a u kombinaciji sa analgeticima ovaj procenat oštećenja želudačne sluzokože se povećava.
U toku endoskopije gastroenterolozi primećuju prisustvo sve većeg procenta oštećenja želudačne sluzokože koju izaziva unošenje nesteroidnih antiinflamatomih lekova. U novije vreme značajnu pažnju privlače mikroorganizmi, a posebno Helicobacter pylori.

Klinička slika

Glavni simptomi su gubitak apetita, nagli početak tegoba i odvratnost prema hrani.
Bolesnici se žale na neprijatan ukus u ustima, tegobe u gornjem delu trbuha, bol u vidu tištenja, paljenja, čupanje u trbuhu, što se pojačava pri uzimanju hrane. Podrigivanje je učestalo, kao i neprijatan zadah. Povraćanje često donosi kratkotrajno olakšanje   

Lečenje

Uzročnik gastritisa određuje način lečenja. Lekovi koji neutrališu želudčanu kiselinu (antacidi) ili lekovi koji smanjuju lučenje želudčane kiseline otkloniće simptome i poboljšati tok bolesti. Medikamenti koji mogu uzrokovati gastritis trebaju se prestati uzimati. Antibiotska terapija se koristi u lečenju gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori.
Na tržištu se nalaze dve grupe preparata za smanjenje količine želudčane kiseline: H2-antagonisti (ranitidin, famotidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol). Lečenje je kombinovano: antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i zaštitnicima sluzokože želuca. Najsavremeniji vid terapije uključuje trostruku terapiju s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol).

Prognoza

Uz adekvatnu terapiju, prvilnu ishranu i eliminaciju potencijalnih rizik faktora, veliki broj slučajeva akutnog gastritisa biće izlečen.

Prevencija

PROČITAJTE: Brusnicama protiv čira

Isključenje faktora rizika najbitniji je prevencijski korak u sprečavanju nastanka gastritisa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Marija 28.11.2012

    Interesuje me postoji li neki caj koji pomaze da se smanji gastritis ili kombinacija biljaka koja moze da se koristi u vidu caja? I kakav bi dorucak trebao da bude? Moze li dvopek da se koristi?


  2. erzi janjos 19.09.2012

    Bitno je da se iz ishrane eliminise sva hrana koja je industrijsko preradjena, salame kobasice, pstete razni namazi, prelivi, majoneza masno papreno ljuto, kafa gazirana pica, alkohol, vruca i i hladna jela, pecena, przena pohovana jela cak isa rostilja jako i izgorena mesa makar to bila ipiletina nije zdrava. Jesti barenopovrce voce koje nije jako kiselo uakutnoj fazi, jesti najmanje prt nevelika obroka dnevno. Trilavna jela idve uzine. Koristiti maslinovo ulje. Mozete konsultovati nutricionistu.


  3. maja mitrovic 01.11.2010

    Samo vas molim da mi kazete lek za gastritis. . . Oseca se jaka mucnina, bol, malaksalost. . Da lipostoji nesto sto to moze da spreci????; ) ) ) ) ) ) ) ) ) )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde