1. Visok pritisak i višak kilograma

  Pitanje broj: #118469

  Poštovani, imam 41 godinu, visok pritisak za koji uredno pijem lekove i višak kilograma kojih želim da se rešim. Pročitala sam vaš tekst kako smršati i jako mi se dopao. Naime, pre desetak godina redovno sam išla na trčanje 3 puta nedeljno, sat vremena laganog džoginga uz sprint serije na 15 minuta, a posle toga pola sata vežbe zatezanja i istezanja. Bila sam u top formi, vitka i zategnuta. Visoka sam 173, tada sam imala 58 kg, a za poslednjih 10-tak godina sam se ugojila 20 kg, tako da sada imam 78 kg i gomilu sala koje je meko i mlitavo. Kondicija mi je ravna nuli, lako se zamaram, slabo se krećem i fizička aktivnost mi je svedena na kratke šetnje na posao i nazad, a na poslu naravno sedim satima. 
  Teško mi padne i penjanje peške na drugi sprat. Rešila sam da menjam život iz korena, krajnje je vreme, i kupila sam dobru traku za trčanje. Ishranu sam redukovala pošto je bila katastrofalna, sada jedem češće, manje ali kvalitetne obroke, najviše voće i povrće. Naravno, svesna sam svojih godina i pretpostavljam da je ova prekomerna težina itekako doprinela mom problemu sa visokim pritiskom. Volela bih da mi date savet kojom dinamikom i intenzitetom da radim kardio vežbe, na traci ili bez trake, i koje vežbe da radim kako bih potrošila barem 15 kila nagomilane prekomerne težine kako bih se vratila u solidnu formu i figuru. Molim vas za odgovor "od srca" jer su mi ti vaši odgovori najdraži. Hvala unared.

  Odgovoreno: 03. 02. 2019.
  • Poštovanje,

   Preporučijem 4 treninga na nedeljnom nivou sledećom dinamikom, 2 dana treninga, 1 dan pauze, 2 dana treninga, 2 dana pauze (trening - ponedeljak, utorak, četvrtak i petak, pauza - sreda, subota nedelja).

   Svaki trening treba biti kombinacija vežbi snage i kardio dela. Za početak trening možete izvoditi u kućnim uslovima sa ili bez rekvizita.

   Evo jednog primera treninga u kućnim uslovima:

   - sklekovi sa kolenima na podu - 10 - 15 x 3

   - cucanj                                      - 10 - 15 x 3

   - izdržaj (plank)                          -  30 sekundi x 3

   - iskorak u mestu                       - 10 po nozi x 3

   - bočni izdržaj (plank)                - 15 sekundi po strani

   Vežbe izvodite jednu za drugom bez pauze ili sa kratkom pauzom kad god vam je stvarno potreban odmor. Kada izvedete svih pet vežbi po jednom, napravite pauzu od 2 minuta i ponovite još dva kruga ovako.

   Na kraju treninga brzo hodanje na traci u trajanju od 20 minuta.

   U ishrani povrće treba da zauzima glavno mesto, Što raznovrsnije i što više u sirovom obliku, pripremljeno na pari ili blanširano. Od namirnica životinjskog porekla jaja, piletina, ćuretina, riba i nemasni delovi junetine i jagnjetine, mlečne proizvode što manje. Ugljene hidrate treba da unosite iz mahunarki, krompira, pirinca, 100% integralnih hlebova, a masti iz orašastih plodova, maslina, maslinovog ulja, avokada.

   Od načina pripreme hrane je dozvoljeno sve sem prženja i pohovanja.

   Već posle 3 nedelja ćete osetiti boljitak. Pratite vaše stanje i u dogovoru sa lekarom prilagođavajte terapiju.

   U mojoj praksi se dešavalo da su neki od klijenata posle šest meseci prestali sa terapijom za hipertenziju dok su neki doze sveli na minimum.

Komentari na pitanje: #118469

  • Dobar dan.Zovem se Gordana ima 38 godina.Imam povisen pritisak 137/97 inace mi je pritisak 120/67...Visoka sam 175cm,a tezina je 89 kg...zelela bi na zdrav nacin skinuti kilograme..Ako mi mozete dati neke savete.Hvala

Ostavite komentar