Salo stvara tumore

Telesna masnoća ključan je faktor u razvoju raka, puno važniji nego što se to dosad verovalo. Rak nije sudbina, on je stvar rizika i odabirom načina života možete menjati taj rizik. Opasan je i mali višak kilograma. 

Čak i oni koji nisu gojazni, a imaju "viška", morali bi izgubiti na težini ako žele smanjiti opasnost od raka, kaže se u velikoj međunarodnoj studiji. Svetski fond za istraživanje raka sproveo je dosad najveće ispitivanje odnosa životnog stila i raka i izdao nekoliko oštrih upozorenja, javlja BBC. Među ostalim, osoba treba paziti da se u odrasloj dobi ne udeblja, izbegavati zaslađena pića i alkohol i ne jesti šunku ili slaninu. 

Osim toga, svako bi se trebao potruditi da bude što mršaviji, a da ne pređe u pothranjenost. Osobe s indeksom telesne mase (BMI) od 18,5 do 25 spadaju u grupu zdravih. Ali studija je pokazala da im se rizik povećava kako se penju prema BMI 25 i zato bi svatko morao pokušati ostati što niže. Novoobjavljeni dokument ne sadrži nova istraživanja, već analizu 7.000 postojećih studija sprovedenih u zadnjih pet godina. Rezultat je, kažu stručnjaci, dosad najopsežnija studija opasnosti od nekih životnih stilova. Stručnjaci smatraju da je telesna masnoća ključan faktor u razvoju raka, i da je puno važniji nego što se to dosad verovalo. Iako dve trećine svih slučajeva raka nisu povezane s načinom života i čovek malo može učiniti da ga spreči, autori izvještaja kažu da su napisali popis preporuka, a ne "zapovesti". 

"Ako ljude zanima smanjivanje opasnosti od raka, to mogu postići tako da poštuju preporuke", rekao je profesor Martin Wiseman. "Rak nije sudbina, on je stvar rizika i odabirom načina života možete menjati taj rizik. Važno je da ljudi shvate da oni kontrolišu što čine", dodao je.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde