1. Bolovi u predelu donjeg desnog dela abdomena

  Pitanje broj: #162795

  Imam bolove u donjem desnom abdomenu od maja prošle godine s par mjeseci pauze. Sada već 5 mjeseci kontinuirano. Napravila sam čitav niz pretraga bez dijagnoze. Par puta uzv abdomena, ginekoloski pregled, kolonoskopija, pregled kirurga, 2× MR abdomena i zdjelice, nebrojeno puta vadila krv opsjednuta sam kron apendicitisom zadnje sam radila MR abdomena i zdjelice s posebnim osvrtim na ileocekalnu regiju na 3T aparatu ništa nije nadjeno. Da li bi se vidjelo da je u pitanju kronični apendicitis? Da li bi se vidio na MR-u i svim tim UZV pregledima? Krvna slika, upalni parametri mirni hvala i isprike na gnjavaži. Kirurg smatra da hronični apendicitis ne postoji. Ne znam više šta bi. Boli me oko kuka, i uz preponu, taj donji desni dio trbuha. RTg kuka uredan, MR ileosakrailnog zgloba ok.

  Odgovoreno: 24. 06. 2019.
  • Na osnovu svih nalaza koje ste mi opisali, ne postoje znaci Kronove bolesti ni Ulceroznog kolitisa. Na osnovu kliničkih simptoma, ne postoje znaci akutnog hirurškog oboljenja. Ono što preostaje kao opcija jeste da se uradi kolonoskopija i gastroduodenoskopija ako gastroenterohepatolog proceni da ima osnova sumnjati na zapaljenske bolesti GIT-a. Takođe, hirurg može indikovati eksplorativnu laparotomiju (dijagnostička metoda kojom se hirurškim rezom pristupa organima abdomena) ukoliko proceni da postoji sumnja na apendicitis. Takođe treba da znate da se pri ovoj metodi apendiks uklanja i kad se ne utvrdi postojanje apendicitisa. Trebalo bi razmotriti i druge moguće uzroke hroničnog bola, detaljnim ispitivanjem karakteristika bola.

    

Komentari na pitanje: #162795

  • Jasna Andrišević Bittner 26. 06. 2019.

   Kolonoskopiju i gastroskopiju sam radila prošle godine i sve je okej. Nijedan doktor koji me pregledao (kirurg, gastroenterolog..), nije posumnjao na kronični apendicitis. Ugledni kirurg koji me uputio na MR i kod kojeg sam 2-3 puta bila na pregledu, smatra da kronični apendicitis i ne postoji.

   Koje je Vaše mišljenje? Ja zbilja ne znam što me može boliti, sad već godinu dana kontinuirano. Lep pozdrav

  • Napravljena je gastoskopija, kolonskopija i Rtg pasaža tankog crijeva i sve je okej. Kirurg je mišljenja da ne postoji kronični apendicitis, da je to pojam koji ne postoji. Radiolog mi je na UZV rekao da kron. apendicitis ne postoji. Inače sam imala 2 carska reza, prije 12 i 15 godina. Ne znam vise kome se obratiti.

   Da li po Vama postoji kronicni apendicitis i kojom metodom se dokazuje?

Ostavite komentar