1. Suv i plitak kašalj, povećana temperatura

    Pitanje broj: #132759

    Poštovani, 
    potreban mi je savet. Prehladila sam se 2. novembra i dobila temperaturu od 37.5 i kašalj i iako se posle 7 dana malo smanjilo, i dalje kašljem i skoro svakog dana, jednim delom dana imam temperaturu 37.3. U poseti lekaru, baš tog dana nisam imala temperaturu i kašljala sam suvo i plitko. Rečeno mi je da je u pitanju virus, a ne upala pluća i preporučena ista terapija koju sada već skoro mesec dana koristim (čajevi, vitamin C, Fervex, Andol). Jednom do dva puta dnevno dobijem napade kašlja kao da se gušim, dok kao ne izbacim nešto iz grla, zaboli me u predelu grudnog koša, posle čega se zakašljem par puta dnevno, ali ne tako ozbiljno. 
    Koje krvne analize da izvrsim da bih utvrdila o čemu se ustvari radi, pošto mi se čini da neprijatna temperatura zbog koje se preznojavam (iako mi je rečeno da ispod 38 nije tempratura) traje predugo?
    Inace sam pušač, ali takve napade kašlja inače nemam. 
    Unapred hvala!

    Odgovoreno: 25. 12. 2014.

Komentari na pitanje: #132759

    • Dr Nenad Ćupina 30. 12. 2014.

      Saturaciju hemoglobina sa kiseonikom, možete izmeriti u svakom domu zdravlja, metoda potpuno bezbolna. U našem DZ Jedro to je rutinska pretraga, kod većine respiratornih infekcija. Ostajem pri predlogu da se uradi RTG pluća bez obzira na nalaz sa slušalicama. 
      Srdačan pozdrav

    • Hvala na odgovoru. U medjuvremenu, posto mi se stanje pogorsalo opet sam posetila lekara i uradila standardnu analizu krvi, ne znam da li podrzumeva sve navedeno, znam da nije radjen crp, svi parametri su u granicama osim dosta bakterija u urinu i granulocliti koji su na gornjoj granici (72) , dijagnostikovan je sinusni bronhitis, 5 dana sam pila runak (roksi. .) 7 dana klacid (koristi se kod upale pluca) , stanje je nesto bolje ali i dalje kasjucam nekad sa gustim belim sekretom, nekad razredjen, nekad suv, i imam povremeno temperature 37, 2-37, 4 (najcesce popodne, , sat dva) . Mozete li da mi kazete gde se radi provera saturacije hemoglobin na kiseonik (da li je to moguce u svakom domu zdravlja ili samo na odredjeim mestima) ? Nisam jos radila snimak pluca, posto slusanjem nije utvrdjeno da se ‘’cuju’’. Posto posle antibiotika i dalje imam pojedine simptome upucena sam na snimanje pluca i u infektolosku kliniku,. Istrazivanjem preko neta, dosla sam do zakljucka da je moguce da je u pitanju mikoplazma pneumonia, ali nisam shvatila kako se utvrdjuje ova bakterija? Najlepse hvala. Pozdrav

    • Hvala na odgovoru, u medjuvremenu sam uradila standardnu analizu, ne znam da li podrzumeva sve navedeno, znam da nije radjen crp, svi parametri su u granicama osim dosta bakterija u urinu i granucoliti koji sun a gornjoj granici (72) , dijagnostikovan je sinusni bronhitis, 5 dana sam pila runak (roksi. .) 7 dana klacid (koristi se kod upale pluca) , stanje je nesto bolje ali i dalje kasjucam i imam povremeno temperature (najcesce popodne, , sat dva). Mozete li da mi kazete gde se radi provera saturacije hemoglobin na kiseonik (da li je to moguce u svakom domu zdravlja ili samo na odredjeim mestima). Nisam jos radila snimak pluca, posto slusanjem nije utvrdjeno da se ‘’cuju’’. Posto posle antibiotika i dalje imam pojedine simptome upucena sam na snimanje pluca i u infektolosku kliniku, ali to jos nisam obavila jer sam cula od poznanice koja ima iste simptome da joj na plucima nisu nasli nista. Istrazivanjem preko neta, dosla sam do zakljucka da je moguce da je u pitanju mikoplazma pneumonia, ali nisam shvatila kako se utvrdjuje ova bakterija? Najlepse hvala! Pozdrav

Ostavite komentar