1. Problem sa lumbalnom kičmom

  Pitanje broj: #164274

  U poslednjih 4 meseca imam bolove u predelu karlice, trtične kosti, levog kuka sa spuštanjem bola niz levu nogu sa spoljne strane. Bol je prisutan i posle ultrazvučne terapije i tensa.

  Nakon terapija sam dobila injekciju Diprophos ali bolovi su i dalje prisutni. Po uputu fizijatra uradila sam radiogram i EMNG. Oba nalaza Vam šaljem.

  LS kičme koji glasi: Reducirana fiziološka lordoza u gornjim dinamskim segmentima VL. Oštro anguliran LS prelaz "sacrum accutum", incipijentne osteohondrotične promene na ovoj razini i početno kompromitiran pripadajući IV foramen. U IV zglobovima VL artrotične primene umerenog do srednjeg inteziteta.

  EMNG Nalaz: Mm,;tibiais antrior, extensordig,brevis,flxor, hall, brevis (sin): intermedijalni inervacioni uzorak, AMP (akcioni mm. pot)osrednjih amplituda i prošireniog trajanja sa pojedinim ,višim,širim i frekv.AMP. M,extensor dig,breis,fixor,hall,breves (dex);intermedijalni, do dobarintermedijalni,inervacioni uzorak,APM graničnih parametara sa ponekim višim i frekv.APM, Nalaz uostalim miotomima nogu je u granicama fizioloških varijacija, srazmeran liničkom razvitku gms. Motorna neurografija;Nn;tibialis,femoralis,peroneus prof (dex,et,sin): uredan nalaz brzina,parametara distalnih latenci i M_pot, kod svih živaca. Danasnja neuroloska i EMNG obrada u korelaciji sa tegobama pacijentkinje ukazuje na LAESIO NEURONALIS L4-L5-SL SIN, GRADUS INTERMEDII LAESIO NEURONALIS L5-SLČ DEX.GRADUS LEVIS

  Molim Vas za mišljenje vezano za nalaze u prilogu. Koji su koraci ka rešavanju ovog zdravstvenog problema? 

  Odgovoreno: 13. 10. 2019.
  • Poštovana,

   Na osnovu opsirno napisanog nalaza mogu slobodno reći da oni idu u prilog morfološki izmenjenom inervertebralnom diskusu lumbalne kičme na 2 nivoa l4-l5 i l5-s1 koji su verovatno u takozvanoj protruziji ili klizanju ka neurološkim elementima u ovoj slučaju korenima živca na oba nivoa levo i desno.

   Precizna dijagnoza, odnosno potvrda ovog mog stava postavlja se magnetnom rezonancom. Što se tiče terapija pored medikamentne i fizikalne terapije svakako treba pokusati sa balneo terapijom u nekoj od specijalizovanih banjskih ustanova za taj vid terapija. Naravno postoje i druge mogućnosti tkz. ekstenzija kičmenog stuba, a u korelaciji sa MRI nalazom, pre eventualne operativnog lečenja ukoliko se potvrdi dijagnoza diskus hernije i ukoliko se sve druge terapijske metode iscrpe bez povoljnog efekta, a u konsultaciji sa nadležnim neurohirurgom

   Za sada nema razloga za brigu, u bolnim fazama uzimajte lekove i smanjite opterećenje lumbalne kičme.

Ostavite komentar