Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (87389)

  1. Postovani dr.Zivanovicu,posto na sajtu nema ortopeda za odrasle nadam se da cete mi Vi pomoci. Pre nekolio godina imao sam operaciju kolena(operisao sam meniskus ligament) i do pre nekoliko godina nisam imao problema,a ondasu se javili problemi u vidu izrasline na kolenu.Skoro sam bio na magnetnoj rezonanci i nalaz je sledeci: Pregled je uradjen u sagitalnoj i koronarnoj ravniu T1W i T2W relaksacionim vremenima.Na ucinjenim presecima se vidi da postoje veoma izrazene gonartroticne promene uz suzen intraartikularni prostor vise u medijalnom delu sa vecim trnastim i kljunastim osteofitima na ivicama zglonih tela koje su deformisane.Subkutano uz gornji lateralni rub patele vidi se ovalna zona mesvitog IS velicine 4x3cm koja izbocuje kozu i nalazi se ispred prednjeg i lateralnog dela zgloba kolena.Opisana formacija moze odgovarati postraumatskoj formaciji cisticnog karaktera ili hematomu organizacije. U medijalnom recesusu suprapateralne burze i intraartikulano postoji izliv a u fosi poplitei postoje dve ciste promera 3x1.5 i 1.5x1.5.Prednji ukrsteni ligament se slabo diferencira kao i zadnji.Prednji ukrsteni ligament je lediran u smislu rupture koja nije sanirana a zadnji je zadebljan.Postoji i hronicna lezija tetive m.kvadricepsa.Nema znakova lezije koateralnih ligamenata. Moje pitanje vama je sta vi mislite o svemu ovome i da li je predlozena operacija jedino resenje,i sta biste mi vi predlozili? Hvala Vam unapred.

    Odgovoreno: 24. 07. 2007.


    • ‚Pre svega se izvinjavam zbog kašnjenja sa odgovorom, jer sam bio odsutan. Obzirom na nalaz magnetne rezonance, na kome postoje uznapredovale degenerativne (gonartrotične) promene, uz postojanje oštećenja oba ukrštena ligamneta, pre svega prednjeg ukrštenog, smatram da je operacija jedino trajno rešenje. Stepen Vaših tegoba, klinički nalaz kao i neposredan uvid u nalaz mRI su nneophodni za procenu stepena hitnosti operacije, ali u svakom slučaju, vremenom će se promene pogoršavati a tegobe povećavati.


  1. Pre 19 godina mi je uradjena druga operacija meniskusa na desnoj nozi. Prvu sam imala jos 1978.god. Zbog toga do sada uglavnom nisam imala problema.Pre dva dana, nezgodno sam stala, potom i pala osetivsi snazan bol u podrucju kolena.Moj utisak je da sam istegla ili uvrnula ligamente. Mirovala sam dva dana i stavljala hladne obloge, medjutim sada mi je ograniceno kretanje te noge, ne mogu da je savijem. Recite mi sta da radim, i da li je samo mirovanje dovoljno da se noga vrati u funkciju. Srdacan pozdrav!

    Odgovoreno: 28. 06. 2007.


    • Ukoliko otok i bolovi i dalje postoje, i pokreti u kolenu su ograničeni, neophodan je pregled ortopeda. Na osnovu kliničkog nalaza utvrdiće se da li poostoji sumnja na ozbiljniju povredu ligamenata kolena, što bi iziskivalo dodatnu dijagnostiku - npr. Magnetnu rezonancu.

  1. doktore moja beba ima 7 mjeseci i rodena je sa talusom vertikalisom na desnoj nozi. mozete li mi reci nesto vise o njegovoj dijagnozi i nacinu lijecenja

    Odgovoreno: 28. 06. 2007.


    • Talus vertikalis predstavlja jedan od redjih ali i težih urodjenih deformiteta stopala. Može se javiti kao jedini deformitet ili u sklopu teških urodjenih anomalija. Stopalo ima karakterističnu formu "upijača za mastilo". Za definitivnu potvrdu dijagnoze, i razlikovanja ovog deformiteta od drugih, blažih oblika deformiteta stopala, neophodno je napraviti odredjene rendgenske snimke, na kojima se odredjuje odnos kostiju stopala (merenjem odredjenih uglova medju njima). Do skora se smatralo da je uspešno lečenje ovog deformiteta jedino operativno, i da je neoperativno lečenje neefikasno. Prema novijim iskustvima, može se primeniti neoperativno lečenje, serijom korektivnih gipseva, posle čega je nekada potrebno uraditi i odredjene hirurške intervencije, koje su obično manjeg obima. I kod uspešno korigovanih stopala sa talus vertikalisom, procenat recidiva, odnosno pogoršanja i ponovne deforomacije stopala je nažalost relativno veliki, pa je nekada potrebno ponoviti lečenje.

