Dr Nataša Stefanović-Stoimenov

Specijalista anesteziologije sa reanimatologijom

Dr Nataša Stefanović-Stoimenov, Specijalista anesteziologije sa reanimatologijom

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 49

 1. Poštovani, da li se operacija sinusa (hronična upala je nastala nakon otvaranja sinusa prilikom vadjenja zuba) po caldwell lucku i zatvaranje oroantralne fistule može na zahtjev pacijenta raditi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji, a ne u totalnoj anesteziji. Unaprijed hvala.

  Odgovoreno: 30. 12. 2016.
  • Dr Nataša Stefanović-Stoimenov

   Poštovana,
   Ovakvi operativni zahvati se rade isključivo u opštoj anesteziji.
   Pozdrav

 1. Da li sme da se primi epiduralna anestezija na porodjaju ukoliko žena ima proširene vene na nogama?

  Odgovoreno: 30. 12. 2016.
  • Dr Nataša Stefanović-Stoimenov

   Poštovana,
   Proširene vene na donjim ekstremitetima nisu kontraindikacija za primenu eperiduralne analgezije za porodjaj.
   Pozdrav

 1. Da li osoba sa malignom hipertermijom može vaditi zub sa anestezijom. Da li se negde kod nas radi ispitivanje podnošenja anestezije jer ni jedan doktor ne sme da mi da anesteziju. Šta da radim, zub je sa cistom i mora da se vadi.

  Odgovoreno: 30. 12. 2016.
  • Dr Nataša Stefanović-Stoimenov

   Poštovana,
   Najpre bi bilo dobro genetskim analizama potvrditi postojanje maligne hipertermije. A onda ako se pokaže postojanje iste ići na detaljnija metabolička ispitivanja. Genetska ispitivanja se možda mogu uraditi u većim gradovima (Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac), a nisam sigurna da se metabolička ispitivanja mogu uraditi u našoj zemlji.
   Pozdrav

 1. Poštovani, moje dete je 2011 (2,5 g imao) operisano u Valjevu i tada je na uvodu u anesteziju dobio laringospazam i poslali nas u Beograd. Tamo su uspeli da mu daju anesteziju i sve je prošlo ok. Sad sledi operacija krajnika i u Valjevu tvrde da mogu da mu daju anesteziju, ustvari probaće, pa ako opet nešto bude poslaće nas za Beograd. Mene interesuje zašto se taj laringospazam javlja (od doktora nismo dobili objašnjenje) i koja je verovatnoća da će se opet to desiti. Iskreno i nemam bas poverenja u lekare u našem gradu iz mnogo razloga i strah me da dete izlažem ponovo svemu tome a operacija je neophodna. Molim vas odgovorite mi zašto se javlja taj laringospazam, i po vašem mišljenju šta je tu moglo da se desi? Hvala

  Odgovoreno: 30. 12. 2016.
  • Dr Nataša Stefanović-Stoimenov

   Poštovana,
   Pojava larigospazma na uvodu u opštu anesteziju se na sreću retko sreće. Najčešći uzrok je prethodno preležana respiratorna infekcija, a ponekad lečenje te respiratorne infekcije nije završeno. S obzirom da imate nepoverenje u lekare u vašem gradu, mada su svi naši anesteziolozi sa znanjem i umećem u svetskom vrhu, kao i na postojanje prethodne epizode laringospazma, radi vaše sigurnosti, insistirajte da se dete opet operiše u Beogradu.
   Pozdrav

 1. Operisana sam 6.11.2013. Radi se o ingvinalnoj herniji sa leve strane. Zahvat je radjen u spinalnoj anesteziji. Od tada ja imam jako jake glavobolje koje prestaju samo dok traje dejstvo leka protiv boova (panadol extra koristim) i dok ležim bez jastuka a ostalo vreme bih najradije udarala glavom od zid koliki su bolovi. Moram da napomenem da mene inače glava nikad ne boli i ovo je sad za mene šok. Pijem jako puno vode po preporuci ali ni to ne ublažava bol. Koliko je normalno posle spinalne anestezije da traju glavobolje i kada će one prestati i šta raditi da ih više nemam? Pozdrav

  Odgovoreno: 30. 12. 2016.
  • Dr Nataša Stefanović-Stoimenov

   Poštovana,
   Na žalost glavobolja posle spinalne analgezije je relativno česta. Obično prolazi za 10-15 dana. U tom periodu dok traju glavobolje savetuje se ležanje na ravnom, mininalni pokreti savijanja glave napred, uz uzimanje većih količina tečnosti, 2, 5 -3, 0 l i analgetika kad je to potrebno. Ukoliko glavobolje traju duže od mesec dana, javite se neurologu.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 49 pitanja