Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79029)

  1. Poštovani, ćerka mi ima 2,5 god i primijetila sam da na lijevoj strani lica da ne može oko da zatvori i usnu krivi. U bolnici su nam rekli da je u pitanju paresis n.facialislat.sin.periferni tip. Radili smo magnetnu i zaključak je u moždanom parenhimu desno supratentorijalno, okcipitalno manja ozbiljna promjena promjera oko 6mm. Inače je bila pod terapijom pronison, renisan, beviplex granule i kapi za oči i mast. Brine me zaključak i šta to znači? Kako se to liječi? Može li brz odgovor?Unaprijed hvala

    Odgovoreno: 30. 12. 2016.
  1. Imam operaciju devijacije sledeceg meseca. Da li smem da pijem pilule za odlaganje ciklusa, je l' one uticu na samu operaciju operaciju ne mogu da odlozim, jer sam je vec odlagala. I je l' smem da se operisem ako imam hipertireozu? Hvala

    Odgovoreno: 30. 12. 2016.
    • Poštovana,
      Uzimanje tableta za odlaganje menstrualnog ciklusa nema uticaja na opštu anesteziju koju će te imati za operaciju devijacije nosa. Što se tiče hipertireoze možete se operisati ako se vrednosti hormona t3, t4 i tsh u referentnim okvirima laboratorije gde je analiza uradjena. U suprotnom morate se obratiti endokrinologu, koji će vam odredjenom terapijom korigovati vaš hormonski sastav. U koliko već odlazite kod endokrinologa, i eventualno uzimete neku terapiju, pred intervenciju prekontrolišite vaš hormonski sastav i obratite se vašem endokrinologu da vam da mišljenje o vašem zdravstvenom stanju, vezano za hipertireozu, koje je neophodno anesteziologu.
      Pozdrav

  1. Poštovani, nedavno mi je radjena laparoskopska operacija jajnika u opštoj anesteziji, budjenje posle operacije u sali mi je bilo jako uznemirujuće i zvali su me da se premestim na kolica ali ja nisam mogla ništa da kažem, čula sam ih i glavom mrdala levo desno. Da li je to normalno i da li ima kontraidikacija za sledeći put. Srdacan pozdrav!

    Odgovoreno: 30. 12. 2016.
    • Poštovana,
      Svaki organizam individualno reaguje na intravenske lekove, inhalacione anestetike i gasove, koji se primenjuju tokom operacije, kao i na primenjene doze. To što vi navodite, najverovatnije je bilo otežano budjenje, koje se relativno često sreće, ali to nije kontraindikacija za sledeći operativni zahvat u opštoj anesteziji. Stoga prilikom eventualne sledeče intervencije u opštoj anesteziji, možete navesti anesteziologu da ste se otežano budili nakon opšte anestezije.
      Pozdrav

  1. Poštovani, molim za informaciju o tome koja metoda anestezije je poželjna za operaciju hernije kod osobe od 73 godine, sa urednom krvnom slikom bez drugih oboljenja. Unapred zahvalna. Srdačan pozdrav

    Odgovoreno: 30. 12. 2016.
    • Poštovana,
      Svaki anesteziolog na osnovu procene kliničkog stanja pacijenta i vrste operativnog zahvata procenjuje koju vrstu anestezije najbolje primeniti. Ovde nemam podatak o kojoj se vrsti hernije radi, jer postoje ingvinalna, femoralna, umbilikalna, hiatus hernija, diskus hernija. Tako da ne bih mogla da se izjasnim koji tip anestezije predlažem.
      Pozdrav

  1. Poštovani, imam bebu staru 3 meseca koja ima izraslinu iza levog uha promera oko 1 cm, dg:cystitis epidermalis i indikovano je operativno uklanjanje. Doktor je predložio ukljanjanje što pre, dok anesteziolog kaže da je beba još mala za opštu anesteziju s obzirom da ovo nije urgentna dg. Zanima me kakve posledice nosi anestezija u ovom periodu i da li postoji neka donja granica starosti pre koje ne bi trebalo uvoditi bebu u opštu anesteziju?

    Odgovoreno: 30. 12. 2016.
    • Poštovani,
      Ukoliko se radi o vitanoj indikaciji, ili laički rečeno o hitnoj operaciji, ne postoji donja starosna granica za uvod u opštu anesteziju, jer kad je to neophodno uspavljuju se bebe stare nekoliko dana. Medjutim, operator treba da proceni hitnost intervecije, i na osnovu ako je intervencija hitna i neodložna anesteziolog će uz adekvatnu pripremu uvesti bebu u opštu anesteziju. Anesteziolozi koji se bave pedijatrijskom anestezijom imaju iskustva u tome i shodno tome očekuje se da posle intervencije nema nikakvih posledica po bebino zdravlje.
      Pozdrav

Prikazano 6-10 od ukupno 107 pitanja