  1. Gospodine doktore, Srdacan pozdrav od zabrinutog oca Artana i zabrinute majke Sunaja. Naj srdacnije bi vas Zamolio da mi odgovorite na sledece pitanje. Imam cerku na koju sam cekao vec 5 godina staru 4 meseca. Vec u prvom mesecu na pregled kod ortopeda sa ultrazvukom je konstatovano diagnoza Luxatio congenitae bil.Uradjene su dvije nedeljne vezbe ortolanijev test, i posle toga stanje se poboljsalo, dakle levi kuk je bio u pravom na mestu a desni jos. Posle vezbe ortped nam rekao da ona mora da nosi neke kaiseve, pavlikov aparat. Na predposlednoj kontroli ortped nam rekao opet sa ultrazvukom da je stanje vrlo dobro. Dakle oboje su na mestu al ona mora da nosi kaiseve jos 4 nedelje, posto kako on nam je objasnio da kaisevo moraju se nositi do 3 meseca. Zeleo bi da vas pitam jel moze sutra mja cerka hodati pravilno bez ikakvih problema posto su sve potrobne mere oduzete na vreme i sta jos po vas mora se uraditi? Srdacan pozdrav iz Prizrena

    Odgovoreno: 28. 06. 2007.


    • vrlo je važno da je razvojni poremećaj kuka otkriven u prvom mesecu života i da je započeto odgovarajuće lečenje. Lečenje Pavlikovim kaiševima se primenjuje u skoro celom svetu, i daje najbolje rezultate. Da bi bilo efikasno, potrebno je da se primenjuje najmanje 3 meseca, ukoliko je dete biol mladje od 3 meseca kada je lečenje počelo, što je slučaj i sa Vašom ćerkicom. Taj period je potreban da bi se uz pomoć aparata kukovi razvili pravilno. Kod dece kod koje je lečenje kukova preduzeto pravilno i navreme, očekuje se da hod bude normalan, bez ikakvih problema. Neophodno je da se dete kontroliše sve dok se ne završi rast. Posle lečenja pavlikovim kaiševima, u principu nije potrebno drugo lečenje.

  1. Zivim u Norveskoj vec 9 godina.Imam velikih problema sa kicmom.Na osnovu MR-snimaka moje su dijagnoze:spondilose, lumbago sa isijasom i smanjena tekucina izmedju svih prsljenova.Isijas mi je u lijevoj nozi gdje takodjer imam otprilike 10 cm.oblast iznad koljena gdje mi je smanjena osjetljivost.Kada dugo stojim ili hodam desava se da mi taj dio pocne trniti ili peci kao da mi noga gori.Molila bih vas da mi napisete nesto o ovim mojim dijagnozama i kako treba pravilno lijeciti i koliko su opasne ove dijagnoze i sta se moze u najgorem slucaju desiti.Unapred Vam zahvaklujem.
    Verica iz daleke Norveske

    Odgovoreno: 20. 03. 2007.


    • Akutni bol u krstima, trajni bol u krstima ( lumbago) i isijas mogu  nastati kod degenerativnih procesa kicmenih prsljenova koji se  uglavnom vidjaju kod osoba srednjeg ili starijeg zivotnog doba. Osim degeneracije medjuprsljanskih diskusa i njihovog prolapsa u kicmeni kanal stvaraju se i kostani i hrskavicavi osteofiti (kljunasti nastavci) koji takodje ulaze u kicmeni kanal i vrse pritisak bocno na medjuprsljenske otvore i njihove sadrzaje .Na taj nacin najcesce dolazi do pritiska ili ostecenja nerava koji izlaze iz ovih prsljenova, sto se moze manifestovati bolom u nogama, trnjenjem ili motornom slaboscu ekstremiteta, a nekada i smetnjama mokrenja. Kod mladih osoba nema ove degeneracije, ali trauma ili nagli pokreti kicme mogu dovesti do prskanja fibroznog prstena i pritiska na nervne korenove. Simptomi lumbaga (koji moze nastati i zbog loseg drzanja tela, gojaznosti, visokih potpetica...) su u vidu stezanja ili osecaja zamora u krsnom predelu bez propagacije u noge. Za lecenje se preporucuju korektivne vezbe za jacanje slabinskih misica. Sa druge strane " isijas" je uzrokovan ili kompresijom nervnog korena u kicmenom kanalu zbog prolapsa diskusa ili zbog pritiska na mestu njegovog izlaska iz karlice.Karakterise je bolom najcesce duz jedne noge koji se pojacava pri naglim pokretima ili pri kasljanju, kijanju cak i smejanju,ogranicenom pokretljivoscu i ukocenoscu kicmenog stuba, spazmom paravertebralnih misica,trnjenjem i slaboscu misica donjih ekstremiteta, ugasenim misicnim refleksima.Faza bolova nastaje naglo i traje nekoliko nedelja. Lecenje lumbalnih bolnih sindroma moze biti medikamentozno ( lekovi za smanjenje otoka, bola i opustanje misica), fizikalnom terapijom ili operativno ako je u pitanju diskus herniae. Tretman se zapocinje konzervativnim lecenjem ( saveti pacijentu kako da ustaje i stoji, koji polozaj da zauzme za spavanje, vezbe). Kada neuroloski nalaz i sminanje zivaca ( EMNG) ukazuje da je hirurska intervencija potrebna ne treba je odlagati suvise jer se jedino tako korenovi mogu osloboditi kompresije.

Prikazano 951-955 od ukupno 955 pitanja