Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78537)

  1. Poštovani doktore
    Pre dve godine ukočio sam se, bol je išao od kičme do kolena uz jake bolove baš u kolenu. Bio sam nepokretan skoro 3 meseca. Posle raznih terapija to me je popustilo, ali i dan danas od kuka do kolena imam zategnutu tetivu a list desne noge mi je blago neosetljiv na dodir.
    Dijagnoza mi je uklještenje 5 i 6-og pršljena diskushernia i predlažu operaciju na koju se ja plašim da idem a ni ne znam gde. Iz Beograda sam, imam 52 godine, po zanimanju taksista, višak kilograma i uglavnom sedim.
    Posavetujte me šta dalje. 

    Odgovoreno: 19. 02. 2007.
    • Operacija je poslednje sredstvo, koje ja prema opisu koji ste poslali ne bih savetovao. Operacija je neophodna kad postoji slabost ili "pad stopala", smetnje u seksualnoj sferi ili nemogućnost zadržavanja mokraće ili stolice. Kod Vas bi najpre trebalo sprovesti lečenje fizikalnim procedurama, a posebno treba insistirati na smanjenju viška kilograma, fizičkoj aktivnosti prevashodno na jačanju leđne i stomačne muskulature. Reumatološki Institut u Beogradu ima vrhunske stručnjake koji Vam mogu pomoći.

  1. Postovani, imam dijagnozu bronhicardija (usporen rad srca) receno mi je da mogu da obavljam sve aktivnosti i i dodjem na kontrolu za 6 meseci. Krenuo sam u teretanu i znatno povecao broj otkucaja narocito posle treninga. Zanima me da li whey protein utice na rad ssrca ili nekih drugih organa jer sam planirao da pocnem sa konzumiranjem? Hvala

    Odgovoreno: 17. 06. 2019.
    • Poštovani,
      Ubrzani rad srca nakon treninga je sasvim prirodan i javlja se kao posledica fizičke aktivnosti. Koliko će on biti veći od broja otkucaja u mirovanju zavisi od intenziteta fizičke aktivnosti i vremena koje je proteklo od kraja treninga.
      Whey protein nema nikakvog direktnog uticaja na rad srčanog mišića. Svaki napitak i hrana koju konzumiramo utiče na povećanje broja otkucaja kako bi se nutrijenti procesuirali. Konkretno, Whey protein će vrlo malo ili čak uopšte podići broj otkucaja. Zaključak je da je bezbedan za upotrebu po preporuci stručnog lica.
      Pozdrav

  1. Već više od godinu dana imam vaginalni svrab i svrab u području velikih usana. Sumnjalo se na prisustvo kandide, stoga mi je data terapija bez prethodno rađenog brisa, jer je ginekolog rekao da su to "tipični" simptomi prisustva kandide. Kako ništa od nekoliko terapija, uključujući i lavažu, nije pomoglo (budući da nije bilo reči o gljivičnoj infekciji) pre 2 meseca rađen je bris vulve, gde je pronađen enterococcus spp. u velikom broju. Dobila sam terapiju panklavom, međutim simptomi perzistiraju. Ponovo je rađen bris vulve, kao i bris cerviksa i bris vagine, a rezultati su sledeci: bris vagine-normalna vaginalna flora; bris vulve: - enterococcus spp. (antibiogram pokazuje senzitivnost na penicilin, ampicilin, vancomycin, linezolid); - streptococcus beta-haemoliticus grupa b (Agalaciae) , (senzitivan na penicilin g, ampicilin, cefaclor, erythromycin); bris cerviksa- enterococcus spp. (senzitivan na pebicilin, ampicilin, vancomycin, linezolid) . Molim Vas da mi kažete koliko je opasno prisustvo ovih bakterija, budući da se već više od godinu dana borim sa upornim vaginalnim svrabom. Ukoliko ne grešim, ove bakterije su normalni stanovnici vaginalne flore, ali njihovo povećano i uporno prisustvo me veoma zabrinjava. Dodala bih da partner nema sličnih tegoba, nije radio analize. Koristila sam i vaginalete na bazi korisnih bakterija (Vagisan), nekoliko kutija, međutim, kao što sam napisala, ništa ne daje dobre rezultate. Očajna sam i ne znam kako da resim uporan problem.

    Odgovoreno: 17. 06. 2019.
    • Poštovana,
      Potrebno bi bilo tražiti mišljenje drugog onkologa. Niko Vas ne može spečiti da sami načinite tražene analize, ali zvanično konzilijum na državnoj klinici ne može to da traži. Posavetovati se i sa zaštitnikom prava pacijenata nadležene bolnice, gde je nesporazum nastao.
      Pozdrav

  1. Poštovani, da li možete da mi kažete da li je bezbedno i zdravo vežbati na power plate-u? Tačnije, da li vibracije koje pravi sprava štete i remete organe u telu? Rekreativno idem na aerobik, ali bih sad promenila malo vežbe i krenula bih da vežbam na power plate-u nekih dva meseca, pa da se vratim na staro. Hvala na odgovoru. Pozdrav ana

    Odgovoreno: 17. 06. 2019.
    • Poštovana,
      Vežbanje na Power plate-u je bezbedno ukoliko se vežba uz nadzor stručnog lica i po preporuci proizvođača. Peporučujem da vam Power plate ne bude jedini vid fizičke aktivnosti, tj. vežbanje uz pomoć njega. Na Power plate bukvalno možete gledati kao na suplemente (dodatke ishrani) u ishrani. Drugim rečima, Power plate može biti sastavni deo trenažnog procesa ali ne i glavni deo, a pogotovo ne jedini.
      Pozdrav

  1. Postovani, operisala sam tumor dojke pre tri godine, primala hemoterapije i po zavrsetku ht sam na hormonskoj terapiji zoladeks i nolvadeks. Od samog pocetka dijagnostikovanja bolesti se hranim veoma zdravo, dakle u ishrani korisim dosta voca, povrca, zitarica. . . Ranije sam vise setala i radila neke lagane vezbice, a u poslednje vreme sam pocela naglo da se gojim. Cim se malo opustim i recimo vise jedem nego obicno i manje sam fizicki aktivna, odmah se ugojim i naduvam (oko stomaka najvise, ali i butine i ruke, pojavio se i celulit, naglo) . Doktorka kaze da se gojim od hormonske terapije, pa bih vas zamolila za predlog, kako da se hranim i koje vezbe da radim da bih sprecila to gojenje. Hvala unapred na odgovoru. Poydrav.

    Odgovoreno: 17. 06. 2019.
    • Poštovana,

      Definitivno je da treba proveriti hormonski status i ustanoviti da li je to uzrok dodavanja kilograma, retencije vode itd. Ukoliko jeste, trebala bi se primeniti odgovarajuća terapija. Pored toga obavezno preporučujem fizičku aktivnost na dnevnom nivou koja će sigurno pomoći u regulaciji težine i hormonskog statusa.

      Što se tiče ishrane morao bih da znam kako tačno izgleda bar jedan dan, a poželjno je tri dana, kako bih dao precizniji odgovor.
      Pozdrav

Prikazano 78271-78275 od ukupno 78280 pitanja